İnsanlar nasıl bu kadar umursamaz olabiliyor?

453476

Megapat
Makaleler
1
Kolay gelsin.

Birkaç gün sonra sınavı olsa bile "son ders çalışırım" ya diyen insanlar nasıl bu kadar umursamaz olabiliyor? Hem de dersle ilgili hiçbir fikri olmamasına rağmen. Ben olamıyorum, vicdanımdan oyun bile oynayamıyorum. Bu durum beni çok daraltıyor. Nasıl umursamaz olurum?

Bende öyleyim, her şeyi kafama takıyorum asla umursamamazlık yapamıyorum.

Son der çalışırım diyorum her zaman. Dersi derste dinliyorum ve anlıyorum. Son gün de bilmediğim şeyleri üzerinden geçiyorum gece geç saatte aklım da kalsın diye. Sınavlar bence sınıfta kalmamak kaidesi ile gereksiz. Sadece insanın kendini bilip bilmediğini sağlamasını sağlıyor. Başka da halta yaradığı yok bence. Kopya ile geçtiğim sınavdan yüksek alınca ne fayda?

Aslında bir gün öleceğimizi bilmemize rağmen, genellikle bu gerçekle ilgili umursamaz bir tavır içinde oluyoruz. Aynı mantıkla ve motivasyonla, işin sonunda kötü bir durum olmasına rağmen bu gerçeği ertelemek isteğiyle benzer bir tutum sergiliyoruz. Bir kez bu erteleme alışkanlığına kapıldığınızda, sürekli olarak ertelemeye eğilimli hale geliyorsunuz.

Bu durumdan kurtulmak gerçekten zor olabilir.

Hocam bu dediğinizi yapan kişilerin ya arkasında güvendiği birisi olur ya da hep kısayolu seçip hayatını erteleyen olur. Arkana güvenmekde hatalı ama geçtim onu. Çoğumuz biliriz iradesine hükmedemeyen öğrencilerin girdiği bir kısır döngü vardır. Bugün yatayım yarın çalışayım derler ve ertelerler sonra yarın olur yine aynı lafı deyip yatarlar ve yine ve yine tekrarlanır en son bu böyle kısır döngüye girer. Sonra da "en son ara veriyordum ne ara sınavlar geldi" gibi espri yaparlar. Şahsen bende böyleydim eskiden. Onları anlayabiyorum. İnsanın kendini rahat bıraktıkça bırakası geliyor eğer bunu durduramazsa hayatı takmayan kısa zevkler peşinde koşan birisi haline geliyorlar. Gerçi halada tam bırakabilmiş değilim bu rahatlık huyumu bırakması zordur. Şahsen bazı dersler vardır benim için takmam onları zaten YKS de o derslerden sorumlu olmadığım için rahatımdır. Sadece geçmeye bakarım. Hiç çalışasımda gelmez o derslere. Okulda son saat çalışıp 50 civarı bir not alırım benim için yeterlidir. Ama YKS de sorumlu olduğumuz ve ciddi şekilde çalışmam gereken derslere sıkı sıkı çalışırım örneğin geçen sene 11. sınıftan 4 matematik yazılısından 4'ündede 100 almış adamım fakat aynı zamanda Almanca gibi basit bir dersten birinci dönem kalmıştım. Sen böyle yapma tabii umarım dediklerim sana bir şeyler katmıştır buraya kadar okudu isen teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Lise dönemlerinde bende öyle yapıyordum. Ortaokul dönemini saymıyorum, o zamanlar hiç çalışmıyordum. (ortaokulda ki açığımı kapatmak 1,5 sene mi aldı.) Lise dönemlerinde normal. Bende sadece cidden hiç anlamadığım bir ders varsa 2 gün önce çalışmaya başlıyordum. Ona rağmen düşük alıyordum...

Bazı insanlar öyle dostum. Sen bu kadar önemsedin de ne oldu sanki? O insanlardan daha yüksekte oldun mu? Bence hayır hatta onlar bu kadar rahat oldukları için pek çok şeyi kolaylıkla hallederken sen işin kaygı kısmıyla uğraşıp duruyorsun. Nasıl umursamaz olurum ise pek bilmiyorum çünkü bende kaygılılardan biriyim. Öğrendiğim bir şey var ise o da kendine o olayın vs dünyanın sonu olmadığını söylemen. Olay kötü de geçse iyi de geçse hayat her türlü devam ediyor. Sen iyi bakarsan da iyi oluyor zaten sonuç ne olursa olsun. Üstat Aurelius'un da dediği gibi sen ne düşünürsen o olacaksın. Unutma.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…