İntel 5.nesil işlemcileri ne zaman piyasaya sürecek ?

hüseyin aran

Hectopat
Daha fazla  
Intel 5. nesil işlemcileri ne zaman piyasaya sürecek ve 4. nesil Haswell Refresh işlemcilerden ne kadar daha iyi olacak ? Not: Masaüstü işlemcilerden bahsediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Peki i7 4790 mı yoksa bunlar mı daha performanslı ?

İnternetteki testlere göre oyunlarda kafa kafayalar burada:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

4790K hafife alınacak bir işlemci değil. Tıpkı zamanında çıkardıkları 1. nesil gulftown işlemciler gibi hala giderli. Hele O.C. yaparsanız.

5. nesilde, özellikle barındırdığı grafik işlemci bazında epey bir gelişme olmuş. Bunun haricinde yaklaşık 25W'lık bir güç tasarrufu var, bu da daha az ısınma demek.

5775C modeli 14nm teknolojisine göre üretildiğinden daha performanslı olması gerekiyor. Ben biraz araştırdım ama verdiğin linkteki benzer performansı almasının nedeni tahminimce; 5775C'nin içinde bulunan transistör sayısının 4790K'ya göre daha düşük veya eşit tutulması (bunu araştırdım ama bulamadım o yüzden tahmin ediyorum).

Şu anda 22nm teknolojisine sahip işlemcilerde 1milyar400 milyon transistör var, 14nm'lerde ise matematiksel olarak kabaca orantı kurarsan 2milyar transistör olmalı. Sanrım 5775C'de 2milyar transistör yok, bunun nedeni ise işlemci içinde bulunan grafik işlemci yani iRis Pro 6200'ü daha performanslı hale getirmek için transistörlere ayrıcakları yeri buna ayırmış olduğundan olabilir. Yalnız 5775C, 4790K'ya göre 50Watt daha az güç tüketiyor ve dolayısıyla daha az ısınacak. Şimdilik bu fark var aralarında, performans olarak 4790K ile 5775C aynı dediğin gibi.

5775C'nin içinde bulunan İris PRO 6200 grafik işlemcinin performansı şu şekilde örneğin;

Son düzenleme:
@Göksel Gündüz 50 Watt'lık fark, işlemci 2.2 GHz'e sabitlenirse oluyor. Stok durumunda yaklaşık 25 Watt fark var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…