Intel 12. nesil mi yoksa AM5 mi?

kabtgl

Megapat
Daha fazla  
Selam. Başlığı okuyunca biraz garip gelmiş olabilir ancak sorunumu anlatabilmem için kendimden biraz bahsetmem gerekiyor. Ben 5. sınıf bir tıp fakültesi öğrencisiyim yani okulumun son iki senesi gerek staj gerekse intern doktorluk ve tus sınavı dolayısıyla oldukça yoğun geçecek ve bilgisayara fazla fazla vakit ayırabileceğimi sanmıyorum ancak yine vakit ayırabileceğimden eminim.

Şimdi soruma gelecek olursak şu an sahip olduğum i5-8400 işlemci ömrünü doldurdu diyebilirim neredeyse her alanda stutter veya bottleneck ile karşılaşıyorum ve bu durum canımı sıktığı için halihazırda yeni gelecek olan AM5 platformuna geçiş yapmaya karar verdim ve MSI X670E Carbon Wi-Fi ve Ryzen 7 7700X almayı düşünüyorum şu an. Ekonomi çok değişken olabildiği için önceden de garanti olsun diye DDR5 6000MHz Kingston 2x16 RAM alışverişi yapmıştım elimde bekletiyorum. Almayı düşündüğüm parçaların fiyatlarına bakınca 480$ anakart 400$ işlemci tutuyor vergileri vs. kattığımızda tahminimce 20000₺ civarı bir fiyat çıkacak elimden.

Çok fazla vakit ayıramayacağımı düşününce bu fiyatı vermektense elimde halihazırda olan DDR5 RAM'leri kullanmak için acaba DDR5 destekli bir anakart ile 12600K gibi bir işlemci alıp mezuniyet sonrasına kadar (2 yıl + 1-2 daha sayarım) bir süre idare mi etsem diye düşündüm. Şimdilik daha ucuza gelecektir ancak 14. nesilde Intel muhtemelen yine soket değiştirecek ve işlemci değiştirmek istediğimde anakartı da tekrar satın almam gerekecek ancak AM5 platformunun bunun aksine en az 2025e kadar destekleneceği söylendi o sebeple de fiyatı daha fazla da olsa AM5 platformuna geçip atıyorum 5 yıl sonra işlemcinin gücü yetersiz kaldığında AM5 soketine daha iyi bir işlemci takarak bir süre daha anakart almaktan kaçınabilirim ve bütçe ayarlaması yapabilirim diye düşündüm.

Bu bahsettiğim fiyat ve geleceğe dönüklük hakkında sizin yorumlarınız nelerdir? Şimdi Intel 12. nesil alıp idare mi edeyim yoksa AM5'i bekleyip geleceğe dönük bir sistem mi kurayım?

Ben yerinizde olsam AMD sistemimi kurup zamandan kara geçerdim. İlgileneceğiniz zaman sadece işlemci upgrade'si yaparak yoluma devam ederdim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…