İnternette Yavaşlama ve Ping Sorunu

Daha fazla  
Şu anda hattımda yavaşlama ve ping var. Gün içinde ara ara olabiliyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Türk Telekomsal bir olay bu durum sanırım. Max download ve SNR değerim her gün veya gün içinde azalıp artıyor, değişiyor. Bu oynaklık tam olarak neyden kaynaklı? Millenicom TT altyapısı kullanıyorum. Paket hızım 35 Mbps VDSL
Bu dalgalanma olmadığı zamanda Pingim 9-11 arası değişiyor, hızım da 32 Mbps oluyor.

Bu sorun santraldeki cihazın kapasitesinin yetersiz olduğu olabilir mi? 80-90 Metre uzaklıktayım, T5 tipli var, 2009 da kurulmuş. Bana bağlı olmayan aşağı caddem de bir santral gördüm. O T7 tipli, 2018 de kurulmuş, daha günceldi.

Dosya Ekleri

• hız.jpg
    30,9 KB · Görüntüleme: 123
  • 4 ekim.jpg
    27 KB · Görüntüleme: 122
Son düzenleyen: Moderatör:
Şu anlık hat değerlerinde bir sıkıntı gözükmüyor. Daha doğrusu bu hızda sorun olmaması lazım. Fakat hesaplama yapıldığında 35 Mbps alıyorsun ve maximum hızın 69,28 gözüküyor. 69,28-35=34,28 Mbps gerekli ulaşılabilir hızın için. Modemler ulaşılır hız ile SNR oranını her 3 Mbps'de bir olarak ayarlar. Sapma oranı gürüntü faktörlerine göre 0.9'dur. Dolayısıyla 34,28/3=11,43 SNR yapar. Şu an 17.6 olan SNR'den bunu çıkarırsak 6,17 yapar, sapma oranı hariç. Dolayısıyla 8 Mbps altındaki her iç tesisat sorunlu demektir.

Evet hocam, paket hızım 35 Mbps, normal durumlarda 32 Mbps alıyorum. ping de 9 - 11 arası değişiyor. Vdsl için 32 almak normal sanırım. Gün içinde bazen akşam bazen de gündüz internet hızı düşüyor nedense. Santralda ki cihazın yetersizliği mi acaba? Hat değerimde ki Maximum hız ve SNR değerim geçen gün farklıydı.

Dosya Ekleri

• 1Ekim.jpg
    26,2 KB · Görüntüleme: 94
Millenicom kullanırken benim de başıma geldi. 1 sene kadar önce. Yaklaşık 1 ay boyunca her akşam bu şekildeydi. Her akşam kesinlikle oluyordu. Müşteri hizmetleri, teknik ekip, WhatsApp çözüm ekibi falan çözemedi. Millenicom CEO'su Alper bey bile çözemedi.

Bu sorun bağlı olduğunuz santralin kapasitesinin prime time'daki yoğunluğu kaldıramamasından kaynaklanıyor. Sanıldığı gibi Türk Telekom kaynaklı değil. Yani sizinle aynı santrale bağlı herkeste olmuyor bu durum. Siz bu sorunu yaşıyorken misal sizinle aynı santrale bağlı Netspeed veya Türknet kullanan biri aynı sorunu yaşamıyor olabiliyor. Her sağlayıcının hizmet verdiği bölgelerdeki santrallerinin bağlı olduğu çok büyük routerlar var. Bu sorunun çözümü sorun yaşayan firmanın belirtilen bölge için kapasite artırımı yapması. Türk Telekom'dan bağımsız olarak yapılıyor bu. Fakat Millenicom'un bunu çözmesini beklemek biraz hayalcilik. Sorunun ne olduğunun bile farkında değiller çünkü. En azından 1 sene önce böyleydi ben kullanırken.

