İnsan egosuna nasıl sahip çıkabilir?

Rexie

Kilopat
Makaleler
7
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Selamünaleyküm arkadaşlar. Aklımda böyle bir soru var. Bazılarımız egosuna yenik düşüp şımarık ve azgın birine dönüşebiliyor. En ufak bir iltifatta hemen yükselebiliyor. Bu neden olur, bunun önüne nasıl geçebilir? Sizlerin fikirlerini merak ediyorum.

Özbilinç, karşısındakini küçük gören veya önemsemeyen kişi yalnızdır. Fayda sağlayamaz.

Edit: (Yanlış bir ifade kullanmışım, karşılıklı olarak bir fayda sağlanamaz; egosu yüksek olanın da tatmin oluşunu reel bir fayda olarak sayamıyorum)

Son düzenleme:
Karakter meselesi bence.

Bence yuksek ego ozguven de verir.
Ozellikle belirli bir alanda bilgi - birikimle birlikte gelen kibir cok da sacma bir tutum degil.
Eger ici bos bir ego varsa toplum zaten bunu cezalandirir.
Ancak bilgelikten gelen bir ego varsa, dozunda sagliklidir. Cogu insan tevazuyu ve kibarligi zayiflikla karistirir.
Yazdigimiz biraz toplumsal normlara aykiri oldugunun farkindayim, cunku hep tevazuyu ovmeye meyillizdir ama bence yanlis. Fazla kibar davranirsaniz garsonlar bile sizi sallamaz. Biraz ego ( dozunda ) iyidir. Fazlasini zaten toplum duzeltir, ozellikle ici bossa.

@Rexie hayır. Kişi kendi karakterini değiştirebilir, bu durumu kabullenmeyerek kendini üstün görmeyip bence bu sorunu halledebilir.

Sizce o "doz" nedir, nasıl ayarlanabilir?

Sizce o "doz" nedir, nasıl ayarlanabilir?

Bildiklerinin denizde damla olmadigini fark etmeye devam ettigin ancak hic bilmemesine ragmen biliyorum ayaklarina yatani terbiye edebildigin "doz", olmasi gereken egonun dozudur.

Bazi fikirler mantiklidir, bazilari aptalcadir. Sacmalayan adama "sen sacmaliyorsun" demeliyiz. Kim oldugu , kac yasinda oldugu ya da ne oldugu fark etmez. Fikirler ile sahislari ayirip, sacmalayana sacmaliyosun diyen toplum yucelir. "Her fikre saygimiz var" kafasi sacmalik. Cunku her fikir mantili degil.

"Fazla tevazu kibirdendir". Bazen bildigini belli etmek icap eder ve bu toplumun ve kisinin yararinadir.

Bize saçma gelen bir fikir saçma olmak zorunda mıdır? Dünyamızı, teknolojimizi bu denli geliştirende o günün insanlarınında söylemiyle "saçma" fikirler değil midir? Sırf farklı düşündüğü için deli muamelesi gören bazı insanların aslında haklı olduğunu anladığımızds iş işten geçmiş olabilir. Ve bir anlamda bu dediğiniz saygısızlık olmaz mı? Saygı toplumda dengeyi sağlayan etkenlerden biridir. Ortadan kalktığında neler olabileceğini bir düşünün. Saygı egonun fazla yükselmesini kısıtlayan bir etkendir. Bu etken kalktığında o bahsettiğimiz dozu kaçırma ihtimalimiz tekrardan artmaz mı? Bu düşünceye göre söyledikleriniz çelişmiyor mu? Yoksa bir yerde yanlış mı düşünüyorum?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…