Intel Core i7-7700HQ Isınmaya Dayalı Dalgalanma

Makaleler
35
Öncelikle iyi Sosyaller.
Benim sorunum laptopumdaki ısınma ve buna bağlı olarak işlemci dalgalanması. İşlemcim Intel Core i7-7700HQ 2.80 GHz, Turboda 3.8 GHz

Intel XTU üzerinden 5 dakikalık stress testine soktum. "Max Core Frequency" 3.5 ile başlayıp zamanla düştü ve "Package TDP" değeri sürekli dalgalı hareket etti, her "Thermal Thottling" aktif oluşunda "Package TDP" değeri düştü ve bu çok sık aktif olup kapanıyor. Buna bağlı olarak "CPU Utilization" genelde %100 olsa da anlık değerlerle düşüyor.
Yine Intel XTU üzerinden benchmarka soktuğumda bu sefer değerler çok daha hereketli oluyor ve işlemci sıcaklığı 85'i görüyor. Anlayacağınız işlemci çok ısındığı için işlemci kendini soğutmaya çalışıyor bu sefer de çok dalgalanma olduğu için performans kaybı yaşıyorum.
Sonuca bağlarsak kimi oyunda çok büyük olmasa da anlık FPS dropları yaşanıyor ve rahatsız ediyor, kimi oyunda droplar yaşanmasa da 1 saat gibi bir sürede FPS düşüyor (60 ise 40-45 gibi.). Ekran kartının 70 dereceyi geçmemesiyle işlemcinin 85 derecelerde gezmesi de çok normal değil. Laptop yeni zaten 1 ay oldu olmadı.

İşlemcinin frekansını 2.8 GHz'ye sabitlesem ısınma ve dalgalanma sorunu düzelir mi? Performans konusunda bir fark yaşayacağımı sanmıyorum zaten sürekli FPS sorunları yaşıyorum. Nasıl sabitleyeceğimi de bilmiyorum, Intel XTU'da birkaç ayar var ama anlamıyorum.

Benchmark sırasında bir kare

85 dereceyi görmeden önce,

85 dereceyi gördükten sonra.

Yok mu Intel XTU kullanmayı bilen?
Advanced Tuning secmesi şu şekilde:

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…