Intel Core i3 6100 80°C Isınma Sorunu

MOBeyusuf

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba. 2016 Şubat ayında Technopat Sistem Tavsiyeleri bölümündeki giriş seviye oyun sisteminin bazı parçaları dışında hemen hemen aynısını toplamıştım.
SİSTEMİM:
  • Intel Core i3-6100 3. 7 Ghz (Skylake)
  • Gigabyte Nvidia GeForce GTX 950 WindForce OC 2GB 128Bit GDDR5 (DX12) Ekran Kartı
  • Sandisk Ultra II 240GB 550MB-500MB/s Sata 3 SSD
  • Kingston HyperX Fury Black 8GB(2x4GB) 2666MHz DDR4 RAM
  • MSI H110M PRO-VH Intel H110 2133MHz DDR4 Soket 1151 mATX Anakart
  • Nagas AO350 350W APFC 80+ Bronze 12cm Fanlı Power Supply
  • Realan Micro ATX Küp Alüminyum Siyah Kasa

NOT: Niye 2666 MHz RAM aldın demeyin. İşlemci ve anakartın max. 2133 MHz. desteklediğini biliyorum. 2133 MHz Kingston RAM bulamadığım için bunu aldıydım.

Her neyse, işlemcim Skylake olduğu için çok ısınmayacağını ümit ediyordum, bu yüzden stok soğutucu kullandım fakat oyun oynarken bazen kasaya dokunuyorum, yanıyor resmen. Oyun açınca fandan, iniş yapan uçak gibi ses çıkıyor tabiri caizse. Önceden çok takmadım ama geçenlerde merak ettim sıcaklığını. MSI Afterburner indirdim. Technopat kanalının MSI Afterburner Kullanım Rehberi videosunu da izledim ama bir türlü oyun sırasında değerlere bakamadım. Dedim oyunu kapatır kapatmaz bakarım diye. Oyun da CS:GO bu arada. Baktım 80°C üstü. Sonra gittim Technopat kanalının kasa dışında aynı olan sistemle CS:GO oynadığı videosuna baktım. Onda oyun sırasında 60°C civarında. İçini açtım kasanın baktım kasa fanı tam takılı değilmiş, tam oturmamış. Tam taktım ama pek bir şey değişmedi. Bunun nedenini kasa olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok küçük. Boyutları: 222*275*243.5 mm (W*H*D). Kasada fark ettiğim kadarıyla çok da fazla hava çıkışı yok. Kasanın ismini yukarıya yazdım zaten, bakabilirsiniz. Ne yapmalıyım?
techn-opat.jpg

Bir de kasanın internette bulduğum bir fotoğrafını atayım dedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:
Kasanın bulunduğu yer açık alan mı? Hava almıyordur %90 ihtimalle. Hava almayan ve hava çıkışı olmayan yerlerde bırakılan kasaların kendi metali de çok sıcak oluyor. Kasan sıcak havayı dışarı atarken kendisi ısınıyor. İşlemci soğutucuyu düzgün momte ettiğine emin misin?

Kasanın alt kısmında hava alması için delikler var. Ama o delikler işlemciden uzak kalıyor ve zaten ekran kartı alt tarafın büyük bir tarafını kapattığı için işlemci oradan pek hava alamıyor. İşlemcinin hava alabileceği yerler fotoğrafta gözüken fan girişleri. Bu arada kasa açık alanda, masamın üzerinde.

Bu arada kasamın yan tarafında da hava giriş çıkışı için delikler olduğunu fark ettim.

Boştayken 1350-1400 RPM arası, oyunda 2500RPMe yakın

AIDA64 ile ölçtüm.

Bu arada fotoğrafları da çektim.
13814432_1174981959238488_395561574_n.jpg

Bu kasanın üstten görünümü. Stok soğutucu ve kasanın aynı zamanda hava da almasını sağlayan fan takma yerlerindeki delikler. Kasanın alt kısmında da ızgaralar var ama görüldüğü gibi ekran kartı kasanın alt tarafıyla hava sirkülasyonunu büyük ölçüde engelleyecek kadar yer kaplıyor.
13823548_1174981919238492_1068842997_n.jpg

Bu da kasanın alttan fotoğrafı. Ekran kartı işlemcinin aksine rahatça hava verebilir alttaki ızgaralar sayesinde. Burada da bir adet fan takma yeri var.
13820559_1174975469239137_1149100190_n.jpg

Bu da kasanın arkası. Yine kasanın dışıyla içinin hava sirkülasyonunun oluşmasının büyük bir bölümünü oluşturan fan takma yerlerindeki delikleri arkadan görebiliriz bu fotoğrafta.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı