Daha doğrusu 30W fark var. Soğutucuyu yazmayı unuttum onu hemen yazayım ve ayrıca yazdığım diğer sorularıma cevap verebilir misiniz?Hocam yapın ama fazla kaçırmayın. Eski işlemciniz ile yeni aldığınız işlemcinin arasında 25-30 watt fark var. PSU ya zarar gelirse sistem kökten bozulabilir. Yanlışım varsa lütfen düzeltin.
Peki bu sizce RAM'den kaynaklı bir sorun mudur?
İkinci sorumsa, +12v kanalında 240W çeken bir güç kaynağım mevcut, ASUS GT 730 2GD3 olan ekran kartına sahibim ve ekran kartımın çekirdek hızı %28-%29 Overclock'a sahip. Ekran kartı 49W olsa gerek. Q8400 ise 95W. Sizce 240W bu yükü kaldırabilir mi?
Bu arada DRAM Frequency 'Auto' bir şekilde olup 1120 MHz değerinde duyuyor.
DRAM Frequency'i 800 MHz olarak ayarlayıp 350 MHz değerini denesem yani sonuçta eski overclock değerimdir. Sonrasında 10 Mhz olarak 380 Mhz'e kadar test etsem bir sorun teşkil etmez değil mi?Olabilir de olmayabilir de, çünkü zaten 1333MHz hızda çalışabilen RAM'lere sahipsiniz, yani 1120MHz'de sıkıntı çıkarmamaları gerek. Bir de şöyle bir durum var bu tür LGA775 anakartların OC performansı daha çok DDR2 tarafında ortaya çıkıyor, sizin anakarta da hem DDR2 hem DDR3 takılabiliyorOC konusunu DDR2 tarafında da denemek isterseniz bir bilgisayarcıya gidip DDR2 RAM taktırıp deneyebilirsiniz, ya da kendiniz 2 GB DDR2 RAM alıp deneyebilirsiniz.
Teoride yeter gibi duruyor fakat her zaman TDP değeri dediğimiz şey çekilen gücü karşılayamayabiliyor. Bu gibi durumlarda PSU kaynaklı sistem arızaları oluşabilir, yani sizinkisi biraz daha riskli bir iş. Bende de LiteOn marka 12V kanalından 268W verebilen bir PSU vardı, Q9400 ve GT730 takılıydı ona da. Hatta anakart değiştirdiğimde ve OC yapmayı denediğimde bir sorun olmamıştı. Dediğim gibi riskli bir işlem, bende olmaması sizde de olmayacağı anlamına gelmiyor.
Bu arada sizin anakart zaten OC konusunda çok ileriye gidemez, G41 yonga setine sahip çünkü o anakart. En azından G31 olsaydı 3.20GHz'i görebilme şansınız olurdu. OC için G31 - P35 - P45 yonga seti gerekli, özellikle P35 ve P45 anakartlar iyidir o konuda.
DRAM Frequency'i en düşük frekansa çekip bir de öyle deneyin bakalım %15 OC'yi.
Çok ilginç ama 2660 MHz'den olan değer 667 MHz olan 2800 MHz'de iken 840 MHz'de duruyor ne yazık ki PC kendini kapattı. Bu durumda bios pilini çıkartıp bir kaç süre bekledim. Tekrar taktım ve herşey eski haline geldi fakat overclock failed diye bir hata ile karşılaşmadım. Acaba bendeki RAM'ler ikisi farklı marka olduğundan dolayı mı 840 MHz'de kendisi kapattı. Bu da aklımda bir soru işaret olarak kaldı.Denemeniz gerek, en iyi senaryoda mavi ekran alırsınız