İnternet Hız Testlerinde Farklı Sonuçlar

Makaleler
1
Daha fazla  
TürkTelekom, NetSpeed, TürkNet ve SpeedTest'in test sitelerinde farklı farklı sonuçlar alıyorum. Sebebi nedir? Testlerin hepsini aynı dakikada yaptım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bildiğim kadarıyla testi yaptığınız şu Serverlerle alakalı. Şu sağ altta Doruknet felan yazıyor onlar. Bu arada ipiniz gözükmüş fotoğraflarda, kötü amaçlı olarak kullanmak isteyenler olabilir. Bence öğeyi denetleden üstüne tıklayıp kaldırın.

Yaptığınız testlerdeki bağlanılan sunucu ile alakalı. Bu yüzden karmaşık değerler alıyorsunuz. Size yakın sunucu her zaman daha iyi bir sonuç verecektir.
Diğer bir ihtimal hattınızda dalgalanma olabilir, eğer iyi sonuç alırken bile aynı site üzerindeki testler tutmuyorsa aynı sunucu için hattınızla alakalı bir dalgalanma söz konusu olabilir.

Olay aslında şundan kaynaklanıyor, Her firma speedtest üzerinden bu hizmeti sağlıyor fakat bu hizmet biraz özelleştirilmiş. Yani siz TürkTelekom'un sitesinden speedtest atarsanız sadece TürkTelekom, TürkNet sitesinden atarsanız sadece TürkNet sunucularına speedtest atabilirsiniz.
Örneğin TürkNette attığınız speedtest TürkNet'in İstanbul sunucusuna atılırken, Türk Telekomdaki TT'nin Ankara sunucusu üzerinden yapılmış. NetSpeed ise Radore'ye ait sunuculara speedtest yaptırmış. Buna etken olarak hattınızda bazı testlerde dalgalanmalar olmuş, buna modeme bağlı başka cihazlar sebep olmuş olabilir ( çizelgelere bakarsanız stabil ilerlemediği görünüyor). Bir başka ihtimalde sunucuların yaşadığınız şehre olan uzaklığı ve sunucunun o anki yoğunluğudur. Eğer sunucu şehrinizde değilse veya o an bir speedtest yoğunluğu varsa alacağınız değerde böyle düşüşler olabilir. Speedtest çoğu zaman gerçek aldığınız hızı yansıtmayabilir.

Normal mi yani hocam ?
Kaldıramadım hocam.
Dalgalanma olduğunu düşünüyorum aslında. NetSpeed müşteri hizmetlerini ilk başladığım zaman düşük hız alıyorum diye aramıştım, hat değerlerimin 53 Mbps'e düştüğünü söylemişlerdi. 48 falan alıyordum. Kış zamanı olduğu için mi bilmiyorum ama şuan 67'yi nasıl aldığımı bilmiyorum. SpeedTest üzerinden sabah, öğlen ve ikindi saatlerinde yaptığım testlerde 65-67 Mbps değerlerini alıyorum. Fakat akşam saatleri 8 ila 10 gibi 50'lere kadar düşüyor. Dalgalanmayı nasıl halledebiliriz peki ?

Dalgalanma olduğunu düşünüyorsanız gene müşteri hizmetlerine bildireceksiniz onlarda Telekom ekiplerine bildirecek, kontrol sağlayacaklar.

En sağlıklı sonucu modemde kimse yokken, bir bilgisayarı modeme kablolu bağlayarak alabilirsiniz. Hatta dalgalanma olabilir, SNR vb. değerlere bakmamız lazım. Bu değerleri modem arayüzünde bulabilirsiniz. SNR değeri 10 dan düşükse dalgalanma ve kopmalar olması doğal. Paketinizin hızı hattın kaldırabileceği maksimum hıza yaklaştıkça SNR değeri düşer. Buna yapılabilecek birşey yok ama SNR 10 dan yüksek ve dalgalanma yada kopma oluyorsa müşteri hizmetlerine bildirmeniz lazım. Alt yapısal kontrol yapılmalı. Dalgalanma olup olmadığını da az önce dediğim gibi modemde sadece tek bir cihaz olacak şekilde kablolu bağlantı sağlayıp o şekilde speedtest atmanız. Eğer speedtest çizgileri 1 ve 3. resimdeki gibi çıkarsa sıkıntı yok demektir ama 2. resimdeki gibi çıkarsa dalgalanma var demektir. Birden fazla sunucuda test yapın ve testi Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test üzerinden yapın.

Hocam 9 Ocak'ta baktığım değerlerimi atıyorum. Şuan modem arayüzüne giriş yapamıyorum nedensizce, resetlediğim zaman bu değerleri tekrar atacağım.

SNR değerin düşük. Hattına kaldırabileceği en yüksek hızı tanımlamışlar. Bu yüzden kopma veya dalgalanma oluyor olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…