integralci
Hectopat
Merhaba arkadaşlar, ben bir bilgisayar almayı düşünüyorum fakat bilgisayarda DPTF sürücüsü var. Bu sürücü bildiğim kadarıyla işlemciyi yüksek sıcaklıklardan korumak için işlemci gücünü sınırlıyor ve oradan çıkmıyor. Bu sürücüye sahip bilgisayarınız var mı? Bu sürücüye sahipseniz ne söyleyebilirsiniz? Açıkçası alacağım bilgisayarda bu tür bir kısıt olmasını istemiyorum. Bu sürücü kaldırılabilir mi? Kaldırdığınız halde, kendi kendine geri yükleniyor mu? Bana yardımcı olabilir misiniz?(Almayı düşündüğüm bilgisayar: Acer Aspire 7 A715-51G)
Hocam bir arkadaş bu sürücünün ACER'in kendi sitesinden yüklenmediği sürece güç konusunda bir düşüş yaşamadığını söylemişti, forumlarda. Olay şöyle işliyor, işlemci kendisini 28W civarlarında çalıştırıyor, DPTF ise 75 derece sıcaklıklarda işlemciyi 18W civarında çalışmaya zorluyor. Bu büyük bir performans düşüşü demek. Sürücü olmadığında işlemci zaten en düşük TDP değeri ile senkron çalışıyor. Esasen biraz kafam da karıştı, sizin yazdığınızla beraber. Siz ortalama 90-95 değerlerine geldiğinde güç kestiğini söylüyorsunuz ama kullanıcılar bunun 75 derece civarında olduğunu söylüyor. Ki 75 derece bence oyun çalıştıran bir işlemci işin fazla değil. İkincisi zaten işlemci 100 derece civarlarına geldiğinde bilgisayar kendi kendini kapatır. "İşlemciyi çöpe atarsınız" kısmını biraz açarsanız çok memnun olurum. Son olarak kendi bilgisayarınızda bu sürücü var mı? Bu sürücü kesin biçimde kaldırılabilir mi?Chipset sürücüsünün içinde yer alıyor. Genelde anakart yanında bulunan bir chiple destekli çalışır. Bu sürücü çalışmadığında işlemci sadece temel frekans değerlerinde çalışır. Bu sürücü sıcaklık değeri olarak işlemciden işlemciye değişmekle beraber 90-95-98-100-105 derece sınırları koyar. PL değerleriyle oynayarak bu değerleri aşabilirsiniz fakat işlemciyi erkenden çöpe atmış olursunuz. Intel XTU kurarak bile bu sınırları yükselterek işlemcinin sıcaklık sınırını aşarak zarar verebilirsiniz. Sürücüyü kaldırdığınızda Windows bunu bir sorun olarak algılayıp otomatik olarak güncelleyecektir zaten.
Hocam bir arkadaş bu sürücünün Acer'in kendi sitesinden yüklenmediği sürece güç konusunda bir düşüş yaşamadığını söylemişti, forumlarda. Olay şöyle işliyor, işlemci kendisini 28W civarlarında çalıştırıyor, DPTF ise 75 derece sıcaklıklarda işlemciyi 18W civarında çalışmaya zorluyor. Bu büyük bir performans düşüşü demek. Sürücü olmadığında işlemci zaten en düşük TDP değeri ile senkron çalışıyor. Esasen biraz kafam da karıştı, sizin yazdığınızla beraber. Siz ortalama 90-95 değerlerine geldiğinde güç kestiğini söylüyorsunuz ama kullanıcılar bunun 75 derece civarında olduğunu söylüyor. Ki 75 derece bence oyun çalıştıran bir işlemci işin fazla değil. İkincisi zaten işlemci 100 derece civarlarına geldiğinde bilgisayar kendi kendini kapatır. "İşlemciyi çöpe atarsınız" kısmını biraz açarsanız çok memnun olurum. Son olarak kendi bilgisayarınızda bu sürücü var mı? Bu sürücü kesin biçimde kaldırılabilir mi?
Hocam elinize emeğinize sağlık, çok güzel çok açıklayıcı yazmışsınız. Mükemmel bir yazı olmuş öncelikle teşekkür ederim. Bahsini ettiğim laptopu almayı düşünüyorum fakat bir tık oyun bir tık mühendislik yazılımları için almayı düşünüyorum. En az 4 yıl idare etmesini de bekliyorum açıkçası. Bilgisayar sahibi bir arkadaşla bir yayında bu tarz bir şeyi denedik. Kendisi Intel DPTF sürücüsünü kurduğunda 28W değerlerinden 18W değerlerine inen bir durum ile karşı karşıya idi. Bu durumda işlemci dediğinizden uzak bir biçimde ekran kartını besleyemiyordu ki, FPS değerlerinde ciddi düşüş yaşadı. Kendisinin dediğine göre, Acer'in resmi sitesindeki Windows 11 ile uyumlu bu sürücüyü kaldırdığında sorunu çözdüğünü söyledi keza, uzun süreli oyunda 28W değerinin altına düştüğünü görmedim. Fakat yanılmıyorsam bahsettiğiniz şekilde Windows bu sürücüyü kendisi yüklüyordu. Neden Acer sitesindeki sürücü ile Windows sürücüsü arasında bir fark var bilemedim. Hatta forumda yazan bir başka kişi, Windows 10 yüklediğinde sorunun ortadan kalktığını yazmıştı. Nihayetinde bu sürücü olmaksızın nedense bilgisayar pek stabil çalışıyordu. Tam da istediğim şekilde, sizin yazınızdan sonra biraz daha kafam karıştı açıkçası. Çünkü gerçekten böyle bir kısıt istemiyorum diyebilirim.
Kullandığı laptop 10.nesil ve daha eski sürüm olabilir. Acer'ın huyudur. Yeni bir işletim sistemine geçtiğinde eski işlemciler yanmasın diye güç olarak bir miktar sınırlamaya gidiyor. Thermal macun temizliğini yıllık yaptığınız sürece kendi sürücüsünü kurmanızda pek şart değil. Fakat bu yeni alacağınız laptopta anlık peak artışları 60W üzerine çıkıyor. Bunu kontrol altında tutacak şekilde sıklıkla bilgisayarınızın çok ısınmadığını takip etmenizde fayda var. Güzel bir model seçimi yapmışsınız fakat 4 yıllık bir oyun deneyimi AAA oyunları için pek mümkün değil. Umarım bunu göz önünde bulunduruyorsunuzdur. Valorant, CS:GO gibi rekabetçi oyunlar için fazlasıyla işinizi görecektir. Bir yazılım mühendisi olarak böyle bir işlemciyide tercih ederdim. Sebebi ise 20W güç tüketiminde bile 3.3GHz'de ayakta kalabiliyor. Anlık bir Build işleminde nefes bile almadan Build'i tamamlatacaktır. DPTF olayınada fazla takılmanıza gerek yok. Acer'ın kendi sitesindeki sürücüyü şimdilik kullanabilirsiniz. Size sorun yaratmayacak bir güç yönetimi oluşturmuşlardır bu laptop için.
Kullandığı laptop 10.nesil ve daha eski sürüm olabilir. Acer'ın huyudur. Yeni bir işletim sistemine geçtiğinde eski işlemciler yanmasın diye güç olarak bir miktar sınırlamaya gidiyor. Thermal macun temizliğini yıllık yaptığınız sürece kendi sürücüsünü kurmanızda pek şart değil. Fakat bu yeni alacağınız laptopta anlık peak artışları 60W üzerine çıkıyor. Bunu kontrol altında tutacak şekilde sıklıkla bilgisayarınızın çok ısınmadığını takip etmenizde fayda var. Güzel bir model seçimi yapmışsınız fakat 4 yıllık bir oyun deneyimi AAA oyunları için pek mümkün değil. Umarım bunu göz önünde bulunduruyorsunuzdur. Valorant, CS:GO gibi rekabetçi oyunlar için fazlasıyla işinizi görecektir. Bir yazılım mühendisi olarak böyle bir işlemciyide tercih ederdim. Sebebi ise 20W güç tüketiminde bile 3.3GHz'de ayakta kalabiliyor. Anlık bir Build işleminde nefes bile almadan Build'i tamamlatacaktır. DPTF olayınada fazla takılmanıza gerek yok. Acer'ın kendi sitesindeki sürücüyü şimdilik kullanabilirsiniz. Size sorun yaratmayacak bir güç yönetimi oluşturmuşlardır bu laptop için.
1- DPTF kısmı bu veya başka bir bilgisayar için devre dışı edilebilir mi?
2- Devre dışı bırakıldığında gerçekten büyük bir problem olur mu?
Bu arada oyun konusunda RDR2, MB Bannerlord, CS:GO, Call of Duty ve Battlefield serileri, GTA 5 serisi, Witcher, Assasain Creed tarzı oyunlar düşünüyorum.
1- Her PC'de bulunmuyor. Devre dışı bırakılabilir fakat temel frekans hızına sabitler. OC yapılarak aşılabilir.
2- devre dışı kaldığında temel frekans hızı üstüne çıkmama gibi bir durum olacak. Performans beklenildiği gibi olmaz.