Intel Core i7-3630QM sabit frekans sorunu

imotek

Hectopat
Daha fazla  
Intel Core i7-3630QM CPU @2.40GHZ işlemciye sahibim. Bilgisayarım HP Envy dv6 dizüstü bir bilgisayar.

Öncelikle işlemcide görünen bir sorun yok gibi.Fakat nedense işlemcinin hızı 1.18 GHZ'de sabit kaldı oyuna girince falan değişmiyor mu diye sormayın kesinlikle değişmiyor. Önceden 3.20 GHz'e kadar çıkarken şimdi 1.18'de oyuna da girsem girmesem de sabit kaldı. Bataryam bozulmuştu fakat bozulduktan sonrada çalışan turbo boost şimdi çalışmıyor bataryayı söktüm aygıt yöneticisinden devre dışı bırakmış olsamda nafile. Güç seçeneklerinde yüksek performansta, işlemci durumu da %100 de. Acaba fan kirinden mi diye düşündüm fanı temizlendi termal macun falan hepsi tamam. Hiçbir şekilde düzelmiyor her yerde aradım sorunun çözümünü bilen varsa lütfen yazsın. Bilgisayarı da sıfırladım fakat değişen bir şey yok çözemezsem tekrar sıfırlamayı istiyorum fakat dosyalarımı kaybetmek istemediğimden benim için son seçenek. Screenshot da ekliyorum.

Kullanım değişse bile bir şey fark etmiyor bu oyuna girmemişken hali. Oyuna girmiş olsam bile hala 1.18 GHz'de.

Son düzenleyen: Moderatör:
OCCT ile 10 dakika test yaptım sonuçlar, bir türlü sorunu çözemedim, yüksek performansta ve tekrardan sıfırladım yine aynı

test yaparken kullanıma baktım maximum %50 oldu.

Yüksek performanstaki profili kontrol et işlemci ayarı var yüzde olarak pilde ve prizde olarak ikisinede bak

Yüksek performanstaki profili kontrol et işlemci ayarı var yüzde olarak pilde ve prizde olarak ikisinede bak.
Özellikle kalın punto kullanarak belirtmiş, ilgili ayarların düzgün olduğunu.

@imotek Bildiğin üzre Turbo Boost veya Turbo Core gibi teknolojiler yalnızca ; Uygun şartlar sağlandığında devreye girer. Keza sıcaklık artışlarında da her bilgisayar işlemci frekansından bir miktar kısma yoluna gider ki daha az güç harcasın, daha az ısı açığa çıkarsın.

Senden ricam bu konudaki gibi bir test yapman ; AIDA64 Stability Test Rehberi
Resimdeki gibi işlemci saat frekans ve sıcaklık değerleri ortalamasını göreyim lütfen, pencereyi uzat aşağı doğru.

Test sonuçları bunlar bu arada batarya bozuk ve bilgisayara takılı(şarj olmuyor batarya ve fişten çıktığı anda bilgisayar kapanıyor) ve anlamadığım bir şekilde test yapılırken cpu değeri %50 nin üstüne çıkmadı (kullanım max %50 deydi) @BilgisayarKurdu

Direkt olarak CPU sıcaklığı yer almamış, ayarlardan eklenebiliyor aslında o ; Preferences kısmından ekleniyor. Ancak çekirdek sıcaklıkları bu seviyedeyse CPU sıcaklığı genelde daha da yukarı seviyelerde olur.

Test başladığı anda yani ilk sıcaklık değeri alındığında çekirdek#1 62 derece sıcaklığa sahipmiş, CPU'nun kendisi boşta 70'lerde geziyor anlamına gelir bu. Frekansın yükselmemesindeki ana sebep bu zaten. İşlemci yük altına girdiğinde hepten ısınıyor ve mecbur voltaj düşüşüne geçiyor sistem.

Leptobu kaç senedir kullanıyorsunuz? Termal macun bakımı yapıldı mı hiç? İnce kasa - performansı düşük soğutma sistemlerine I7 3*** seviyesinde işlemci koyunca böyle oluyor maalesef.

BIOS'u varsayılan ayarlara çekmende fayda var bakımı yapıldıktan sonra.

termal macun yapıldı, bios ayarlarını ve bilgisayarı sıfırladım sonuç aynı ne yazıkki işlemci ölmüş olabilir mi acaba diye düşünmüyorum değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…