İnternet kafede pingler niye bu kadar düşük?

dhanylmz

Hectopat
Merhabalar ben bugün bir internet kafeye gittim ve League of Legends oyununda 13 ping aldığımı gördüm. Evde oynarken sabit 24 ping oynuyorum ve internet hız değerlerim kafedeki hız değerlerine çok yakın ama ben daha yüksek ping alıyorum. Sizce bu neden kaynaklanıyor olabilir?

Kablolu kullanım ve santrale olan mesafeden kaynaklanabilir.

Bazı kafelerin özel altyapıları oluyor.

İnternet kafede hızın düşük olmasının sebebi internetin bağlantı şekliyle alakalı. Genel olarak çift router kullanıyorlar ve siz oyun oynadığınız zaman gecikmenin düşük olduğu router üzerinden hizmet alırken, başka bir tarafta video izleyen veya internette sörf yapan birisi hızın yüksek olduğu routerdan hizmet alıyor. Bunu da mevcut sunucunun ana bilgisayarı algılayarak geçişleri sağlıyor. Farkettiyseniz çoğu internet kafenin köşesinde bir yerinde kablo yığınları görürsünüz. Orası işte yönlendirmenin yapıldığı ve ana makineye bağlandığı yerdir.

İnternet kafelerde birden fazla router olur, internet hızının ping ile alakası yoktur bu yüzden 16 Mbps internetle de 100Mbps internetle de aynı pingi alırsınız. Bu nedenle internet kafeler online oyunlar için düşük hıza sahip tarifeden çoklu şekilde kullanıp ucuza hizmet verirken video vs izleyenlere ortak hattan yüksek hızda internet verirler.

Özel altyapıda olabilir fakat evde 24 ping alma sebepin az çok altyapı ve kullandığın firmanın yönlendirmesinden dolayı.

Altyapı ADSL/VDSL ise hattın Fast Path modunda değilse geçirmelerini iste. Türk Telekom kullanıyorsan Twitter'dan Yusuf Kıraç'a tweet at. Ama önce hat değerlerini at buraya bakalım Fast Path modunda olup olmadığına.

Ben internet kafeye gittiğimde orada ping 9-10 arası dolaşıyordu Bursa'da. Benim evimde FTTH fiber var 10-11 arası alıyorum. Büyük ihtimalle orası metro Ethernet almıştır. Statik IP alıp en az yoğun yerden geçirmiş olabilirler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…