İngilizce nereden öğrenilir?

Nami

Centipat
Katılım
13 Aralık 2022
Mesajlar
809
Çözümler
4
İyi günler. Ben A2 İngilizce hazırlık sınıfında okuyan bir üniversiteliyim. Benim temel sıkıntım listening ve speaking. Sınavlarda zorluk yaşıyorum bu konulardan. Listening için yabancı dizi izliyorum ama çok fazla yardımı olmuyor. Dizilerde genelde günlük konuşulan şekilde konuşuyorlar ve sınavlarda biraz daha benim kulağımın alışık olmadığı tarzda listeningler çıkıyor ve yapamıyorum. Diğer bir sebepte genelde dizilerde yavaş konuşmadıkları için de anlayamıyorum.

Speaking'e gelecek olursak üniversite hayatıma kadar speaking yapmadım. Yani ortaokulda, lisede kitaptan bakıp okudum ama ikisi çok farklı şey. Zaten ortaokul+lise olarak 8 yıllık öğrenim hayatımda toplasanız 1-2 yıl ancak İngilizce görmüşümdür. (Benden kaynaklı değil. Okul ve hocalarla alakalı bir durum) Aslında gramerim falan kötü değil. Kağıda yaz deseniz bir şekilde yazarım ama karşılıklı bir şey sorsanız cevaplayamam çünkü aklımda kuramıyorum. Aynı şekilde yabancı bir metin olduğu zaman kelimeleri çok bilmesem de bir şekilde çeviriyorum ama tekrar kur deseniz o cümleyi kuramam.

Neyse işin özü bunlardan kötüyüm. Bu yüzden ücretsiz, Online olmayan bir site veya uygulama arayışındayım. Online olmayandan kastım bu seviyem için canlı, çevrimiçi, karşılıklı vs. olsun istemiyorum. Bildiğim tek uygulama da Duolingo. Önerdiğiniz bir şey varsa her türlü öneriye açığım.
 
Karşılıklı konuşmadan işin içinden kaçamazsın. Ücretiz Discord sunucuları var gidip A2, B1 seviyelerinde olan her türlü insan ile konuşabileceğin. Konuşmamakta falan kararlıysan charachter.ai diye bir site var orada English Teacher botu var onunla karşılıklı yazışabilirsin sana tüm hatalarını vb. yazıyor ve güzel pratik yaptırıyor.
 
İzlediğiniz film ve dizilerin İngiliz yapımı olmasına dikkat edin. Okulda Amerikan aksanı görmüyorsunuz. Ayrıca film dizinin yanında arkadaşlarınızla pratik yapmaya çalışın. Bu işin en temel çözüm noktası sürekli olarak pratik yapmak.
 
Karşılıklı konuşmadan işin içinden kaçamazsın. Ücretiz Discord sunucuları var gidip A2, B1 seviyelerinde olan her türlü insan ile konuşabileceğin. Konuşmamakta falan kararlıysan charachter.ai diye bir site var orada English Teacher botu var onunla karşılıklı yazışabilirsin sana tüm hatalarını vb. yazıyor ve güzel pratik yaptırıyor.
Teşekkür ediyorum hocam. Düzgün bir cevap veren insan bulmak, çölde su bulmaktan daha zor bu devirde.
 
Merhaba Nami. Çözebileceğin bir sorunla gelmişsiniz, şanslısınız.

Öncelikle A2 gayet düşük bir düzey. Muhtemelen düşündüğünüzden çok daha kolay bir şekilde sonuna ulaşabilirsiniz. Ancak dil becerisi, dilbilgisi (gramer) ile doğrudan ilişkili değildir. Çokdili ailelerin bebekleri fazlaca dili anlayabilir, konuşabilir ve hatta dil değiştirdiğinin farkında bile olmadan kullanabilir. Hiçbir dilbilgisi olmadan hem de.

İnsan dili düzenli ve çoğunlukla ritmik ses gruplarının anlamlı birlikteliğinden oluşur. Birçok hayvanın aksine insanlar sessel (vokal) yaratıklardır. Bu nedenle dil, müzik ve dans gibi yetenekler önceden öğretilmemesine rağmen çok kolay ve hızlı şekilde öğrenilebilir. İnsan beyni diğer maymunlardan çok kuşlarla bu konuda benzerlik göstermektedir.

Bu nedenle eğer dili öğrenmekte zorluk çektiğinizi düşünüyorsanız, öğrenim yöntemlerinizi değiştirmenizi öneririm. Sevdiğiniz bir şarkının sözlerinin çevirileri üzerine oturup düşünmek çok iyi bir yöntemdir. Aa bunu bu şekilde diyormuşuz meğer, diyerek yeni bir kalıp öğrenebilirsiniz. Nasıl söylendiğini unuttuğunuz bir sözcüğün anlamı ya da okunuşu için aklınızdan şarkıyı söylediğinizde hemen anımsayabilirsiniz. Şarkıyla kodlamak çok etkili bir öğrenme yöntemidir ve çocuklara uygulanması tesadüf değildir. Yine de bu yöntem işinize yarayacak diye bir şey yok. Yaratıcı olun ve enterasan şeyler deneyin (muhtemelen tuvalete sözcükleri yazıp asmak bir işinize yaramayacaktır). Ancak karaoke yapmak dil kaslarınızı güçlendiren ve telaffuzunuzu düzelten etkili bir yöntem. Sesinizi kaydederek dinlemeyi deneyin.

Dil öğrenmek çok doğal bir yetenektir. Bizi bundan alıkoyan çoğunlukla tembelliğimiz, bazen de gereksiz anlamlandırma çabamızdır (bunu niye böyle yapmışlar ki diye düşünmek gibi). Unutmamalıyız ki her dil, kendi konuşullarının yüzyıllar içerisindeki duygularından, dertlerinden, sevdalarından ve yaşam mücadelesinden beslenir.
 
Youtube'da kendi kendinize listening ve speaking pratiği için bolca sayfa var. Seviye seviye ayırırlar genelde. Tam olarak "Şu kanal." diyemiyorum ama "A2 listening practice" gibi aratırsanız istemediğizi kadar çok kaynak çıkacaktır. Bence dizilerden listening gelişiyor ama pek seviyeye göre olmuyor, dolayısıyla tam verim alınmıyor.
 

Geri
Yukarı