Intel anakart serileri ve arasındaki farklar

222744

Gigapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Makaleler
5
Arkadaşlar biliyorsunuz piyasada şu anda i3 10100F gibi cennetlik bir işlemci var ve ben da artık üşengeçliğimi geçip tekrar sistem toplamayı öğrenmek istiyorum.
Bana bunları açıklayabilirseniz sevinirim.

Arkadaşlar biliyorsunuz piyasada şu anda i3 10100F gibi cennetlik bir işlemci var ve ben da artık üşengeçliğimi geçip tekrar sistem toplamayı öğrenmek istiyorum.
Bana bunları açıklayabilirseniz sevinirim.

B ve H serilerinde overclock yapılmıyor.
Z serisinde yapılıyor diye biliyorum.
Sıralama yapacak olursak, Z>B>H.
i3 10100F için h serisi öneririm.

LGA1200 soketli bir anakart gereklidir size.
Ben satın almak için değil sadece toplamayı öğrenmek için söylüyorum .
Anladığım kadarı ile yükseltmeye açık orta seviye bir bilgisayar için B460 serisinde bir anakart gerekiyor.
Peki alacağım anakartın mosfet kalitesini forumlara bakmadan nasıl anlayabilim?
@RPM hocam sanırım siz anlıyordunuz bu konudan.

İfadeler: RPM

OC Yapmayacaksanız Mosfet soğutucusuna gerek yok, onun dışında önemli unsurlardan biri olan VRM kalitesine ise güvenilir bir sitenin tier listlerinden öğrenebilirsiniz.

B460 ve H410 serileri i3 ve i5 işlemcilerde maksimum 2666 MHz destekliyor. Ayrıca bu anakartlarda OC yapamazsınız. Zaten K serisi bir işlemci almadığınız sürece OC yapamazsınız.

Z490 ise hem OC imkanı veriyor hem de 4600 MHz'e kadar RAM hızı destekliyor.

i3 işlemci için H410 veya B460 işinizi görür.

Son düzenleme:
OC Yapmayacaksanız Mosfet soğutucusuna gerek yok, onun dışında önemli unsurlardan biri olan VRM kalitesine ise güvenilir bir sitenin tier listlerinden öğrenebilirsiniz.
VRM yerine mosfet yazmışım .
Yani illa benchmarklara bakmak gerekiyor öyle mi?

Yanlışım yoksa 1200 pin anakartlara bakman lazım. Bu anakartlardan Z490 serisinde RAM ve işlemciye OC yapılabiliyor. RAM'e OC derken sadece RAM'in desteklediği MHZ'in üstüne çıkmak değil kastım. Intel'de Z serisi dışındaki anakartlarda Intel'in o işlemci için belirlediği RAM frekansının üstüne çıkamıyor RAM'ler. Benim B360 anakarta 3200 MHZ RAM takılı ama Z serisi anakart takılı olmadığından işlemcimin RAM için istemiş olduğu 2666 MHZ'in üstüne çıkaramıyorum RAM'leri. Bu bir sıkıntı değil. Intel işlemcilerde oyunlarda RAM frekansı işlemcinin istediği MHZ'de olsun yetiyor. İlgili testlere de baktım.
Bu arada anakartın Z serisi de olsa işlemciye OC yapabilmek için K serisi işlemci lazım. İstisnai işlemci varsa da aklıma gelmiyor, yanlışımı düzeltirseniz sevinirim.
Mevzu Intel olunca iyi planlama yapman lazım. İleride OC'ye ihtiyacın olur mu olmaz mı? OC ile oyunlarda kaç FPS artışım olur ve yapılan Z serisi anakart ile soğutma masrafına değer mi? Bazen en fazla 10-15 FPS için harcanan parayla daha iyi bir ekran kartı alabilirsiniz. FPS artışınız kıyaslanamaz bile.

B ve H için VRM'ler hakkında zaten düzgün bir bilgi içeren kaynak vs yok ama zaten gerek de yok. H410M-D gibi bir anakart alıp geçilebilir. Z serisi olarak VRM/soğutma olarak sıralama şu şekilde denebilir alınabilir kartlara göre.

Z490-A pro/Z490-P, TUF Z490, Z490 Tomahawk / Gaming Edge, Z490 UNIFY. (Küçükten büyüğe.)

Z490-A PRO soğutması, Z490-P'den bir tık daha iyi ama Z490-P VRM'leri de bir tık daha iyi. Tomahawk vs Gaming Edge'de de sanırım aynı şekilde Tomahawk soğutması bir tık daha iyi iken Gaming Edge VRM'leri bir tık daha iyi. Fiyata göre alınabilir karltar değişebilir bu arada ama 10K'lık anakart ile aynı VRM'leri kullandığı için ve soğutma olarak GODLIKE'dan bile iyi olduğu için ve 3K civarında satıldığı için alınabilir en iyi anakart Z490 UNIFY.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…