İndirilen programda Crypto miner varsa nasıl anlaşılır ve silinir?

stayinghome

Hectopat
Merhaba,

İnternetten oyun indirdiğimizde (güvenilir kişilerden) dosyaların içine trojan, virus gibi olmasa da bazen Crypto miner gibi şeyler koyduklarını duyuyorum. Bunu tespit etme şansımız var mı indirdikten sonra? Mesela RAR'lı veya ISO'lu dosyayı indirdim. Downloads dosyasında duruyor, bilgisayara kurmadan evvel Crypto miner gibi bir şey olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunu sisteminin boştayken kullanımına bakarak anlayabilirsin eğer normalden çok bir durum söz konusuysa sistemde miner bulunması olası.

Merhaba,

İnternetten oyun indirdiğimizde (güvenilir kişilerden) dosyaların içine trojan, virus gibi olmasa da bazen Crypto miner gibi şeyler koyduklarını duyuyorum. Bunu tespit etme şansımız var mı indirdikten sonra? Mesela RAR'lı veya ISO'lu dosyayı indirdim. Downloads dosyasında duruyor, bilgisayara kurmadan evvel Crypto miner gibi bir şey olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Teşekkürler.
Yüksek cpu veya gpu kullanımı, oyunlarda kasma , takılma ve düşük fps.

Dosya Ekleri

• resim_2021-10-31_022325.png
    resim_2021-10-31_022325.png
    24,1 KB · Görüntüleme: 41
güvenilir kişilerden
Okurken su iciyordum gulmekten bogazima kacti boguluyordum. 🤣🤣
Edit: Ban yememek icin yardimci olmaya calisiyormus gibi davranayim. Cogunlukla anlayamazsin cunku oyun/yazilim baslarken crypto miner gizlice baslar, sen kapatinca da kapanir. Zaten oyun/yazilim yuksek yuzdelerde gpu/cpu/ram kullandigi icin kendini de belli etmez. O yuzden zor. Antivirus programi yardimiyla taratip belki ogrenebilirsin. Cogunlukla "crack" kisminda olur bu virusler. .exe uzantili oldugu icin de reverse-engineering yapmadan %100 emin olmak imkansiz.

Son düzenleme:
Artık görev yöneticisini açınca kendini belli etmeyecek zararlılar çıkıyor diye biliyorum. Yani görev yöneticisinden doğru düzgün bir zararlı tespiti yapılamaz. Sadece antivirüs ya da anti malwarelerle tam tararama yapma ile daha iyi sonuca ulaşabilirsiniz. Ayrıca bir zararlı bulunan uygulamayı hopbilidik kaldırmak doğru değildir eğer siz uygulamayı çoktan çalıştırdıysanız. Silinmesi için de bir antivirüs ya da antimalware gerekir.

Artık görev yöneticisini açınca kendini belli etmeyecek zararlılar çıkıyor diye biliyorum. Yani görev yöneticisinden doğru düzgün bir zararlı tespiti yapılamaz. Sadece antivirüs ya da anti malwarelerle tam tararama yapma ile daha iyi sonuca ulaşabilirsiniz. Ayrıca bir zararlı bulunan uygulamayı hopbilidik kaldırmak doğru değildir eğer siz uygulamayı çoktan çalıştırdıysanız. Silinmesi için de bir antivirüs ya da antimalware gerekir.
Teşekkürler. Kaspersky ve MBAM bu konuda yeterli midir sizce? Bazı yerlerde Zemana'yı duydum bu konuda iyi olduğunu da.

Teşekkürler. Kaspersky ve MBAM bu konuda yeterli midir sizce? Bazı yerlerde Zemana'yı duydum bu konuda iyi olduğunu da.

Açıkçası ben Kaspersky Bitdefender'i aktif koruma anlamında, Malwarebytes ve hitmanproyu da tarama amaçlı denedim hepsini sevdim siz de kullanabilirsiniz. Her zaman aktif bir koruma sağlayan(Bitdefender,Kaspersky vb.) A-V ler ve ara sıra tarama amaçlı(Malwarebytes,HitmanPro) gibi uygulamalar gayet yeterli olacaktır. Ancak aktif koruma için bir antivirüs, tarama için bir anti-malware indirirseniz, çakışmaması için anti-malwarenin aktif korumasını(eğer ki varsa) kapatmanız gerekir

Okurken su iciyordum gulmekten bogazima kacti boguluyordum. 🤣🤣
Edit: Ban yememek icin yardimci olmaya calisiyormus gibi davranayim. Cogunlukla anlayamazsin cunku oyun/yazilim baslarken crypto miner gizlice baslar, sen kapatinca da kapanir. Zaten oyun/yazilim yuksek yuzdelerde gpu/cpu/ram kullandigi icin kendini de belli etmez. O yuzden zor. Antivirus programi yardimiyla taratip belki ogrenebilirsin. Cogunlukla "crack" kisminda olur bu virusler. .exe uzantili oldugu icin de reverse-engineering yapmadan %100 emin olmak imkansiz.
Valla şöyle diyeyim. Güvenilir kişiler tabii mutlaka güvenilir olmayabilir ama gidip de o oyunu aynı kişiden binlerce kişi indiriyor ve hala aynı kişinin farklı oyunları indirilmeye devam ediyorsa o kişi diğerlerine göre nispeten güvenilirdir diye düşünüyorum. Güvenilir kişi derken zaten korsan sitelerinde "trusted" olarak ün salmış kişilerden bahsediyorum ve bu konuda neredeyse her gün insanlar soruyor o bu şu güvenilir midir diye (reddit'te mesela) ve herkes de cevap veriyor. Tüm oynamak istediğim oyunları almak istesem çok pahalı olacak ve zaten büyük ihtimal hiçbirini 6 aydan fazla oynamayacağım o yüzden uzun süre oynamayacağım oyun için bu kadar para vermek yerine mecbur bu yöntemlere giriyoruz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı