İnternetin ADSL veya VDSL olduğu nasıl anlaşılır?

Dostum ADSL ve VDSL ikisi de bakır kabloları kullanır. ADSL telefon hattı üzerinden bağlantı sağlar ve çok fazla değişken vardır. Maksimum 24 Mbps'ye kadar çıkabiliyordu bildiğim kadarıyla ama upload hızı sürünür. VDSL'de aynı mantık çalışır ama protokolleri farklıdır. En kolay anlayabileceğin yöntem modemin markasını Google'da aratman. Açıklamasında bulabilirsin.
Splitter ise telefon hattı ile internet hattını ayırmanı sağlar. Splitter olmadan kullanırsan ev telefonu ile görüşüldüğünde internetin kopar. Tabi bu dediğimi yıllar öncesinde test etmiştim. :)
splitter senin internet hızı artışını sağlamaz. İnternet hızını arttırabileceğin tek yöntem ( bina telefon tesisatı eğer düzgün değilse) bina girişinde bulunan telefon kutusu üzerinden daireye düz hat çekmen. Başka türlü hıza müdahale edebileceğin bir şey yok.

Örnek vermem gerekirse, ikamet ettiğim binada kutudan dairelere gelen hatlara otopark katında ek yapılmış sırf 2 metre kablo daha az döşemek için(evet adamlar binada 5 TL tasarruf etmek için böyle bir şey yapmışlar ve bina yeni yapılmıştı). Bu ek yapılan kısımı aradan kaldırmak için bakır kablo alıp daireme kendim çektirmiştim. 10 Mbps hız alıyorken 16 Mbps'ye çıkartabilmiştim ADSL hattımı. Ama Splitter'ın bu durumu sağlayabilecek bir donanım değil.

Son düzenleme:
Merhaba. Telefon hattınızı VDSL veya ADSL modem hattından ayırabilmek için splitterler kullanılır. Aslında splitter'de yazan VDSL yazısı size VDSL modem kullandığınızın ip ucunu açıkça vermiş oluyor. Örneğin benim elimde şu anda 3 adet splitter vardır, birinde ADSL yazıyor, o zamanlar (3-4 yıl önce) zaten ADSL paketli ve modemliydim, onun spiltter'i olmalı, son kullandığım VDSL modemle birlikte geleninde ise sizin splitter'deki gibi VDSL'li bir yapıştırma yazısı üzerinde yazıyor, bir splitter'de ise sadece DSL yazıyor, ADSL veya VDSL şeklinde bu belirtilmemiş.

Modeminizle birlikte gelen splitter'de VDSL yazıyorsa ve bu splitter onunla birlikte geldiyse modeminiz VDSL modemdir, çok kuvvetle muhtemel. 24 mbps download hızında ve üzerinde ise ayrıca en az 1 mbps ve 1 mbps'nin üzerinde, 2-6 mbps upload hızlarına da sahipse (hız testinde) paketiniz VDSl paketi ve kullandığınız modem de VDSL modemidir. VDSL/ADSL modemlerle hem VDSL paketleri hem ADSL paketleri üniversal olarak çalıştırılabilir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı