İnşaat mühendisliği mi mimarlık mı?

OnePC

Kilopat
Makaleler
7
Yer
Türkiye
Merhaba. Normalde ben mimarlık istiyorum. Ailem diyor ki bu sene inşaat mühendisliği gelirse onu yaz. Daha fazla kazanırsın ve mezuna kalmamış olursun diye ısrar ediyorlar. Ama biri binayı çiziyor biri sağlamlığını hesaplıyor. Ben hesaplamaktan ziyade kafamdaki planı gerçeğe dökmek istiyorum. Ve inşaat mühendisliğinin çok riskli olduğunu düşünüyorum. Sağlam bina yapsam bile örnek veriyorum yıllar sonra biri balkonu salona kattı, kolonlara müdahale ettiler, doğal gaz için vs. kirişleri kestiler bu yapılan değişikler kayıt altına alınmadı ve bina yıkıldı. Sonra ben başıma bela almış olurum. Ama mimarlığa göre daha fazla iş olanağı var. Ne yapmalıyım?

Dostum iki bölümde, meslekte zordur fakat biri çiziyor biri hesaplıyor gibi bir tabir pek olmamış. Mimarlık daha çok tasarımsal'dır inşaat mühendisliği ise sayısal olarak ve binanın yapıp sürecinde geçer genelde ama tabii ki inşaat mühendisliği'de kesinlikle zor bir bölümdür. Bana göre mimarlık inşaat'a göre daha kolay bir bölümdür. Eğer sen daha çok tasarım yapmayı seviyorsan kesinlikle mimarlığı seçmeni öneriyorum. İki bölümünde kendine göre avantajları var tabii ki sen kendini geliştirmeye bakacaksın üniversitede sonrasında zaten kendini gösterirsin.

Bina tasarlamayı seviyorum örnek veriyorum girdiğin zaman salon şu tarafta olsun, odalar şöyle olsun gibi. İç Mimarlar gibi tasarım kafam yok. Ama dış cephe tasarlamada da iyi olduğumu düşünüyorum. Misafirliğe gittiğim zaman bir evin 2D planını hemen kafamda kuruyorum ve kabataslak çizimini yapabiliyorum. O yüzden Mimarlığın benim için uygun bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Teşekkür ederim hocam.

Dostum şöyle diyebilirim bunları çoğu insan düşünüp yapabilir fakat sen bir mimar olarak yaratıcı şeyler yapacaksın, hocalar genelde değişik fikirler isterler tabii ki şöylede bir durum var üniversitede yaptıkların genelde hayal ürünü gibi olur gerçekte olması pek mümkün olmayan şeyler oluyor. Ayrıca bölüme girdikten sonra ne kadar farklı bir dünya olduğunu'da göreceksin maketler, projeler, çizimler bir sürü şey yapacaksın. Ayrıca sen mimar olduğunda sadece binanın kabasını tasarlamayacaksın içinde kolonlar nerede olacak duvarlar nasıl olacak kapılar, pencereler odalar nerede, nasıl, hangi şekilde, nasıl olması gerektiğini öğreneceksin bir proje nasıl okunur nasıl ölçülendirilir gibi şeylerin hepsini öğreneceksin. O yüzden mimarlık aslında karışık fakat sevdiğin zaman severek de yapacağın bir bölüm, meslek olacaktır.

Eğer misafilikteki evin planını kolay çözüyorsun diye mimarlık seçersen ya işsiz kalırsın ya da zoraki çalışmak zorunda kalabilirsin. Bu meslekteki önemli olan şey network ve paran. İki bölümü de önermiyorum. İş alanları çok kısıtlı. Nitelikli iş bulmak zor.

Sadece bu yüzden seçmek istemiyorum zaten ilgim var diyorum. Gidipte ilgimin olmadığı bir işi yapmam daha mı mantıklı? Mezun olunca deneyim kazanmak için gireceğim ofis ve şirket sayısı fazla çevrem o yönden geniş. Zaten şimdiden bile stajı bizim yanımızda yap vs. diyenler çok. Bu tecrübeleri edindikten sonra kendi ofisimi açacak kadar imkanımda var. Ama yurtdışında yapmak istiyorum bu mesleği. Yurtdışına gidince orada bu mesleği yapan tanıdıklarımda var. Benim sorum şu sadece. Mimarların ne iş yaptığını az çok biliyorum. Ama İnşaat Mühendisliği hakkında bilgim yok. Ne iş yapıyorlar vs. hiç bilmiyorum.

İnşaat mühendisliği daha çok yapının hesabını yapmakla ilgilenir. Daha çok şantiyelerde yapının uygulama aşamasında çalışırsın. Mimarlık ise yapıların mekanlarını işlevsel, teknik ve estetik bir biçimde tasarlayıp uygular. Tasarıma yatkın bir bölüm olduğu için sanatla ve sanatı geliştiren öğelerle iç içedir. Yine şantiyelerde veya proje ofislerinde çalışabilirsin. Proje ofislerinde maaş daha düşüktür. Her gün aynı saatte çıkılmaz. Yeri gelir ofiste sabahlarsın ve karşılığında bir ücret vermezler. Tanıdık çevrene de danış onlar inşaatın içinde oldukları için ikisinin artı eksi yönlerini sana anlatırlar. Mimarlık okurken çift ana dal yapabilirsin. Mimar hem de inşaat mühendisi olursun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…