Herkese merhaba,
Yakın zamanda yeni nesil Intel işlemcilerle bir sistem toplayacağım ve soğutma odaklı bir kasaya ihtiyacım var. İşlemcilerin ısınmasını sevmiyorum, bu yüzden hacimli ve radyatör desteği yüksek bir “super tower” veya full tower kasa arıyorum. Aşağıda planladığım soğutma düzeni ve kasa kriterlerimi paylaşıyorum; öneri, yorum ve eleştirilerinize açığım!
Daha önce Intel Core i9-285K ile 3×360 mm radyatör ve önde-arkada toplam 18 fan + Be Quiet! Dark Rock Pro 5 hibrit soğutma düzeni kurmuştum.
Full yükte işlemci sıcaklığı kardeşimin sistemi için 42 °C'de sabit kalıyordu, ani yükte 47 °C'ye çıkıyordu — çok memnundum ama satmak zorunda kaldım.
Şimdiden teşekkürler, fikirlerinizi heyecanla bekliyorum!
@yusuf78 önerin varmıdır?
@prime777abim senin zamanınsa bana yaedımın dokunmuştu :d 2 sene önce evell belki bilirsin.
(Bu sistemi genellikle yazılım odaklı kullanacağım haberin olsun abim kernel seviyesinde uğraşacağım)
@Prime777
@yusuf7878
Yakın zamanda yeni nesil Intel işlemcilerle bir sistem toplayacağım ve soğutma odaklı bir kasaya ihtiyacım var. İşlemcilerin ısınmasını sevmiyorum, bu yüzden hacimli ve radyatör desteği yüksek bir “super tower” veya full tower kasa arıyorum. Aşağıda planladığım soğutma düzeni ve kasa kriterlerimi paylaşıyorum; öneri, yorum ve eleştirilerinize açığım!
1. Soğutma düzeni ve deneyimim
Daha önce Intel Core i9-285K ile 3×360 mm radyatör ve önde-arkada toplam 18 fan + Be Quiet! Dark Rock Pro 5 hibrit soğutma düzeni kurmuştum.
Full yükte işlemci sıcaklığı kardeşimin sistemi için 42 °C'de sabit kalıyordu, ani yükte 47 °C'ye çıkıyordu — çok memnundum ama satmak zorunda kaldım.
2. Yeni planım
- Radyatör: Arctic Liquid Freezer III Pro 420
- Fanlar: 3× Arctic P14 Max (27 mm kalınlık)
- Ekstra: Radyatörün her iki tarafına da üçer adet P14 Max takmayı düşünüyorum. Montaj aparatı konusunu kendim çözeceğim.
- Gerekli boşluk: Fanlar (27 mm × 2 = 54 mm) + radyatör (38 mm) toplam ≈ 92 mm. Güvenli montaj için en az 100 mm üst boşluk gerekli.
3. Kasa kriterleri
- Boyut: Super Tower veya Full Tower (420 mm radyatör + çift taraflı fan montajına uygun)
- Radyatör boşluğu: Üst panelde en az 100 mm net açıklık
- Hava akışı: Mesh veya geniş havalandırma ızgaraları
- Fan desteği: 420 mm radyatör ve tercihen 6×140 mm fan montaj seçeneği
- Diğer: USB 3.0 / Type-C ön panel, sağlam yapıda (tercihen çelik + temperli cam)
Sorular / istekler
- Bu ölçülerde ve özelliklerde hangi kasayı önerirsiniz?
- Başka önereceğiniz 420 mm radyatörlü veya çift taraflı fan düzenine uygun alternatif soğutma çözümleri var mı?
- Kendi aparatımı tasarlarken dikkat etmem gereken noktalar neler?
Şimdiden teşekkürler, fikirlerinizi heyecanla bekliyorum!

@yusuf78 önerin varmıdır?
@prime777abim senin zamanınsa bana yaedımın dokunmuştu :d 2 sene önce evell belki bilirsin.
(Bu sistemi genellikle yazılım odaklı kullanacağım haberin olsun abim kernel seviyesinde uğraşacağım)
@Prime777
@yusuf7878
Son düzenleme: