Kardeşim 17 yaşında, 10 senedir tip 1 diyabet hastası. Hacettepe takipli. Ona ve anneme öğrettiler karbonhidrat sayımını. Kardeşim ilk başta başka bir hastanede takipliydi ama orası sürekli deneme yanılma yöntemiyle gidince ve yeteri kadar ilgi göremeyince Hacettepe'ye başvurduk.
Karbonhidrat sayımında vuracağı insülini, yediği yiyeceklerden hesapladığı karbonhidrata göre ayarlıyor. Tabi kaç karbonhidrat başına kaç insülin vuracağı doktor tarafından tespit ediliyor her hasta için özel olarak. Bu şekilde daha kontrol altında gidebiliyor şekerler. Ama yan faktörler de var tabi, mesela kardeşimde sabahları insülin direnci var ve yediklerini karbonhidrat sayarak tüketse bile tatlı gıdalar, birim miktar başına karbonhidrat değeri yüksek gıdalar yasak sabah vakitlerinde. Bunları da doktor belirliyor. Karbonhidrat sayımını bu işi bilen bir kurum ve doktor tarafından öğretilmesi lazım. Küçük yaşta öğretilmemesinin sebebi aşağı yukarı şu; hasta artık ben bu işi öğrendim, kafama göre canım ne isterse karbonhidratını sayarak, insülinimi hesaplayarak yerim. Kimse bana karışamaz mantığıyla hareket edip diyeti bozabiliyor. Hatta ben oturup kaşık kaşık çikolata yiyip kavanozları yarılayanları bile duydum bu sebepten. Her ne kadar karbonhidrat sayılsa da böyle bir tüketim şekerin dengesini bozuyor. Eğer diyete riayet edeceğini, iradeli hareket edeceğini düşünüyorsan bence karbonhidrat sayımı düşünülebilir. Ama tabi tam ergenlik çağındasın, bu yüzden doktorun uygun görmemesi de kabul edilebilir bir durum. Senin ilk etapta yapacağın şey doktora gitmek, doktordan görüş almak, diyetisyene başvurmak istediğini söylemek, işi bilen bir diyetisyene gidip kendine bir diyet programı almak ve diyetisyenin tavsiyelerine ve programa göre beslenmeni düzenlemek. Hatta diyetisyenden aldığın diyeti sonra tekrar gidip doktora da onaylatırsan daha iyi olur. Geçmiş olsun. Emin ol biraz dikkat ederek HbA1C değerleri 7'li hatta 6'lı seviyelere çekmen çok zor değil.
Not: Kardeşim de insülin pompası kullanmıyor.