$ilent
Hectopat
Daha fazla
Umarım bu savaştan Apple galip çıkmaz. Çünkü öyle olursa vay halimize. Apple Intel'den bile beter.
Apple yaparsa yüksek fiyata satacaktır. Bizim gibi F/P'cilerin işine çok yaramaz gibi.
Siz 5 yıl kadar sonra bir daha gelin bakalım arm var mı? Rısc zor iş. Rısc gelişiyor, arm gelişiyor da cısc ve Intel X86 tabanlı işlemci üreticilerinin eli de armut toplamıyor.
@Eray3424 öyle bir konuştun ki AMD bitti şu an xd.
Benim fikrim ve gözlemlerim ise şu. Bir şey Apple gibi kapitalist bir sistem kuran şirkete kalırsa, insanların gelişmesi çok uzun sürer ve çok paralar öderler insanlar lakin ben ödemem çünkü param yok benim.
En basitinden bakarsak yıllardır iPhone X yeni diye satıyorlar.
Ayrıca gelecek Java'da. Jvm, dünyada ki en büyük teknoloji.
Eray, "ölücü" değil o olay. Mantık işi.
Başlık biraz "Cem Uzan'a hapis şoku" tadında olmuş ama neyse. Apple doğru düzgün bir oyun, uygulama göstermedi anca konuşuyorlar şu kadar hızlı bu kadar hızlı. Ama neye göre kime göre? Şimdi bu M1 ARM işlemci x86'lar ile aynı kulvarda değil mi? Onlara atsın farkını ama Intel ve AMD'yi gram etkileyecek bir durum yok ortada. Apple ve ARM'ın tek yaptığı şey x86'yı günümüze taşıyabilmek. Apple'ın yaptığı güzel bir şey tabii sonuçta bu artık gereken bir hamleydi ama ARM (x86) bir süredir AMD ve Intel (x64) ile magazinel şekilde kıyaslanıyor.
Ekleme; bana Intel Crystal Well işlemcilerinin steroidli halinden çok da fazlası değil gibi geldi ama göreceğiz artık.
Crystal Well - Intel - WikiChip
Crystal Well is the codename for the L4 cache, a discrete eDRAM silicon die, which is featured in the high-end Iris Pro-equipped Intel Haswell microprocessors. The eDRAM silicon die is separate from the main Haswell die but is packaged together with it. Crystal Well based processors started...en.wikichip.org
Hani bu ARM mimarisinin daha az komut setine sahip olmasi dolayisiyla karmasik isleri yapamiyordu? Ne zamandan beri yapabilir hale geldi? Ayrica madem boyle mucize gibi 3 kat 4 kat daha fazla performansli ve cok daha az guc tuketen bir mimari var neden bu zamana kadar sadece telefonlarda kullanildi?
@Eray3424 öyle bir konuştun ki AMD bitti şu an XD.
Benim fikrim ve gözlemlerim ise şu. Bir şey Apple gibi kapitalist bir sistem kuran şirkete kalırsa, insanların gelişmesi çok uzun sürer ve çok paralar öderler insanlar lakin ben ödemem çünkü param yok benim.
En basitinden bakarsak yıllardır iPhone X yeni diye satıyorlar.
Ayrıca gelecek Java'da. JVM, dünyada ki en büyük teknoloji.
Eray, "ölücü" değil o olay. Mantık işi.
Siz 5 yıl kadar sonra bir daha gelin bakalım ARM var mı? RISC zor iş. RISC gelişiyor, ARM gelişiyor da CISC ve Intel x86 tabanlı işlemci üreticilerinin eli de armut toplamıyor.
AMD ve Intel'i nasıl etkileyemeyecek ya?Koca Intel seneler sonra işlemci ve özellikle çekirdek mimarisini kökten değiştirme kararı aldı? Ne için; çünkü onların 12 senedir Core mimarisi ile yapamadıklarını ARM birkaç senede yapabilir hale geldi. ARM'nin düşük güç tüketimi gerektiren durumlardaki başarısına ne Intel ne de AMD yetişemiyor. Ve bu durum, direkt olarak Intel'in ve AMD'nin laptop pazarını, Ultrabook pazarını tehdit ediyor.
Üstelik, performanstan fazlası var: Şirketler kendi işlemcilerini tasarlayabiliyorlar. Yani dışarıdan, Intel ya da AMD gibi bir üreticiden hazır sınırlı müdahale imkanı bulunan bir işlemci almak yerine, kendi bilgisayarlarına ve hatta kendi OS'larına uyan işlemcileri, ARM ile tasarlayıp - üretip - kullanabiliyorlar.
ARM X86 değil ayrıca, bunu eklemek isterim. X86 CISC, ARM ise RISC tabanlı. Ve X86 olmaması hiç sorun değil, zira uzun süredir telefonlar için uygulama geliştiriyor geliştiriciler, kısa sürede adapte olunacaktır. Zira Apple sadece bir başlangıç, Exynos Snapdragon ve Kirin gibi aileler var. Bunlardan da benzer hamleler gelecektir, özellikle Kirin ve Exynos'tan.
Hiç ARM mimarisine baktınız mı? Ya da telefonlardaki işlemci ihtiyacına? Veya telefonlar neden Intel ya da AMD kullanmıyor diye.
Öncelikle, karmaşık işleri yapamama olayını ilk sizden duydun ve bu doğru değil. Bu, komut seti farkı. CISC geleneksel X86 mimarisi, ARM ise RISC mantığını temel alır. Bu, mimarinin ypı taşları ile alakalıdır. Neler yapabileceğiyle alakalı değil.
Telefonlar konusuna gelelim. ARM'nin telefonlarda kullanılmasının en büyük nedeni, enerji verimliliği. Intel ve AMD ile kıyaslanamayacak derecede enerji verimliliğine sahipler, mobil cihazlar söz konusu olduğunda.
Şimdiye kadar telefonlarda kullanılmaları ise, mimarinin yeni yeni sektöre girmesinden kaynaklanıyor.
Apple'ın çok ağır eleştirdiğim yönleri olsa bile, şöyle bir gerçek var: Sektördeki gelişmeyi ve inovasyonu sağlayanlar hep Apple ürünleri olmuştur.
Ayrıca Java konusunda bir daha düşünün derim.
5 Sene önce de ARM için böyle deniliyordu. Ne oldu, geçen senelerde ne Intel ne de AMD, ARM ayarında enerji verimliliği olan bir işlemci üretemedi. RISC, sizin dediğinizin aksine, sektörün devamlılığını sağlayacak. Zira şirketlere kendi işlemcilerini ve kendi optimize cihazlarını tasarlama imkanı sağlıyor.
Evet elleri armut toplamıyor, bu yüzden Intel ARM'nin big. LITTLE çekirdek yapısını kopyalıyor. RISC de CISC'den kolay ayrıca, zaten amacı bu. Kolay ve görece daha uygulanabilir olması.
Sende Android başlığı altında aynısın XD.Göreceğiz bakalım bu kadar emin konuşma NVIDIA bile arm satın aldıysa kendi grafik kartlarına ile ilgili projesi vardır. Yani gelecek buna kayıyor yavaştan.
Ya varya her Apple başlığında aynı teranesin tamam.