İngilizce öğrenmek için flashcard yöntemi mantıklı mı?

Şahin1

Hectopat
Makaleler
1
Günlük hayatımda maruz kalarak İngilizce geliştirme yöntemini uyguluyorum. Dizi, video, film, sosyal medya ve tükettiğim diğer tüm her şeyi hatta işletim sistemimi telefonumu dahi İngilizce ayarladım.

Ancak aklıma gelmemiş, başka maruz kalma yöntemleri var mı diye araştırırken, Baraneemo'nun İngilizce videolarına yeniden bakmak istedim. O sırada kaçırdığım bir İngilizce öğrenme metodunu fark ettim: flashcard (kelime kartı) yöntemi.

Baraneemo'nun anlattığına göre, Flashcard'ın ön yüzünde örneğin bir elma resmi, arka yüzünde ise “apple” yazıyor. Yani işin içine ana dili katmadan, tamamen İngilizce üzerinden öğrenmekten bahsediyor.

Ben de İngilizcede günlük hayatta en çok kullanılan ilk 1000 kelimeyle bu şekilde sanal Flashcard'lar hazırlamayı düşünüyorum. Fakat bazı kelimeler soyut kavramlar olduğu için, bunların bir resmi olmayacak. Bunun yerine şöyle bir yöntem aklıma geldi:
Tüm flashcardların ön yüzünde kelimenin İngilizce açıklaması, arka yüzünde ise kelimenin kendisi olacak.
Örneğin:
ön yüz: a male child
arka yüz: boy

Bu şekilde öğrenmeyi planlıyorum. Ezberlemekten ziyade gerçekten öğrenmeyi hedefliyorum zaten ilk 1000 kelime olduğu için bildiğim basit kelimeler olacaktır ama yine de akılda kalması için vs. işime yarayacaktır. Sizce bu yöntem İngilizce öğrenmek için mantıklı mı?

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam tam uygulamayı hatırlamıyorum bakmam lazım, aynı zamanda ön tarafına soru yazıp, sizden cevabını da istemesini sağlayabiliyorsunuz. Yanlış yazarsanız harf harf doğrusunu da gösteriyor. Dediğiniz yöntem gayet etkili kendim de Fransızca öğrenirken bu şekilde çalışmıştım.

Bu şekilde kelimeyi direkt objeleri ile eşleştirerek öğrenebilirsin. Mantıklı mı evet mantıklı ancak sürdürülebilir mi ? "Bence" hayır. Kaç tane flashcard hazırlayabileceksin. Bir süre sonra yapıştırmaktan usanacak mısın?

1000 tane kelimeyi ezberlemekte hakeza sıkıcı bir durumdur. Kaldı ki bir kelimenin bir den fazla anlamı olabilir, ve kullanım yerine göre de değişir. Hangi kelimenin nerde ve ne anlamda kullanıldığını ezberlemeden edinmeyi sağlayan şey readingtir. Yani bunların yerine reading yapman çok ama çok daha fazla etkili olacaktır.

Çünkü bir araştırmaya göre bir native 42k pasif kelime biliyor. Ve konuşmada sürekli farklı farklı kelimeleri kullanıyor. Yani bankaya gittiğinde farklı kelime hastahaneye gittiğinde farklı kelime kullanıyor okulda farklı günlük konuşmasında farklı. Bu kadar kelimeyi flashcard ile öğrenemezsin. Bu yüzden reading ve listening ile ilerlemen gerekiyor. Reading hem kelime hazneni artıracak hem de listening yaparken alt yazısızını okurken anlamanı sağlacayacak bu şekilde de listening daha kolay hale gelecek. Ayrıca sana gramer öğretecek. Elbette gramer konularını bilmeyeceksin ama kompleks yapıdaki cümleleri anlamakta zorlanmayacaksın. Çünkü gramer dediğin şey cümle yapısıdır. Ne kadar çok cümle görürsen o kadar aşina olursun. Ki düzgün yazılmış cümlelerde kitaplarda bolca olur.

Buradaki tavsiyemi kendine göre uyarlayabilirsin.

Son düzenleme:

Hocam, flashcardlar sanal olacak, yani yazıp yapıştırma gibi bir şey olmayacak. O şekilde olsa duvarda yer kalmazdı zaten. Kelimeleri ChatGPT'ye yazdırdım, PC'den kopyala-yapıştır yapıp bir saat, belki biraz daha fazla sürede hallederim. Ayrıca, dediğim gibi Listening'i diziler, filmler, videolarla; Reading'i şu an zaten etkileşimde bulunduğum her şey İngilizce olduğu için dolaylı yoldan yapıyorum ayrıca İngilizce e-book okuyorum Writing'i yabancı arkadaşlarla yazışarak ve Reddit gibi forumlarda aktif olarak; Speaking'i de Discord Vc'lerinde konuşarak pratik yapıyorum. Bu yüzden 1000 Flashcard'a her gün bakmayı hedeflemiyorum, aklıma geldikçe günde 50–60 kelimeye bakacağım ve zaten İngilizcem belirli bir seviyede bu 1000 kelime benim hazırda bildiğim kelimeler sadece bir alışkanlık için yapıyorum diyebiliriz. Sizin de rehberinize bakacağım şu an teşekkürler.

Hocam ankidroid üzerinden yapacaktım ben fakat o sistemde bayağı iyiymiş hatırtlarsanız yazabilir misiniz?

Hocam ankidroid üzerinden yapacaktım ben fakat o sistemde bayağı iyiymiş hatırtlarsanız yazabilir misiniz?

Siz yazınca hatırladım Anki hocam benim de kullandığım. Bilgisayarda öyle bir seçenek var. Anki biraz karışık, arayüz olarak kullanması zor. Telefonda da vardır büyük ihtimalle aynı seçenek.

Hocam peki bir içerik tüketirken bilmediğim bir kelime çıktığında İngilizce sözlükten mi bakmalıyım anlamına yoksa Türkçe olarak mı flashcard yönteminde bahsettiğim gibi sadece İngilizce üzerinden mi gitmeliyim yoksa kelime çevirisinde bir önemi yok mu?

Ingilizceden ingilizceye sonra türkçeye bakabilirsiniz. Benim için bu yöntem daha çok işe yarıyor.

Direkt olarak İngilizce sözlükten anlamına İngilizce olarak bakın.

Peki bunun bir eklentisi var mıdır bildiğiniz yoksa manuel mi yapıyorsunuz biliyorum bayağı üşengeç işi gibi gözüküyor ama izlediğim şeyin keyfini bozmasını istemiyorum böyle aratıp bakarak vs. fareyi üstüne getirince İngilizce anlamını göstermesi gibi birşey varmıdır.

Mutlaka vardır ama izlenen ya da tüketilen her içeriğe uyarlanılabilir olması imkansız gibi bir şey. Netflix gibi bir yer için biri yapmıştır ama. Ben İngilizce öğrenirken; hocam her pazar günü bones izletirdi. Bilemeyeceğimizi düşündüğü kelime çıkınca durdurup sorardı üstüne 30 dakika da çene çalardı. O zaman sussa da izlese diye düşünürdüm ama şu anda yaptığına çok hak veriyorum. Bu işler biraz uğraştırıcı hocam, yapacak bir şey yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…