İnsanın önce kendini düşünmesi kötü bir şey mi?

Hocam peki iş çıkışı bindiniz dolmuşa ve o sonraki binen kişi daha dışarı yeni çıkmış sağlığı yerinde bir yaşlı. Yine de yer verir misiniz?
Çok yorgunsam tabii ki otururum boş bir koltuğa fakat onun dışında fedakarlık yapmaktan yanayım. Dolmuşta 3 koltuk kaldığını ve dolmuşta benimle beraber 4 kişinin ayakta gittiğini düşünün, ben oturmayı tercih etmem mesela. O 3 kişi otursun, bu beni mutlu eder.

Hocam mesela verdiğiniz örnekte de herkesin başkasını düşünmesinin oluşturabileceği sıkıntılar çıkıyor. Ya hepiniz önce başkasını düşünen biriyseniz? Aslında verilen örnek çok fazla seçeneğin ve olasılığın olduğu geniş kapsamlı ve basit bir konu. Sadece 2 seçeneğin olduğu ve ciddi bir konu hakkında konuşmak lazım. Mesela bir yangın esnasında önce kendini mi düşünürsün yoksa komşunu mu gibi. Aslında önceki mesajınızdaki "Önce her şeyi ve herkesi düşünüp en mantıklı hareketi yapmaktır en iyisi bana göre." her şeyi düşünüp en mantıklı hareketi yapmak konuya verilebilecek en iyi cevaplardan olabilir.

Ailenizden başka kimselere değer vermeyin.

Sizin verdiğiniz örnek üzerine aklıma bir örnek daha geldi, mesela uçaklarda ilk kendi emniyet kemerinizi takın, sonra çocuğunuz varsa onunkini takın, aynısı uçak arızası sonucu maske takma da olabilir. Burada ilk kendimizinkini takmamız önerilmiştir. Bunun üzerine bir yorum da yapılabilir.

Ve bir yandan da konudan konuya herkesi ve her şeyi düşünmek zorlaşıyor, yangın olayında iş soğuk kanlılığa da bağlı mesela. Ve her şey düşünmekle de olmuyor mesela köpeğin yanından geçerken köpek saldırmaz diye kendine güveniyor olabilirsin fakat köpek havlarsa topuklayarak kaçabilirsin bir anda. Bütün olasılıkları küçük bir zaman aralığında düşünmek, dolmuşun hızla bir arabaya doğru gittiğini gördüğünüzü ve kaza yapacağını anladığınızı düşünün, anlık olarak tutunun diye bağırabilir misiniz veya üzerinize birisi araba sürüyor olsa anlık olarak çekilebilir misiniz veya üstünden atlamayı deneyebilir misiniz? Her şeyi düşündüğünü sanmakla her şeyi bildiğini sanmak arasında çok bir fark yok aslında. Olasılıklar zinciri evrenin genişlemesi gibi her saniye genişliyor, mesela aynı şeyi kelebek etkisi için düşünüyorum, düşünsenize, işe varmanız gereken saatten 15 saniye geç varıyorsunuz, gördüğünüz kişiler, gördüğünüz anlar, sizi gören kişiler, gördüğünüz arabalar, gördüğünüz anlar değişiyor. Belki bir kelebek görecektiniz işe giderken, fotoğrafını çekmek için duraksayacaktınız, belki bir tanıdığınızı görüp orada da zaman kaybedip geleceği tekrardan değiştirecektiniz. Konudan hafif çıktım sanki, gece gece kafa yapıyor düşünmek.

Doğasının gereğidir bu aslında birini severken bile kendimizi düşündüğümüz için bize iyi geldiği için falan severiz yani son derece normal bir durum ama ayarınıda çok kaçırmamak lazım. Kötü mü bilmem ama böyle evrimleştik normal bir durum.

Allah'ın sana verdiği o canı önce korumayı düşünmek, çoğu zaman kötü bir şey değildir.

Sana zarar veren bir konuda kendini düşünüyorsan bu bencillik değildir. İkili ilişkiler tamamen yarar-zarar üzerine kurulu olduğu için bir işin sonu sana zarar olarak dönüyorsa elbette ki kendini düşüneceksin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…