Intel 13. veya 14. nesil işlemci önerisi

Doğru sayılmaz. Geçen 14600K işlemciyi 120mm hava soğutucuyla denemiştim ve yük altında 65 dereceyi dahi geçmedi. Daha üst seviye olanlar biraz daha ısınabiliyor fakat bahsedildiği kadar sorunlu veya zor değil.

Arctic Liquid Freezer III 360 ve i7-13700F hepsiburada dan alırsam peşin fiyatına 9 taksit, toplamda 18K ya denk geliyor. Artic kasaya sığmıyor. Eskiden kasa kapağı açık kullanırdık. Kasa benden kıymetli mi önden kessem öyle radyatörü taksam nasıl olur. Yeni kasa alsam bile eskisini elden çıkarabileceğimi pek sanmıyorum. Birkaç gün daha ataştırma yapacam. Böyle bir upgrade sizce ne kadar mantıklı?

13700F için, o soğutucu çok fazla değil mi ?

Arctic Liquid Freezer III 280 sıvı soğutucu ve i7-13700F aldım.

Almadan önce tahmini radyatör ölçüsünün kasaya zarzor sığacağını RAM slotlarına kadar yanaşacağını ölçtüm, risk aldım. Dün akşam gelince kasaya taktım. Önce anakarttaki CPU power kablosuna fanları değiyordu. Bende değen köşeyi kestim. Şu an fan 3 vida ile radyatöre bağlı. Kasanın üstündeki vida delikleri uymuyordu biraz yana kayıktı. Yeni vida delikleri delerek zorlada olsa sıfıra sıfır kasaya montajımı yaptım.

Sıra işlemciye gelince tek çekirdek testinde 5.10GHz de 55 derecede çalışıyor.

Çoklu çekirdek testinde 3.40GHz de 45 derecede çalışıyordu. İlk başta moralim bozuldu. Nasıl gözden kaçırdım i7-13700KF yerine niye 13700F aldım diye. Chatgpt ye sordum. Anakartım overclock desteği olmadığından almamın mantıksız olduğunu söyledi. Güç ve akım ayarlarını yaparsam düzeleceğini söyledi. Bios ve intelin toolu ile ayar yaptım. Güç değerini PL1 ve PL2 yi 250W, akım değerinide 250A çektim.

Çoklu çekirdek testinde 4.70GHz de çalışmaya başladı. Sıcaklık 85 derecelerde geziyor. 30 saniye böyle çalışıyor. Sonra 5 saniye 3.20GHz düşüyor, sıcaklıkta 40 derecele düşüyor. Tekrar 30 saniye 4.70Ghz, 5 saniye 3.20GHz şeklinde bir döngüde çalışıyor.

Chatgpt ye bu durumu sorduğumda sorunun anakart VRM mosfetlerinin yeterli gücü veremeyeceğinden kaynaklandığını söyledi. VRM mosfetleri 95 derecelerde geziyordu. Sıvı soğutucuda vrm mosfet soğutması için cpu nun yanında ufak bir fanıda var. Demekki yeterli gelmiyor.

Şimdide anakart sınırlamasına kı takıldık. İ9 14900kf alsak napacaktık.

Bu arada anakart gigbyte B760M DDR4, güç kaynağı corsair 850watt.

VRM mosfetleri kaç dereceye kadar dayanabilir. Kademeli olarak güç değerini 150Watt a çektim. Vrm mosfetleri yavaşta olsa ısınmaya devam ediyor. Sıcaklığın sabit kaldığı bir durum hala bulamadım. Doğal olarak hız 3.90GHz kadar düştü. Şu an daha stabil bir hızda çalışıyor. Fakat VRM mosfetlerini soğutmanın daha verimli bir yolunu bulmalıyım. Arctic in fanları yeterli gelmiyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…