Intel Celeron 430 Overclock'a dayanabilir mi?

• Konuyu başlatan RecS
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 8
  • Görüntüleme 2.070

Overclock yapılan bu sistemde sorun oluşur mu ?

• EVET.

Oy: 0 0,0%
  • HAYIR.

Oy: 0 0,0%

• Oy verenlerin toplamı
    0
  • Anket kapandı .

RecS

Kilopat
Yer
Samsun
Merhabalar, dün bir arkadaşım bilgisayarıma overclock yap diye yalvardı. Ancak şöyle bir sorun var ki bilgisayarı çok eski. ''Overclock yapsak da fazla bir şey fark etmez.'' dedim ama dinlemedi :) Hatta özelliklerinden de bahsedeyim;
  • Intel Celeron 430 1.8 GHz işlemci
  • Foxconn 45 GMX Anakart
  • Kingston 1 GB 667 MHz DDR2 RAM
  • HEC 300W Güç kaynağı
  • Seagate 80 GB 7200 RPM HDD

Gördüğünüz gibi GTA SA'da bile kasan bir sistem. Çok ısrar ettiği için overclock yaptım. İşlemciyi 1.8 GHz'den 2.3 GHz'e kadar çıkarttım. Evet oyunlarda FPS artışı oldu ama bu kadar eski bir sistem overclock'u kaldırabilir mi ?
Bilgisayar 3.5 saattir açık ve işlemci sıcaklığı 38-39 gidip geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, Hem evet, Hem hayır. Elinizdeki işlemci 65nm teknolojisiyle üretilmiş ve oldukça eski. Zaten temal frekansı 1.8 GHZ olarak Intel size bu işlemciyi bu şekilde ayarlamış. Yani, overclock yapılabilir ancak çok uzun çalışma ömrü olacağı şüpheli. Eğer elinizdeki Pentium 4 olsaydı, direkt hayır derdim. :) Bence hiç uğraşmayın. Overclock mümkündür ki en fazla 100-200 MHZ daha overclock yapabilirsiniz o da belki. Gerçi bu tarz eski işlemcilerin çarpanı kilitli yani normalde overclock yani hız aşırtma yapmaya, müsait değiller. Bu tarz eski bilgisayarlarda genellikle FSB yoluyla yani, (Front Side Bus) yolu ile işlemcinize hız aşırtma yapmak mümkündür. Ancak, FSB yoluyla overclock yapmak, anakarta hız aşırtma yapmaya benzer. Çünkü, FSB yoluyla overclock yaptığınız zaman, hem işlemcinizin temel çalışma frekansı yükselir hemde RAM'lerinize hız aşırtma yapar. Bu yüzden bence hiç bu işlere kafanızı yormayın. Yeni bir bilgisayar alın.

Merhabalar, dün bir arkadaşım bilgisayarıma overclock yap diye yalvardı. Ancak şöyle bir sorun var ki bilgisayarı çok eski. ''Overclock yapsak da fazla bir şey fark etmez.'' dedim ama dinlemedi :) Hatta özelliklerinden de bahsedeyim;
  • Intel Celeron 430 1.8 GHz işlemci
  • Foxconn 45 GMX Anakart
  • Kingston 1 GB 667 MHz DDR2 RAM
  • HEC 300W Güç kaynağı
  • Seagate 80 GB 7200 RPM HDD

Gördüğünüz gibi GTA SA'da bile kasan bir sistem. Çok ısrar ettiği için overclock yaptım. İşlemciyi 1.8 GHz'den 2.3 GHz'e kadar çıkarttım. Evet oyunlarda FPS artışı oldu ama bu kadar eski bir sistem overclock'u kaldırabilir mi ?

Ben celeron 700 MHz işlemciyi 730 MHz yapıpda kullandım yıllarca :D

Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, Hem evet, Hem hayır. Elinizdeki işlemci 65nm teknolojisiyle üretilmiş ve oldukça eski. Zaten temal frekansı 1.8 GHZ olarak Intel size bu işlemciyi bu şekilde ayarlamış. Yani, overclock yapılabilir ancak çok uzun çalışma ömrü olacağı şüpheli. Eğer elinizdeki Pentium 4 olsaydı, direkt hayır derdim. :) Bence hiç uğraşmayın. Overclock mümkündür ki en fazla 100-200 MHZ daha overclock yapabilirsiniz o da belki. Gerçi bu tarz eski işlemcilerin çarpanı kilitli yani normalde overclock yani hız aşırtma yapmaya, müsait değiller. Bu tarz eski bilgisayarlarda genellikle FSB yoluyla yani, (Front Side Bus) yolu ile işlemcinize hız aşırtma yapmak mümkündür. Ancak, FSB yoluyla overclock yapmak, anakarta hız aşırtma yapmaya benzer. Çünkü, FSB yoluyla overclock yaptığınız zaman, hem işlemcinizin temel çalışma frekansı yükselir hemde RAM'lerinize hız aşırtma yapar. Bu yüzden bence hiç bu işlere kafanızı yormayın. Yeni bir bilgisayar alın.
Öncelikle cevaplafığınız için teşekkürler. Birkaç şeyi yanlış anlamışsınız söyliyeyim dedim. Bu bilgisayar benim değil.Bir arkadaşımın. Yeni bilgisayar alması onun kararı. Benim şuanda bana yetecek kadar topladığım GTX 950 bir sistemim var zaten. Eski bilgisayarım bile arkadaşımın bilgisayarından iyiydi :) . Ben burda overclocku nasıl yapabilirim diye sormamıştım. Olay şu Arkadaşım bana "Bilgisayarıma overclock yap" diye yalvardı. Bende sizin gibi "Çok bişe değişmiyecekki bi yüzü eskiciye bakıyo zaten" dedim. O inat ettirdi. Bende çarpan kilidi kapalı olduğundan fsb ile overclocku gerçekleştirdim. 1.80 GhZ işlemciyi 2.10 GHZ yaptım. Haliyle 667MHZ ramlerde 760MHZ'lara falan çıktı. Sonrada size sordum; "Bu işlemciye overclock yaptım kabağı benim başıma patlamasının." diye. :)

Merhabalar, dün bir arkadaşım bilgisayarıma overclock yap diye yalvardı. Ancak şöyle bir sorun var ki bilgisayarı çok eski. "Overclock yapsak da fazla bir şey fark etmez." Dedim ama dinlemedi :) hatta özelliklerinden de bahsedeyim;
  • Intel Celeron 430 1.8 GHz işlemci.
  • Foxconn 45 gmx anakart.
  • Kingston 1 GB 667 MHz DDR2 RAM.
  • Hec 300W güç kaynağı.
  • Seagate 80 GB 7200 RPM HDD.

Gördüğünüz gibi GTA SA'da bile kasan bir sistem. Çok ısrar ettiği için overclock yaptım. İşlemciyi 1.8 GHz'den 2.3 GHz'e kadar çıkarttım. Evet oyunlarda FPS artışı oldu ama bu kadar eski bir sistem Overclock'u kaldırabilir mi?

Neredeyse 4 yıl sonra konuyu cevap vermem :d 2.3GHz'ı başarmıştım sistem uçak gibi olmuştu 1.8GHz'da düz Windows 7 bile donmaktan geçilmiyordu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı