Hocam yaşıyor musunuz bilmiyorum fakat elendiniz mi? Benim alınmaktan ziyade, aşağıya tekrar indirildi yani iki yumurtalığım var.Merhaba arkadaşlar,
TSK'ye başvurdum şu an heyet aşamasındayım ancak sağlık yönetmeliği konusunda aklıma takılan bir durum var. Küçük yaşta inmemiş testis ameliyatı geçirdim ve tek testisim alındı. Daha önce bu konuyu araştırdım ve yönetmelikte ilgili maddelere baktım (maddeyi ekliyorum). Ancak tecrübeli kişilerin yorumlarını almak istiyorum.
Bu durum askeri öğrenci/astsubay/muvazzaf subay alımlarında elenme sebebi olur mu? Daha önce benzer bir durumu yaşayan veya bu konuda bilgisi olan varsa, deneyimlerini paylaşabilir mi?
Şimdiden teşekkürler.
Konuyla alakalı tsk yönetmelik maddesi;
Madde 55 a) 1. (Değişik:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/40 md.) Bir ya da iki testisin iç salgı bozukluğu yapmamış ve kişinin erkeklik niteliklerini bozmamış inmemiş testis, hidrosel, grade III ve alt derecedeki varikosel hastalıkları ile bunların sekel ve ameliyatları (testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatları ile inmemiş testis ameliyatları, dış kaynaktan alınan subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler ile öğrenci alımına engel teşkil etmez).
2. (Değişik:RG-15/4/2020-31100-C.K-2413/40 md.) Tek ya da iki taraflı testis ve eklerinin sekonder seks karakterlerini bozmamış ve testiküler hormonal fonksiyon bozukluğu yapmamış, doğumsal ya da edinsel bozuklukları, sekelleri, ameliyatları (benign özellikteki komplikasyon yapmamış epididim kistleri ve bunların ameliyatları dış kaynaktan alınan subay, astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş/erler ile öğrenci alımına engel teşkil etmez).
maddede ameliyat geçirmek sorun olduğu için evet elediler, pomemde açıkça yazıyor ama orada geçiyor, sizin durumunuz nedir tam anlayamadım.Hocam yaşıyor musunuz bilmiyorum fakat elendiniz mi? Benim alınmaktan ziyade, aşağıya tekrar indirildi yani iki yumurtalığım var.
Hocam benim apandisit ve küçükken yumurtalığımın 1 tanesi yukarıdaydı ama çok küçüktüm, ameliyatla tekrar eski haline dönmüştü.maddede ameliyat geçirmek sorun olduğu için evet elediler, pomemde açıkça yazıyor ama orada geçiyor, sizin durumunuz nedir tam anlayamadım.
Hocam benim apandisit ve küçükken yumurtalığımın 1 tanesi yukarıdaydı ama çok küçüktüm, ameliyatla tekrar eski haline dönmüştü.
Öyle ağır bir ameliyat değildi.
Benim testisim alınmadı.
Teşekkürler Hocam. Sağlam herhangi bir problem yok, genital bölgemde ve genital sağlığımdaTestis alınmadıysa ve sağlamsa eleme olacağını düşünmüyorum.
Teşekkürler hocam. Sağlam herhangi bir problem yok, genital bölgemde ve genital sağlığımda.
Hocam skolyoz 6 ya 5 çıktı, umarım 2026 sonunda skolyozdan kalmam. Skolyozunuz kaç derece idi? Radyoloji raporlarında var mı?
Hocam sağlam raporu alsam, sağlık mülakatına girmeden 1 yıl içerisinde, itiraz etme durumu nasıl olur?Skolyoz ve düz tabanlık (pes planus) gibi sağlık durumlarının değerlendirilmesi, yönetmeliklere göre tamamen muayeneyi yapan doktorun inisiyatifine bırakılmış durumda. Yönetmelikte özetle, doktorun muayene sırasında şüphelenmesi halinde hastayı ölçüm ve ileri tetkike yönlendireceği yazıyor. Ancak bu sistem, maalesef ciddi sorunlara yol açabiliyor. Gerçekten skolyoz olan bazı kişiler, muayeneden "elverişli" raporuyla geçerken, skolyozu olmayanlar ise hatalı ölçümler yüzünden "elverişsiz" raporu alabiliyor. Çünkü ölçümler tamamen radyoloğun dikkatine ve yetkinliğine bağlı. Düz tabanlık muayenelerinde de durum pek farklı değil.
Benim başımdan geçen bir olayı paylaşayım: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu süreç oldukça sorunlu işliyor. İddialara göre bazı kişiler, hastaları kasıtlı olarak "elverişsiz" raporuyla bırakıp, ardından belirli numaralardan arayarak "elverişli" raporu çıkarabileceklerini söyleyip para talep ediyor. Bir arkadaşım bu durumu bizzat yaşadı ve oldukça mağdur oldu. Ben ise itiraz hakkımı kullanarak Mersin'deki bir hastanede düz tabanlık muayenesinden "elverişli" raporu aldım.
Tavsiyem, hastane seçimi konusunda iyi bir araştırma yapmanız. Bazı hastaneler bu süreçte daha esnek davranıyor ve raporları daha kolay veriyor. Mesela Adana'da Yüreğir Devlet Hastanesi'nin bu konuda daha rahat olduğu biliniyor ve birçok kişi oraya yöneliyor. Ancak üniversite hastaneleri veya araştırma hastaneleri genellikle daha detaylı ve katı incelemeler yapıyor, bu yüzden süreç uzayabiliyor. Deneyimlere kulak verip, rahat rapor veren hastaneleri tercih etmek işinizi kolaylaştırabilir.