Intel DPTF sürücüsü kaldırılabilir mi?

integralci

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, ben bir bilgisayar almayı düşünüyorum fakat bilgisayarda DPTF sürücüsü var. Bu sürücü bildiğim kadarıyla işlemciyi yüksek sıcaklıklardan korumak için işlemci gücünü sınırlıyor ve oradan çıkmıyor. Bu sürücüye sahip bilgisayarınız var mı? Bu sürücüye sahipseniz ne söyleyebilirsiniz? Açıkçası alacağım bilgisayarda bu tür bir kısıt olmasını istemiyorum. Bu sürücü kaldırılabilir mi? Kaldırdığınız halde, kendi kendine geri yükleniyor mu? Bana yardımcı olabilir misiniz?(Almayı düşündüğüm bilgisayar: Acer Aspire 7 A715-51G)

Merhaba arkadaşlar, ben bir bilgisayar almayı düşünüyorum fakat bilgisayarda DPTF sürücüsü var. Bu sürücü bildiğim kadarıyla işlemciyi yüksek sıcaklıklardan korumak için işlemci gücünü sınırlıyor ve oradan çıkmıyor. Bu sürücüye sahip bilgisayarınız var mı? Bu sürücüye sahipseniz ne söyleyebilirsiniz? Açıkçası alacağım bilgisayarda bu tür bir kısıt olmasını istemiyorum. Bu sürücü kaldırılabilir mi? Kaldırdığınız halde, kendi kendine geri yükleniyor mu? Bana yardımcı olabilir misiniz?(Almayı düşündüğüm bilgisayar: Acer Aspire 7 A715-51G)

Chipset sürücüsünün içinde yer alıyor. Genelde anakart yanında bulunan bir chiple destekli çalışır. Bu sürücü çalışmadığında işlemci sadece temel frekans değerlerinde çalışır. Bu sürücü sıcaklık değeri olarak işlemciden işlemciye değişmekle beraber 90-95-98-100-105 derece sınırları koyar. PL değerleriyle oynayarak bu değerleri aşabilirsiniz fakat işlemciyi erkenden çöpe atmış olursunuz. Intel XTU kurarak bile bu sınırları yükselterek işlemcinin sıcaklık sınırını aşarak zarar verebilirsiniz. Sürücüyü kaldırdığınızda Windows bunu bir sorun olarak algılayıp otomatik olarak güncelleyecektir zaten.

Chipset sürücüsünün içinde yer alıyor. Genelde anakart yanında bulunan bir chiple destekli çalışır. Bu sürücü çalışmadığında işlemci sadece temel frekans değerlerinde çalışır. Bu sürücü sıcaklık değeri olarak işlemciden işlemciye değişmekle beraber 90-95-98-100-105 derece sınırları koyar. PL değerleriyle oynayarak bu değerleri aşabilirsiniz fakat işlemciyi erkenden çöpe atmış olursunuz. Intel XTU kurarak bile bu sınırları yükselterek işlemcinin sıcaklık sınırını aşarak zarar verebilirsiniz. Sürücüyü kaldırdığınızda Windows bunu bir sorun olarak algılayıp otomatik olarak güncelleyecektir zaten.
Hocam bir arkadaş bu sürücünün ACER'in kendi sitesinden yüklenmediği sürece güç konusunda bir düşüş yaşamadığını söylemişti, forumlarda. Olay şöyle işliyor, işlemci kendisini 28W civarlarında çalıştırıyor, DPTF ise 75 derece sıcaklıklarda işlemciyi 18W civarında çalışmaya zorluyor. Bu büyük bir performans düşüşü demek. Sürücü olmadığında işlemci zaten en düşük TDP değeri ile senkron çalışıyor. Esasen biraz kafam da karıştı, sizin yazdığınızla beraber. Siz ortalama 90-95 değerlerine geldiğinde güç kestiğini söylüyorsunuz ama kullanıcılar bunun 75 derece civarında olduğunu söylüyor. Ki 75 derece bence oyun çalıştıran bir işlemci işin fazla değil. İkincisi zaten işlemci 100 derece civarlarına geldiğinde bilgisayar kendi kendini kapatır. "İşlemciyi çöpe atarsınız" kısmını biraz açarsanız çok memnun olurum. Son olarak kendi bilgisayarınızda bu sürücü var mı? Bu sürücü kesin biçimde kaldırılabilir mi?

Hocam bir arkadaş bu sürücünün Acer'in kendi sitesinden yüklenmediği sürece güç konusunda bir düşüş yaşamadığını söylemişti, forumlarda. Olay şöyle işliyor, işlemci kendisini 28W civarlarında çalıştırıyor, DPTF ise 75 derece sıcaklıklarda işlemciyi 18W civarında çalışmaya zorluyor. Bu büyük bir performans düşüşü demek. Sürücü olmadığında işlemci zaten en düşük TDP değeri ile senkron çalışıyor. Esasen biraz kafam da karıştı, sizin yazdığınızla beraber. Siz ortalama 90-95 değerlerine geldiğinde güç kestiğini söylüyorsunuz ama kullanıcılar bunun 75 derece civarında olduğunu söylüyor. Ki 75 derece bence oyun çalıştıran bir işlemci işin fazla değil. İkincisi zaten işlemci 100 derece civarlarına geldiğinde bilgisayar kendi kendini kapatır. "İşlemciyi çöpe atarsınız" kısmını biraz açarsanız çok memnun olurum. Son olarak kendi bilgisayarınızda bu sürücü var mı? Bu sürücü kesin biçimde kaldırılabilir mi?

Bahsettiğiniz sıcaklık değerlerinin kısıtlamaları ancak Ultrabook'larda olabilir. U serisi ve P serisi işlemcilerin sıcaklık kısıtlamaları inanılmaz derecede düşük. 55-60-65-75-77 derecelerde kısıtlıyor. Bahsettiğiniz 28W değerine bakılırsa attığım linkteki gibi bir işlemci olsa gerek. Bu işlemcilerin yapısı gereği zaten yüksek sıcaklıklara dayanamıyor. Ayrıca Bu Ultrabook işlemcilerin denetimide ya laptop üreticisine ya da direkt olarak Intel dağıtımına ait çalışır. Yani şöyle diyeyim. Eğer ki Acer'ın kendi sitesinde varsa sürücüsü onu yüklediğinizde yapılandırılabilir olarak Max 28W'a kadar ayarlanmış PL1 profiline kadar güç tüketimi yapar. Bunun sebebide genelde bataryadan ve adaptörden kaynaklı. Adaptör üzerindeki güç değeri olabildiğince düşük olan laptoplarda 28W'lık yapılandırılabilir yapı olsa da diğer bileşenlerden dolayı gücü sürekli olarak aşağı çeker. Deneysel olarak bunları tespit etmek mümkün. H,HX serileri kullanmadığınız sürecede verilen değerlerin üzerine çıkmamakta fayda var bu laptoplar için. Bu arada her bilgisayar 100 dereceye ulaştığında kendini kapatmıyor. Bana tamire getirilen laptoplarda işlemciye benchmark yaptığımda 105 derece sınırına dayanıp güç düşümü yaşayanlar var. Bahsetmiş olduğum 90-95 gibi sıcaklık değerleri H,HX serisi işlemciler için geçerli. Yapısı U serisinden çok farklı. İşlemci design olarak bu serilerde içten katmanlı olarak ısı aktarımlı çalıştığı için yüksek sıcaklıklara dayanabiliyor. G serisi ve U serisi işlemcilerde ise kare şeklindeki bir yapı yerine dikdörtgen şeklinde bir yapı görürsünüz. Bununda dezavantajı tek yönlü uzantılı güç aktarımı yaparken Thermal design olarak uygun üretilmemesinden kaynaklı. Fakat bu tasarımın büyük bir avantajıda var. Düşük güç tüketimi ile komut uzantıları arasında doğrusal bir yapı olduğu için yüksek frekanslara ulaşabiliyor (Tek çekirdekte). İşlemcinin çöpe atılması mevzusunu daha detaylı şöyle anlatayım. Gömülü işlemci mimarilerinde her üretici taban katmanını kendisi ayarlıyor. Soğutmayı düzgün yapan bir sistemde bile anakarta lehimlenen işlemci pinlere yakın olduğu taraftan çok ısınırsa Max TDP sıcaklığı olarak 95 derece belirlense bile 87 derecede ısınmaya başlayabilir. Yani 2. ekteki gibi sıcaklık sınırı 100 derece gösterilmesine rağmen daha düşük sıcaklıklarda sorunlar çıkartma eğilimi olabilir. Bu üreticiye bağlı bir durum. Bu sebeple bazı laptop üreticileri kendi sürücülerini yüklettiğinde daha düşük sıcaklıklarda güç sınırlamasına gider. Bu sınırın üstüne çıkmaya başladığında ise sorunlar ortaya çıkartmaya başlar. Bu arada şu an kullandığım laptoplarda direkt olarak ACPI bulunduğundan dolayı kendi güç yönetimi mi kendim yapıyorım. Dinamik platform olarak geçmiyor. 3. Görselde de ekran görüntüsü gönderdim. Bu güç değerlerinde değişiklik yaptığımda işlemci 102 dereceye kadar çıkabiliyor. Paylaştığım incelemede de i7 10875H işlemcisi 98 dereceye kadar çıkmış durumda (Intel'in kendi güç yönetimi ile frekansı düşürerek 100 dereceye ulaşmasını önlüyor). Kusura bakmayın biraz yazı uzun oldu. Alacağınız laptoptada bu detaylara çok bakmanıza gerek yok genel olarak iş platformu için kullanılabilecek bir iş laptopu ve içinde kullanılan ekran kartını rahat bir şekilde besleyebilecek bir işlemciye sahip. Bu sebeple böyle bir sınır kaldırma ihtiyacınızda olmayacaktır. Güç yönetimi yeterince iyidir. Sadece bataryada düşük güç sergileyecektir. Bataryadayken de oyun oynamayacağınızı düşünüyorum.
Kullanmış olduğum laptopların incelemeleri:
1.Görsel

