Ezbere binmeden cevaplamaya çalışacağım çünkü herkesin bu konudaki cevabı moda markalarının kötü olduğundan öteye gidemiyor sebebini açıklayamadan. Moda markaları başta olmak üzere, aslında direkt saat üretimi yapan bazı markalar da buna dahil olmakla birlikte, saat toparlandıktan sonra satışa hazır haliyle kalite kontrolünden geçmiyor. İçerisinde kullanılan quartz/mekanik mekanizma farklı bir üreticiden fason ürettirildiği için o da kalite kontrolden geçmeyince, çok cuzi miktarlarda satın alabileceğiniz bir saat çıkıyor. Zaten çoğu zaman içerisinde kullanılan quartz/mekanik mekanizmanın bile nereden çıktığını, nasıl şartlarda üretilip, hangi kalite kontrolden geçtiğini bilmiyorsunuz. Casio, Seiko, Hamilton, kendini saat üretmeye adamış herhangi bir markanın üretim tesislerini belki direkt randevusuz, bazılarını da sadece randevu alarak gezip kendi gözünüzle görebiliyorsunuz, bu zaten son noktayı koyuyor tartışmaya.
Bu cuzi miktar da saatin kısa süre içerisinde elinizde kalması demek oluyor, şanslıysanız mekanizma uzun seneler götürüyor ama tamamen şansa bağlı olmakla birlikte o süre sonunda o mekanizmayı tamir ettiremiyorsunuz, saatin zaten işçiliği de ucuz olduğundan buna bir de kozmetik eskime ekleniyor, elinizde tam kelime anlamıyla çöp kalıyor.
Oysa ki Casio gibi uzun seneler boyunca bütün bütçesiyle üretim hattını hatasız hale getirmeye çalışıp kalite kontrolden ödün vermemeye çalışan, vizyonu sadece saat üretimi olan markalardan saat aldığınızda 20 sene sonra, 40 hatta 60 sene sonra bile, siz veya çocuğunuz, torununuz gidip o saati iyi bir ustaya verip restore ettirebiliyor. Hem mekanizması, hem kasa, bileziğini iyi bir işçilikle ilk günkü haline getirebiliyor.
Ancak bunun bir alt limiti var, bunca sene hem mekanizma hem dış kasa işçiliğini koruyabilecek bir kol saati maalesef ucuza gelmiyor, bunu anlayıp, bu kalitede bir ürünü ucuza alamayacağınızı kabullenmeniz gerekiyor çünkü bahsettiğim şekilde size ve çocuklarınıza temizce bırakabileceğiniz bir saat fikrimce minimum giriş seviye İsviçre saatleri demek, bu da hiç ucuz değil objektif konuşacak olursam.
Yine de Seiko 5 Sports'lar, Citizen, Bulova gibi çoğu Japon mekanizmalı quartz ve mekanik tüm saatler çok daha bilinçli ve uzun ömürlü bir seçim olacaktır bu tarz kullan-at mantığıyla saat ürettiren markalara nazaran. Casio da bence kullan-at bir marka olmakla birlikte yine de G-Shock serisi fiyatına göre kozmetik anlamda hayatta kalabilen nadir saatlerinden, diğer çoğu ürününü yine moda saatlerinden daha iyi bulsam da şahsen alıp takmam. Quartz mekanizmanın zaten üretim amacından ötürü mekanik saatlere göre daha kısa ömürlü oluşuna bağlıyorum bunu, böyle baktığımızda fiyatı da, kalitesi de kabul edilebilir. Çok iyi değil, yine de moda saatlerinden çok daha iyi.