Dolap daha küçük bir satış yeri olduğu için söyledim hocam, daha büyük satış yerlerine yönelmek daha mantıklı. Türkiye için konuşuyorum, Amazon, Trendyol ve Hepsiburada tarzı yerler kullanılabilir ancak not düşmek gerekiyor bu tarz platformların komisyonu aşırı fazla oluyor. Ettiğiniz karların çoğu bu tarz aracı sitelerin komisyonlarına gider. Bu tarz yerlerde satış yapacaksanız hesaplamalar içine onları da koyun. Dolap platformuna tam hakim değilim ama işleri büyütmek isterseniz dolap iyi bir tercih olmaz. Para kazanılabilir orası ayrı.
Hocam aktif olarak bu işle uğraşmıyorum ama kısa zamanda Türkiye'den Avrupa'ya satış yapmak gibi düşüncelerim var. Bu dropshipping muhabbetlerini falan 4-5 yıldır biliyorum. Çoğu temel konuları biliyorum. Dropshipping iş modelinde sadece stok tutmuyorsunuz hocam, normal e - ticaret gibi düşünebilirsiniz yani. Riski de dolayısıyla daha az oluyor. Size sipariş geldikten sonra ürünü aldığınız için risk çok çok daha az. Bu kadar yayılma sebebi insanların bu işi çok kolay sanması. Uzaktan bakıldığında öyle fakat pratiğe geçtiğimizde öyle değil. Bazı sosyal medya platformlarında görüyorum, şu ürünü almak yerine sat, bunu şuradan bu fiyata al başkalarına bu fiyata sat falan. Bu arkadaşlar olayı çok basit gibi anlatıyor, bu işlerden de çoğunun yüksek paralar kazanmadığına eminim. Belki çoğu para bile kazanmıyordur. Basit anlattıkları için izleyenler de bu işleri öyle basit sanıyor. Pratiğe geçtiklerinde satış yapamadıklarında direkt bırakıyorlar.
Burada ana konumuz ürünü bulmak ve bu ürünü pazarlamak. Satacağımız ürünü de doğru kitleye ulaştırmak. Tamamen örnek veriyorum, bisiklet ile alakalı ürünler satıyorsunuz. Bu ürünleri satabilmek için bisiklet kullanan ve bisiklete ilgisi olan kişilere ulaşmanız lazım. Yoksa satış yapamazsınız. Burada da doğru kitleye ulaşmak için pazarlama devreye giriyor. Ancak yine bir ekleme gerekiyor, Amazon tarzı satış yerlerinde pazarlama yapamazsınız. Shopify tarzı yerlerde mağaza oluşturup, bu mağazayı reklamlar ile pazarlamanız gerekiyor. Sadece Türkiye odaklı da kalmamak gerekiyor bence. E - ticaret alanına global olarak bakılmalı.
Özetle önerim dijital pazarlama öğrenip bunu e - ticaret üzerinde uygulayarak satış yapmanız olur. Bunu da Shopify tarzı mağaza oluşturulan ama bir pazar yeri gibi olmayan alanlarda yapmalısınız. Komisyon falan yok, sadece platforma belirli bir para ödüyorsunuz. Bu işe de basit bir konu gibi bakmamanızı öneririm. Üzerinde çalışılması gereken bir iş gibi bakmalısınız.
Eğitim olayına da çok takılmanızı önermem. Piyasa yamyam dolu. Kendisinin e - ticaret ile alakası olmayan insanlar eğitim satıyor. Başlarda kendi kendinize dijital pazarlama öğrenerek başlayın. Global çapta düşünün, Türkiye olarak değil.
Bu arada bahsettiğim konular yurt dışından ürün getirip Trendyol tarzı yerlerde satmak değil. Kendi mağazanızı açarak ve pazarlayarak bir marka oluşturup globalde satış yapmak. Bunu da reklamları doğru kullanarak yapmak gerekiyor. Kendini geliştirmeyi seven ve bu alanda kendini eğiten birisi çok güzel paralar yapabilir. Yurt dışından ürün getirip Trendyol tarzı yerlerde herkes satabilir. Kendi mağazasını oluşturup, pazarlayarak globalde satışı herkes yapamaz. Bu söylediklerimi de platform olarak en iyi Shopify üzerinde yapabiliyorsunuz. Satış tarafı için. Reklamlar tamamen başka olay.