1679514156198.png

2.Görsel

1679514822111.png

3.Görsel

1679515134081.png

Hocam elinize emeğinize sağlık, çok güzel çok açıklayıcı yazmışsınız. Mükemmel bir yazı olmuş öncelikle teşekkür ederim. Bahsini ettiğim laptopu almayı düşünüyorum fakat bir tık oyun bir tık mühendislik yazılımları için almayı düşünüyorum. En az 4 yıl idare etmesini de bekliyorum açıkçası. Bilgisayar sahibi bir arkadaşla bir yayında bu tarz bir şeyi denedik. Kendisi Intel DPTF sürücüsünü kurduğunda 28W değerlerinden 18W değerlerine inen bir durum ile karşı karşıya idi. Bu durumda işlemci dediğinizden uzak bir biçimde ekran kartını besleyemiyordu ki, FPS değerlerinde ciddi düşüş yaşadı. Kendisinin dediğine göre, Acer'in resmi sitesindeki Windows 11 ile uyumlu bu sürücüyü kaldırdığında sorunu çözdüğünü söyledi keza, uzun süreli oyunda 28W değerinin altına düştüğünü görmedim. Fakat yanılmıyorsam bahsettiğiniz şekilde Windows bu sürücüyü kendisi yüklüyordu. Neden Acer sitesindeki sürücü ile Windows sürücüsü arasında bir fark var bilemedim. Hatta forumda yazan bir başka kişi, Windows 10 yüklediğinde sorunun ortadan kalktığını yazmıştı. Nihayetinde bu sürücü olmaksızın nedense bilgisayar pek stabil çalışıyordu. Tam da istediğim şekilde, sizin yazınızdan sonra biraz daha kafam karıştı açıkçası. Çünkü gerçekten böyle bir kısıt istemiyorum diyebilirim.