Yaklaşık 1 ay boyunca bu soruna katlandıktan sonra Türknet'e geçtim ve sorun çözüldü. 1 senedir sorun yok. Fakat bulunduğum lokasyonda Millenicom ve Superonline kullananlarda sorun hala devam ediyor. Bu iki firma aynı santralleri (gateway) kullanıyor bu arada, bu yüzden ikisi birden aynı anda aynı sorunu yaşatıyor.

Sorununuzun çözümü sağlayıcınızı değiştirmek.

Ha bu arada bu sorunun SNR ile falan alakası yok. Tamamen kapasite kaynaklı bir durum ve çözümü sadece sağlayıcıda.

Son düzenleme:
Millenicomdan veya başka ISS den daha yüksek hız almak istesem hangi hız benim hattım için ideal olur? Valla ne değişik bir sorunmuş. Santrallerde yani kutu da Türk Telekomun cihazları yok mu, Millenicom vs. ne de olsa onlardan altyapı kiralıyor. Türk Telekom bana bağlı olan 2009 da kurduğu santralini yenilese güçlendirse düzelmez mi ki?

Altyapı kiralansa bile her firmanın cihazı farklı. O yüzden aynı anda birinde sorun olurken diğerinde olmayabiliyor. Türk Telekom ile bir alakası yok, onların çözebileceği bir durum değil. Sorununuzun çözümü için Millenicom'un kapasite artırması lazım ki ben ne kadar uğraşsam da yaptırmadım. Bu firma ile bu sorunu yaşadığınız zaman tek çözümü sağlayıcıyı değiştirmek ne yazık ki.

Bu işler böyle yürüyor Türkiye'de. Geçen sene Superonline taahhütünden kurtulup Netspeed'e geçtim. Leş gibi paket kaybı var Netspeed'de. Hem de kronik bir sorun. Mecburen kapattırdım. Ardından Millenicom'a geçtim. İlk başlarda gayet iyiyken sonrasında birden bire sizin yaşadığınız sorunu yaşamaya başladım. Her akşam pingler 300'lere çıkıyordu. 1 ay düzelecek diye oyaladılar. Mecburen kapattırıp Türknet'e geçtim. 1 senedir sorunsuz kullanıyorum. 75/4 hız alıyorum, pingler çok iyi, paket kaybı yok. Ama tabii sorunsuz olanı bulana kadar çok uğraşmam gerekti.

Hocam bu sorunun ismi ne oluyor, Millenicom a danışayım ben. Bakalım ne diyecekler bana. Rahatsız edici şekilde devam ederse değişirim artık.

Aynen biraz aşağı biraz yukarı oynaması normal. Geçen gün yine sana aynı şekilde yazmışız, ben başka konu sandım. Maalesef yeni tip saha dolabıda olsa yoğunluğa göre %30 gibi düşme olabilir. Fazlası olunca çıkıntı.

Yoğunluğa göre daha büyük cihaz koyamıyorlar mı? Yoğunluk olunca internette düşme olması çok saçma. Şu anda hız testi yapınca sonuçlar normalde çıkıyor kötü de.

Yoğunluğa göre daha büyük cihaz koyamıyorlar mı? Yoğunluk olunca internette düşme olması çok saçma. Şu anda hız testi yapınca sonuçlar normalde çıkıyor kötü de.
Saha dolaplarında DSLAM cihazları var portlara interneti dağıtan. Bu DSLAM cihazlarına 24-48-96 şeklinde adet olarak portlar takılır. Genelde 1 Gbps hız atanır bu saha dolaplarına. 96 aboneli bir saha dolabına 10 kişi zaten 100 Mbps kullansa kapasite dolmuş olur. Yoğun kullanımdan kasıt herkesin o saatte yoğun olarak kullandığını varsay. 96 abonenin sadece 10 tanesi 100 Mbps bile kullanıyor olsa ve bunların sadece 5 tanesi gece yoğun saatlerde indirme yapsa bile kapasitenin yarısı gitmiş oluyor. Herkes aynı anda kullanmaz mantığı var Türk Telekom'da, zaten kullansada pek umurlarında değil açıkçası insanlarının hız düşmesi yaşaması.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…