Herkese merhaba, internet altyapısı ve bağlantı ile ilgili ufak bir sorum var, problem şu şekilde:
Geçtiğimiz günlerde yeni bir daireye taşındım. Dairede VDSL altyapı söz konusu, yani bakır tellerle (telefon kablosuyla) internet erişimi sağlanıyor. Altyapı sorgulaması yaptığımda altyapının desteklediği maksimum hız 68 Mbit olarak görünüyordu. Daha öncesinde uzun süredir fiber kullandığım için 100 Mbit ve üzerine oldukça alışkın olmama rağmen mecburen düşük bir hız ile yetinmek durumu kaldım. Daha sonrasında ise ISS arayışına giriştim.
Birkaç ISS arasından Millenicom'u tercih ettim, zira dediğim gibi altyapım fiber desteklemediği için öyle yüksek bir fiyat ödemek istemedim. Abonelik başlatmak adına müşteri temsilciliğini aradığımda kendileri de bir altyapı sorgulaması yapıp alabileceğim maksimum hızın 68 Mbit olduğunu bana ilettiler. Akabinde ise 15, 50 ve 100 Mbit şeklinde 3 tane VDSL paketleri olduğunu söylediler. Ben ilk başta 50 Mbit'lik bir paket almayı planlıyordum, zira altyapı zaten 100 Mbit desteklemediği için istesem de 100 Mbit almam mümkün değildi, bu sebeple de boşa para vermek istemedim. Ancak, abonelik işlemleri sırasında, müşteri temsilcisi bana "internet altyapım 100 Mbit desteklemese bile 100 Mbit'lik paket almanın daha mantıklı olduğunu, çünkü 50 Mbit'lik paket alırsam altyapının desteklediği en yüksek hızı alamayacağımı 68 Mbit sabit olmasa bile 60-65 Mbit arası bir değer alabileceğimi fakat 50 Mbit'lik paket alırsam aradaki bu 10-15 Mbit internetten faydalanamayacağımı" söyleyerecek 100 Mbit'lik paket alma konusunda yönlendirdi. Bana da makul gelen bu teklif üzerine 100 Mbit'lik pakette karar kılıp abonelik işlemlerini tamamladım ve hızlıca internet bağlantısı yapıldı.
İnternet bağlantısı yapıldı ama sonuç tamamen hüsran, zira bırakın 50 Mbit'i, şu an Millenicom tarafından teklife sunulan en düşük paket olan 15 Mbit'lik internet hızına bile erişemiyorum. Altyapım 68 Mbit'e kadar destekliyor ve bunun sabit 68 Mbit alacağım anlamına da gelmediğinin farkındayım ancak en azından 55 Mbit üzeri bir hız almayı umuyordum, şu anda alabildiğim hız ise 13-14 Mbit seviyesinde.
Bu durum üzerine müşteri hizmetlerini arayarak durumu anlattım, kendileri ise bana "altyapının desteklediğinden daha fazla bir paket kullanıldığı için modem yoruluyor ve hız düşüyor" şeklinde tamamen 'sallamasyon' bir cevap verdiler.
Merak ettiklerim ise şu şekilde:
- 68 Mbit altyapı görünmesine rağmen fiilen 13-14 Mbit almak ne kadar normal?
- Müşteri hizmetlerinin dediği şekilde altyapımın verdiği hızdan yüksek bir paket kullanıyorum diye böyle bir hız düşüşü olması mümkün mü?
- Varsa çözüm önerileriniz nelerdir?
Hız testi, altyapı sorgulamasına ve modem arayüz hat değerlerine ilişkin ekran görüntüleri de aşağıda yer almaktadır:
Eki Görüntüle 2263321
Eki Görüntüle 2263324
Eki Görüntüle 2263327