İnsan doğası gereği seküler midir?

Blue Beetle

Hectopat
Daha fazla  
Yani şimdi ilk olarak sekülerlik tanımı bazı kişiler tarafından tamamen aynı yorumlanmayabilir ama kaba hatlarıyla sekülerlik yaşam tarzını biliyoruz ve neredeyse tüm insanlar inançlı/inançsız fark etmeksizin hep seküler yaşıyorlar. Sizce bunun sebebi insan doğası seküler olduğu için mi?

Bence öyle değil. Sapiens kitabın okuduğumda insanların belli bir dine bağlı yaşama eğimi olduğunu çok iyi anladım. Şu an ki sekülerler dahi tanınan dinleri hayatlarına yansıtmadıklarını söylesen dahi onların yerine başka formlar koymakta olduklarını düşünüyorum.

"Neredeyse tüm insanlar inançlı/inançsız fark etmeksizin hep seküler yaşıyorlar." Bu kanıya nasıl vardınız?
Ben yaşamadıklarını savunuyorum. Katı bir ibadet şekline sahip olması gerekmiyor.

kaba hatlarıyla sekülerlik yaşam tarzını biliyoruz ve neredeyse tüm insanlar inançlı/inançsız fark etmeksizin hep seküler yaşıyorlar.

Tanimi dogru yapalim ki varsayimin hatasi ortaya ciksin.

Kabaca sekulerizm; devlet politikalarinin, yasalarin, burokrasinin ve sosyal yasamin herkesi kapsayan alanlarindaki karar mekanizmalarinin dini doktrinlerden ayrilmasi ancak bunu yaparken her insan grubunun ( cogunluk ya da azinlik farketmez) bireysel inancina ait olan ozgurlugun de sonuna kadar korunmasi demek.

Bizim okulda bir hocamiz vardi, 3 kisilik arkadas grubu yemek siparis edecekse ancak aralarinda 1 tanesi vejetaryen ise; cogunluk (2 kisi) kebap istedigi icin herkes kebap yemek zorunda kaliyorsa orada ne sekulerizm ne de demokrasi vardir derdi.

O halde herkesin sekuler yasadigi iddiasi da yanlis. Isvec, Norvec, Danimarka ve Japonya disinda bu isi hakkiyla basarabilen bir devlet yok. God bless America.

Genel olarak toplumda cogunluk ne isterse o olur. Bunu Turkiye'de yasayip da aci sekilde tecrube etmemis insan oldugunu sanmiyorum. bkz: "tyranny of majority"

Tanimi dogru yapalim ki varsayimin hatasi ortaya ciksin.

Kabaca sekulerizm; devlet politikalarinin, yasalarin, burokrasinin ve sosyal yasamin herkesi kapsayan alanlarindaki karar mekanizmalarinin dini doktrinlerden ayrilmasi ancak bunu yaparken her insan grubunun ( cogunluk ya da azinlik farketmez) bireysel inancina ait olan ozgurlugun de sonuna kadar korunmasi demek.

Bizim okulda bir hocamiz vardi, 3 kisilik arkadas grubu yemek siparis edecekse ancak aralarinda 1 tanesi vejetaryen ise; cogunluk (2 kisi) kebap istedigi icin herkes kebap yemek zorunda kaliyorsa orada ne sekulerizm ne de demokrasi vardir derdi.

O halde herkesin sekuler yasadigi iddiasi da yanlis. Isvec, Norvec, Danimarka ve Japonya disinda bu isi hakkiyla basarabilen bir devlet yok. God bless America.

Genel olarak toplumda cogunluk ne isterse o olur. Bunu Turkiye'de yasayip da aci sekilde tecrube etmemis insan oldugunu sanmiyorum. bkz: "tyranny of majority"
Hocam tanımınızda hata var, yaptığınız tanım sekülerizmin değil laikliğin tanımıdır. Bu iki kavram maaleef sürekli birbirlerinin yerine kullanılıyor.

Devlet seküler olur insanlar değil. Günümüzde "Seküler" olarak adlandırdığımız bir çok kişi esasen bir dine inanıyor. Burçlara, Spirituelizme, Paraya/Kapitalizm'e, Komünizm'e, Doğaya veya Ateizm'e ki "Yeni Ateizm" esasen bir dindir inanıyor.

O sebeple bu yüzden sadece Devletler Seküler/Laik olabilir ki öyle de olmalıdır.

Seküler derken ne demek istediğinizi anlamadım. Bir de insanların çoğunu bu kümeye almışsınız. Kimse kimsenin inandığı şeye karışmıyor anlamında diyorsanız, yani Türkiye için kısmen geçerli bir durum. Bağıra bağıra Hristıyanım, Aleviyim, İnançsızım, Yahudiyim diyebilir misiniz? Bilemiyorum. Derseniz belki de bir şey olmaz ama ben kendim dersem bir şey olacakmış gibi hissediyorum. Bu da benim şizofrenimden değil toplum yapımızın böyle hissettirmesinden kaynaklanıyor onun için tanımınız bu ise kısmen.

Herkes seküler bir yaşam tarzı yaşıyor anlamında ise, seküler yaşam tarzı bir kere kendi içinde hatalı bir tamlama. Ama neyin kast edildiğini az çok anlıyorum. Yalnız bunun bir ölçütü yok. Yani bir adam akşam oturup bira içer ama kadınların kapalı olmasını şiddetle isteyebilir. Böylelerini gördüm.

İnsan doğası gereği seküler midir sorusu çok ilginç bir soru, insan dini inançları doğduktan sonra öğreniyor. Ama seküker yaşam tarzı denilen şeyi de doğduktan sonra öğreniyor. Bence soru kendi içinde kendini yiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı