Intel Optane Nedir? Nasıl kullanılır?

mmT

Hectopat
Daha fazla  
İyi akşamlar herkese. 256 GB Kingston SSD ve 2TB WD HDD kullanmaktayım. MSI Gaming Z270 Anakart ve i7 7700k işlemcim var. Sürekli bu intel optane teknolojisini duyuyordum ama bugün alıcı bir gözle baktım. Sadece HDD ile ve birincil sürücü olarak kullanıldığında kullanılabilmekteymiş. Ben şuan Windows ve en çok oynadığım oyunları SSD'ye kurup diğer oyunlar, film, müzik gibi dosyalarımı HDD'te tutmaktayım. SSD'ye optane takılamayacağına göre NVME M2 uyumlu SSD fiyatları da çok uçuk olduğundan şu parçaya 400 lira verip 2 TB SSD gibi kullanmak mantıksız bir hareket mi olur sizce? Ya da parasını verip Samsung Evo 960 gibi bir SSD mi alsam? Ama onun 1 TB'ı 2000 lira civarında. Bu ise onun 5'te 1'i fiyatına. Onun kadar performans vermesede yakın olduğu söyleniyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Optane Hafıza Modülü'müzü takıldığı gümrükten çıkartabilirsek çekeceğiz...

Yine de kısaca anlatayım: Optane, teknik kısmı açıklanmayan (gizli) yeni bir teknoloji. Intel bu teknolojinin çok hızlı olduğunu iddia ediyor lakin henüz Optane SSD'ler fiziksel olarak hiçbir teknoloji sitesinin eline geçmedi. Sadece uzaktan bağlanıp test edilmesine izin verildi. Yani henüz Optane SSD'lerle tanışmadık. Ama ilk gelen rakamlar iddia edildiği kadar olmasa da iyi.

Öte yandan Intel, sadece Kaby Lake ve üstü sistemlerde çalışan -ve bana göre bu yüzden hiçbir esprisi olmayan- bir Optane Hafıza Modülü satışa sundu. Bu modül sabit diski olan sistemlerde M.2 yuvasına takılıyor ve önbellek görevi görüyor. Sistemde sık çağrılan dosyalar Optane Hafıza Modülü'ne taşınıyor ve bazı işlemler hızlanıyor.

Öte yandan Kaby Lake alan adam zaten SSD alır, ne yapsın Optane Hafıza Modülü'nü. Bize Optane SSD ver Intel!

Bakalım, dediğimiz gibi gümrükten çekebilirsek test edeceğiz

Son düzenleme:

Gümrüğe neden takılıyor ki? Nanokatalog satıyor ayrıca:

Intel MEMPEK1W016GAXT PCI Express 3.0 internal solid state drive

Gümrüğe takılıyorsa bu site nasıl satabiliyor ki?

Intel MEMPEK1W032GAXT PCI Express 3.0 internal solid state drive

Bu da 32GB'lık versiyonu.

Intel 32gb Optane Memory Module Pcıe Mempek1w032gaxt GittiGidiyor'da 305065336

Burada da farklı bir satıcı satıyor. Yani bu sitelerden alıp test yapabilirsiniz bence. Tabi siz daha iyi bilirsiniz ama.

Birincisi, Nanokatolog'un ve diğerlerinin sattığı şey Optane SSD değil Optane Memory Module.

İkincisi, bize gelen test örneği Intel tarafından yollandı. Ama gümrükteki memurumuz İngilizce bilmediği için -ya da başka saçma salak bir sebepten- ürünü ticari kategoriye soktu ve izin vermedi.

Üçüncüsü, 145 MB/s yazma hızı olan bir depolama birimine SSD der miyiz, bilemiyorum

Bizim de zaten merak ettiğimiz Optane SSD değil Optane Memory Module. Gerçekten HDD'li bilgisayarın açılış hızını 20 saniyelere indirebiliyor mu? Şu video'da gözüktüğü gibi :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben Optane Memory Module'ün SSHD gibi arada kalmış ve anlamsız bir teknoloji olacağını düşünüyorum. Önbellek teknolojisinin getirdiği fazladan hız, kısıtlı. Asıl devrimsel teknoloji Optane SSD'ler olacak ama ortada inceleme yok, yukarıda belirtildiği gibi teknik özellikler yok. Bekliyoruz.

Gene de bir inceleme çekilse fena olmaz bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…