Örneğin şu 5 durumda karşındakine hangi hitapları kullanırsın?
Mecburi takıldığın iş arkadaşı (sohbet ederken)
Samimi olmak istediğin yeni tanıştığın bir arkadaş
Bayağı samimi olduğun arkadaş, arkadaş grubu
Sokakta bir şey soracağın rastgele bir kişi
Hoşuna giden bir kız
Ben sırasıyla: kuzen, kuzen, aga, dostum, "ad" kullanırım. Aga lafından kurtulmaya çalışıyoruz ama adamlarla lisede tanıştığımız için dilimize pelesenk oldu. Kuzen ve dostum ikilisi de sinir bozucu gelmeye başladı ama ne kullanacağız, siz ne kullanıyorsunuz?
Ben hiç konuşmuyorum. İletişimden her daim kaçınırım. Hoşuma giden kızlarla da çok konuşmuyorum, çünkü genelde sevgilileri oluyor, hem başıma dert almak istemiyorum hem de büyük sorumluluk.
Önceden tanıyorsam adıyla hitap ederim. Adını bilmiyorsam önce öğrenirim sonra yine adıyla hitap ederim. Hanımefendi falan demem, araya o kadar resmiyet koymak iyi seçenek değil.
Bu arada ufak bir tavsiye, yeni tanıştığınız birine hatta telefondaki müşteri temsilcisine bile öğrendiğiniz adıyla hitap edin. Resmiyette değilse sadece ismi, resmiyet gerekiyorsa XX hanım ya da XY bey gibi... Pek çok açıdan faydası oluyor, en başta karşıdakinin adıyla hitap etmek onu umursadığınız hissiyatını veriyor. Bu da istediğiniz şeyi elde edebilme ihtimalini artırıyor.
Niye olmasın? Samimiyet kurulduktan sonra Hüso'dan başka şekillerde de hitap edersin ama yakın olmadığın bir arkadaşsa ya adıyla ya da sen diye hitap edersin.