İntel Core 2 Quad Q8400 Overclock Rehberi

afcn35

Kilopat
Katılım
26 Ağustos 2014
Mesajlar
67
Makaleler
1
Technopat Sosyal'den herkese merhaba, bu konuda sizlere eski nesil anakart ve işlemciye overclock yapmayı anlatacağım. Sosyal'de çoğu insan eski işlemcilere nasıl overclock yapacağını merak ediyor, umarım faydalı bir rehber olur.Anakartım Asus'un ürettiği P5G41T-M LX modeli anakart G41 Chipset'e sahip DDR3 destekli ve 775 soket, işlemcim ise 2009 yılında İntel tarafından üretilen Q8400. İşlemcim 1333 mhz fsb'de çalışan 4 mb önbelleğe sahip bir işlemci çarpan sayısı ise en fazla 8'e çıkıyor yani 333x8 =2.6 ghz ben bunu 3.0 ghz'ye çıkarıcağım eskiden ne kadar iyi olsa da bu artık eski bir işlemci.İşlemci soğutucum ise Zalman cnps 9700.

Öncelikle bios'u güncelliyeceğim bunun için Asus'un sitesinden anakartımın sayfasına gireceğiz.



Destek kısmına girerek önce Asus Update programını indireceğiz.



Ardından güncel bios'u indirelim.



Şimdi indirdiğimiz bios'u masaüstüne çıkaralım.



Ardından Asus Update'i kuralım ve çalıştıralım update bios from file diyip next'e basalım.



Buradan dosyamızı seçip next'e basalım.



Bunlar eski ve yeni bios'un bilgileri flash butonuna basalım.



Evet bios başarıyla güncellendi şimdi evet deyip bilgisayarı yeniden başlatalım.



Bilgisayarımız yeniden başlıyor.







Şimdi F1'e basıp bios'a girelim.


F5'e basıp bios'u sıfırlayalım.



Artık overclock işlemine geçebiliriz Advanced sekmesinden JumperFree Configuration menüsüne girelim.






AI Overclocking'e gelip enter'e basalım Auto'yu Manual'a getirelim gördüğünüz gibi bu bus hızı yani 333x8=2.6 ghz.



Cpu Vcore'e gelip +100mv verelim bu çekirdek voltajını arttıracaktır yani çekirfdek hızını 1250 v'den 1350 v olarak değiştireceğiz.



Şimdi bus hızını 333'den 380'e çekelim yani eskiden 333x8=2.6 ghz olan hız şimdi 380x8=3.05ghz olacak ayarlarımız bu şekilde F10 a basıp kaydedip çılakım.



Bu işlemcinin eski değerleri.



Bu ise işlemcinin yeni değerleri core voltage'den +100v güç verdiğimizi görebilirsiniz.



45 dakika boyunca Prime95'in çalışmasına rağmen değerler böyle.



Sonuç olarak eski parçaları overclock etmiş olduk umarım beğenirsiniz ve işinize yarar.
 

Dosya Ekleri

  • 8.jpg
    460,8 KB · Görüntüleme: 580
  • 9.jpg
    448,7 KB · Görüntüleme: 610
Son düzenleyen: Moderatör:
Core 2 duo e6600 overclock yapılırmı anakart gigabyte g41m combo ddr2 ddr3
 
Tabi ki, laptop dışındaki çoğu bilgisayarı overclock edebilirsin rehberi okuman yeterli olacak diye düşünüyorum.
 
BIOS güncellemesi ile falan başlaman iyi güzel ancak bilinçsiz kişilerin kafasında yanlış düşünceleri de kolaylıkla oluşturabilirsin.
İşlemcinin çarpan değerini artıramamanın bir sebebi var elbette. CPU Frequency değeri ile oynayarak OC yapmanızı önermiyorum.
Prime95 gibi bir program ile yük altında sokup stabilite testi de yapılmamış zaten Stabil bir sistem olup olmadığını bilmiyoruz şuan.
 
@BilgisayarKurdu Çarpan arttırmamamın sebebi çarpan kilidi sınırlı yani 8 olan çarpanı 9 yapamazsın bu sepepden dolayi cpu frequency değerini yükselttim son resimde ise 45 dakika boyunca yaptığım prime 95 testi hala çalışırken aldığım ekran görüntüsünü görebilirsin.
 
İşte çarpan kilidini sınırlamalarının bir sebebi var, CPU Frequency değeri ile yapacağınız stabil OC işleminin bir sınırı var, bundan bahsediyorum.
Çarpan sınırlı ise OC işine hiç bulaşmamanız daha mantıklıdır.
Ve kanıtınızı da aşağıdaki gibi bir görsel ile sağlayın ki gerçekçi olsun.

 
ben bıosumu uqdate edemiyorım hata alıorum yardımcı olurmusunuz.
 
Hayır dogru bios fakat hata alıyorum.
Peki o zaman forumda yeni bir konu açın ve yardım isteyin.
Not: Konun linkini atabilirseniz sevinirim. Bir de yeni bir konu açın dedim çünkü forum kuralları arasında bir inceleme veya konun altına başka başlıklı soru sormak yasak.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…