İntel 14. nesil vs AMD son nesil

GRATOS1

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Sistemim:
Anakart: MSI Z590 Pro Wifi DDR4.
İşlemci: i5 11600K.
Ekran kartı: ASUS RTX Dual 3060 Ti OC 8 GB.
RAM: G.Skill 2x16 32 GB DDR4.
SSD: MSI 1TB M.2 SSD / Corsair 2TB M.2 SSD.
Sıvı soğutma: MSI MAG 240R V2 240mm.
PSU: MSI MAG 750W 80+ Gold.
Kasa: Corsair iCUE 4000X RGB.
Windows 10 Pro
Meslek
Serbest
Arkadaşlar merhaba, Intel 14. nesil işlemcilerin çok watt harcayıp çok ısındığı, AMD karşısında performans olarak da çok çok geride kaldığı yazıyor söyleniyor çoğu yerlerde. Sizin fikirleriniz nelerdir? Şu an Intel 11. nesil kullanmaktayım memnunum. İleride bir yükseltme yapmak istediğimde yine Intel mi tercih etmeliyim? Yoksa AMD'ye mi geçmeliyim?
Sizce hangisi daha iyidir? Güç, performans, fiyat olarak? Intel son nesil mi? AMD son nesil mi?

AMD fakirin ekmeğidir hocam. Eskiden sadece fakirin ekmeğiydi ama artık günümüzde satın alınabilecek en iyi işlemcileri de AMD üretiyor. Intel'in fiyat ve soket politikası da değişti AMD ile rekabet edebilmek için.

Peki Intel'in hala daha gideri var mı? Intel işlemci tercih edilir mi?
Son 14. seri işlemcilerinin bir önceki seriye kıyasla çok bir gelişme, performans artışı olmadığını okudum. Ama Intel'in bir uygulaması sayesinde işlemcinin performanslı çalışmasını sağlıyormuş.

14.nesil 13'ün Refresh'i. Neredeyse aynı performans. AMD işlemciler çok ucuz gözükse de platform maliyeti yüksek. Anakartı pahalı, DDR5 kullanmak zorundasın falan. Ben olsam AMD alırdım ama.

Burda tercih biraz sana kalıyor. AMD almak demek ilerde işlemci güncellesen de diğer componentlere para harcamamak demek. Intel alınca maalesef komple sistemde değişikliğe gitmek gerekiyor. En başta anakart.
Performanslar tartışılır, o aşamada bütçe ve isterler önemli.

İnternette çoğu kişi AMD övüyor kullanıyor. Ben hiç AMD işlemci kullanmadım hep Intel kullandığım için AMD ile ilgili çok bir bilgim yok. İnternetten izlediğim okuduğum çevremden duyduğum kadarıyla AMD için hep ısınması sıcaklığı ile dalga geçiliyor. Ama bu durumun değiştiğini 14. nesil Intel'in daha sıcak çalıştığı AMD'in ise kendini düzelttiği söylenmekte.

Ya aslında şu an ki aşamada bakman gerken konular bunlar değil bence.
Öncelikle AMD alırsan yeni bir sisteme geçeceksin muhtemelen. Bu da am5 ile beraner ddr5 bir sisteme geçmek demek.
Yani işlemci anakart ram kesin değişiyor.
Fakat avantajı ileride işlemci güncellersen 5 sene kadar en az destek verecekleri bir soket.
Fakat intelde durum her sene böyle. Yani bende 13600Kf var hem ddr4 hem ddr5 desteği var ama işte işlemciyi güncellemek istersem soket farklı. Yin anakart almam lazım. E anakart alırsam ddr5 alacağım zaten o zaman ramler de değişecek.
Önce bu ileriye dönük konulara ve günümüzdeki isterlere bakmak lazım.

Ben LGA1200 soket DDR4 anakart kullanmaktayım işlemcim i5 11600K LGA1200 soketin desteklediği son nesil 11. nesil. Ama LGA1700 soket 12., 13. ve 14. nesili desteklemekte.
Yani her türlü ileride ben işlemci için anakartı ve RAM'i her türlü değiştirmek zorunda kalacağım. O yüzden Intel'de kalmak mı doğru olur. Açıkçası Intel'den çok memnun uzun yıllardır Intel kullanıyorum bir sorun sıkıntım hiç olmadı. İleriye dönük Intel nasıl olur hiç bilemiyorum.

14.Nesil bir işlemcili sistem kurmak, ölü bir sokete yatırım yapmaktan başka bir farkı yoktur. 14.Nesilin en tepe işlemcisi 14900KS.
Bu sokete artık belki bir kaç tane daha işlemci çıkar yani desteği biter yakında. Yeni Intel işlemci soketi çıkacak yakında. AM5 soket daha güncel bir soketdir. 4-5 sene daha bu soket için yeni işlemciler çıkacak. Anakart değişimiyle uğraşmazsınız güncel yeni işlemcilerden almak isterseniz de. Üstelik 14900KS fiyatına da kesinlikle değmez diye düşünüyorum. Oyun performansına bakacak olursak, Am5 tarafından 7800X3D, 14900KS ile neredeyse aynı performansı veriyor hatta bazen 14900KS'den daha fazla performans veriyor. 7800X3D 13k fiyatına bulunabilirken, 14900KS 30K küsür fiyatlarda satılıyor. Yani oyun için kullanılacaksa ve güncel serilerden kullanılmak istenirse kesinlikle AM5 soket tercih edilmeli.

@Arel1 çok doğru noktalara değinmiş bence. Bu konuda sen ne yapmak istiyorsun sadece oyun mu oynayacaksın, bütçen ne vb. konulara bakmak lazım.
Oyunda aynı performansları veren bir amd işlemci alıp ekran kartına bütçe ayırabilirsin.
Ve ya çok daha kaliteli çevre birimleri alırsın. Dış donanım kalitesi inanılmaz önemli bence.
Mesela güzel bir masa alırsın, güzel bir koltuk alırsın. Evine bir dyson alırsın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…