Hocam elinize emeğinize sağlık, çok güzel çok açıklayıcı yazmışsınız. Mükemmel bir yazı olmuş öncelikle teşekkür ederim. Bahsini ettiğim laptopu almayı düşünüyorum fakat bir tık oyun bir tık mühendislik yazılımları için almayı düşünüyorum. En az 4 yıl idare etmesini de bekliyorum açıkçası. Bilgisayar sahibi bir arkadaşla bir yayında bu tarz bir şeyi denedik. Kendisi Intel DPTF sürücüsünü kurduğunda 28W değerlerinden 18W değerlerine inen bir durum ile karşı karşıya idi. Bu durumda işlemci dediğinizden uzak bir biçimde ekran kartını besleyemiyordu ki, FPS değerlerinde ciddi düşüş yaşadı. Kendisinin dediğine göre, Acer'in resmi sitesindeki Windows 11 ile uyumlu bu sürücüyü kaldırdığında sorunu çözdüğünü söyledi keza, uzun süreli oyunda 28W değerinin altına düştüğünü görmedim. Fakat yanılmıyorsam bahsettiğiniz şekilde Windows bu sürücüyü kendisi yüklüyordu. Neden Acer sitesindeki sürücü ile Windows sürücüsü arasında bir fark var bilemedim. Hatta forumda yazan bir başka kişi, Windows 10 yüklediğinde sorunun ortadan kalktığını yazmıştı. Nihayetinde bu sürücü olmaksızın nedense bilgisayar pek stabil çalışıyordu. Tam da istediğim şekilde, sizin yazınızdan sonra biraz daha kafam karıştı açıkçası. Çünkü gerçekten böyle bir kısıt istemiyorum diyebilirim.

Kullandığı laptop 10.nesil ve daha eski sürüm olabilir. Acer'ın huyudur. Yeni bir işletim sistemine geçtiğinde eski işlemciler yanmasın diye güç olarak bir miktar sınırlamaya gidiyor. Thermal macun temizliğini yıllık yaptığınız sürece kendi sürücüsünü kurmanızda pek şart değil. Fakat bu yeni alacağınız laptopta anlık peak artışları 60W üzerine çıkıyor. Bunu kontrol altında tutacak şekilde sıklıkla bilgisayarınızın çok ısınmadığını takip etmenizde fayda var. Güzel bir model seçimi yapmışsınız fakat 4 yıllık bir oyun deneyimi AAA oyunları için pek mümkün değil. Umarım bunu göz önünde bulunduruyorsunuzdur. Valorant, CS:GO gibi rekabetçi oyunlar için fazlasıyla işinizi görecektir. Bir yazılım mühendisi olarak böyle bir işlemciyide tercih ederdim. Sebebi ise 20W güç tüketiminde bile 3.3GHz'de ayakta kalabiliyor. Anlık bir Build işleminde nefes bile almadan Build'i tamamlatacaktır. DPTF olayınada fazla takılmanıza gerek yok. Acer'ın kendi sitesindeki sürücüyü şimdilik kullanabilirsiniz. Size sorun yaratmayacak bir güç yönetimi oluşturmuşlardır bu laptop için.

Galiba kullandığı işlemci i5 1240p idi hocam. Yani esasen oyun konusunda biraz beklentim var hocam, ama pek almayı artık düşünmüyorum. Bu sorunun ileride bir problem olarak karşıma çıkmasını haliyle istemem. Kaldı ki işlemciye uzun vadede zarar verdiğini düşünüyorsunuz. DPTF olayı olmasa ve stabil bir deneyim sağlasa bence alınabilirdi. Ayrıca kullanıcı deneyimlerinden gördüğüm kadarıyla işlemci soğuduğunda bile 18W durumunda çıkamayan bir güç yönetiminin pekala iyi olduğunu zannetmiyorum sayın hocam. Şu an aklımda açıkçası iki soru var:
1- DPTF kısmı bu veya başka bir bilgisayar için devre dışı edilebilir mi?
2- Devre dışı bırakıldığında gerçekten büyük bir problem olur mu?

Kullandığı laptop 10.nesil ve daha eski sürüm olabilir. Acer'ın huyudur. Yeni bir işletim sistemine geçtiğinde eski işlemciler yanmasın diye güç olarak bir miktar sınırlamaya gidiyor. Thermal macun temizliğini yıllık yaptığınız sürece kendi sürücüsünü kurmanızda pek şart değil. Fakat bu yeni alacağınız laptopta anlık peak artışları 60W üzerine çıkıyor. Bunu kontrol altında tutacak şekilde sıklıkla bilgisayarınızın çok ısınmadığını takip etmenizde fayda var. Güzel bir model seçimi yapmışsınız fakat 4 yıllık bir oyun deneyimi AAA oyunları için pek mümkün değil. Umarım bunu göz önünde bulunduruyorsunuzdur. Valorant, CS:GO gibi rekabetçi oyunlar için fazlasıyla işinizi görecektir. Bir yazılım mühendisi olarak böyle bir işlemciyide tercih ederdim. Sebebi ise 20W güç tüketiminde bile 3.3GHz'de ayakta kalabiliyor. Anlık bir Build işleminde nefes bile almadan Build'i tamamlatacaktır. DPTF olayınada fazla takılmanıza gerek yok. Acer'ın kendi sitesindeki sürücüyü şimdilik kullanabilirsiniz. Size sorun yaratmayacak bir güç yönetimi oluşturmuşlardır bu laptop için.

Bu arada oyun konusunda RDR2, MB Bannerlord, CS:GO, Call of Duty ve Battlefield serileri, GTA 5 serisi, Witcher, Assasain Creed tarzı oyunlar düşünüyorum.

Hocam son olarak yukarıdaki soruma bir bakar mısınız?

Son düzenleme:
1- DPTF kısmı bu veya başka bir bilgisayar için devre dışı edilebilir mi?
2- Devre dışı bırakıldığında gerçekten büyük bir problem olur mu?

1- Her PC'de bulunmuyor. Devre dışı bırakılabilir fakat temel frekans hızına sabitler. OC yapılarak aşılabilir.
2- devre dışı kaldığında temel frekans hızı üstüne çıkmama gibi bir durum olacak. Performans beklenildiği gibi olmaz.

Bu arada oyun konusunda RDR2, MB Bannerlord, CS:GO, Call of Duty ve Battlefield serileri, GTA 5 serisi, Witcher, Assasain Creed tarzı oyunlar düşünüyorum.

Hikaye tabanlı oyunları AAA olanları düşük orta ayarlarda götürür. Gelecekteki oyunlar için ise tatminkar bir oynanış için düşük ayarlarda götürür.

1- Her PC'de bulunmuyor. Devre dışı bırakılabilir fakat temel frekans hızına sabitler. OC yapılarak aşılabilir.
2- devre dışı kaldığında temel frekans hızı üstüne çıkmama gibi bir durum olacak. Performans beklenildiği gibi olmaz.

Temel frekans hızı diye bashettiğimiz olay galiba 28W civarlarında sahip olduğu frekans, yanlış mı biliyorum hocam? Ikincisi performans beklenildiği gibi olmaz demiştiniz ama zaten performans artışı için böyle bir kısıtı kaldırmaya çalışmıyor muyuz? Bu konuda galiba yeterince bilgi sahibi değilim ne yazık ki :) Beni aydınlatırsanız epey memnun kalırım.

DPTF kontrolcüsü bulunan ama sürücüsü olmayan bilgisayarda Turbo frekansları çalışmaz(Diğerleri ACPI ile yürütülüyor). Bundan bahsetmiştim. Tek çekirdek işlemci performansı bile olması gerektiği yere ulaşmaz. Mesela örnek vermiştim. i5-1135G7 işlemcisinin Turbo frekansı 4.2 GHz olarak belirlenmiş. DPTF çalışmazsa 2.4'te sabit çalışır (ya da Windows'un belirlediği sınırda). Devre dışı bırakmak demek sürücünün olmadığı anlamına gelir. Yani kontrolcü bile Turbo'nun ne olduğunu anlamaz. Bu sebeple performans artışı olmaz DPTF devre dışı bırakıldığında. Kısıtı kaldırma kavramıda yok aslında. OC yaparak mevcut sınırın üstüne çıkmaya çalışılabilir sadece. Intel XTU gibi araçlarla güç sınırı yükseltilebilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı