Sürprizbozan Interstellar zaman hatası

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Vaasyv

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, öncelikle herkese iyi forumlar. Bugün en sevdiğim film olan interstellar hakkında düşünüyordum. Aklıma meşhur millerin gezegeni sahnesi geldi. Fakat aklıma yatmayan bir olay var ya yanlış yada ben bir türlü anlamıyorum. Kafa karışıklığım romilly, cooper ve ekibi geri döndüğünde 23 yıl sizi bekledim tarzı bir cümle kuruyor. Filmde Gargantua nedeni ile millerin gezegeninde her 1 saat 7 dünya yılına eşit bilgisi veriliyor. Cooper ve ekibi millerin gezegeninde 1.30 saat geçiriyor. Bu da demek oluyor ki mantıken dünyada 10.5 saat geçmesi lazım. Romilly'nin kaldığı endurancede ise zaman biraz da olsa dünyadan daha yavaş akıyor çünkü gargentuanın yer çekimi etkisinden tamamen uzakta değil. Bu mantığa göre romillynin ya daha az beklemesi, ya da 10.5 yıl dünya ile eşit zamanda beklemesi gerekiyordu. Nasıl oluyor da 23 yıl bekliyor? Arkadaşlar yanlış anladığım, düşündüğüm bir yer var ise beni aydınlatın.

Miller'in Gezegeni ve Zaman Dilatasyonu​

Miller’in gezegeni, Gargantua adlı dev kara deliğin yakınında yer alıyor. Kara deliğin yoğun yerçekimi, zamanın çok daha yavaş akmasına neden olur. Filmde, bu gezegende geçen 1 saat, Dünya’daki 7 yıla denk geliyor. Yani, Miller’in gezegeninde geçen bir saat, dünya zamanına göre devasa bir süreyi kapsıyor.

Cooper ve ekibi, Miller’in gezegenine 1.5 saatlik bir süre için gitmişken, bu süre aslında dünya zamanına göre 10.5 yıl kadar bir süreyi kapsıyor. Bu hesap doğru çünkü Miller’in gezegenindeki zamanın, Gargantua’nın yerçekimi nedeniyle yavaş akması (zaman dilatasyonu) Dünya’ya göre oldukça farklıdır.

Romilly'nin Zamanı​

Romilly, Endurance uzay gemisinde Miller’in gezegenine gitmeden önce bekliyor ve bu gezegenin yakınında zamanın nasıl geçtiğini gözlemliyor. Gargantua’nın etkisinden tam olarak uzak olmasa da, zaman hala daha yavaş akıyor. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken önemli bir şey var: Romilly, Gargantua’nın çok yakınında olmasa da, gemisi hala yerçekiminin etkisini hissediyor. Bu, zamanın her iki konumda da farklı hızda geçtiği anlamına gelir.

23 Yıl Beklenmesi​

Romilly'nin "23 yıl bekledim" cümlesi, aslında Endurance uzay gemisinde geçen toplam süreyi ifade ediyor. Çünkü Romilly, Miller'in gezegeninden dönen ekip gelene kadar uzay gemisinde bekliyor. Romilly’nin gemisi, Miller’in gezegeninin etki alanından daha uzakta olduğundan, zaman onun için daha "normal" geçiyor. Yani, onun zaman akışı Dünya’daki zamana yakın bir hızda ilerliyor, fakat bu süre zarfında Cooper ve diğerleri Miller'in gezegeninde bulundukları için zaman dilatasyonunu daha şiddetli bir şekilde yaşıyorlar.

Endurance’deki zaman akışı ile Dünya’daki zaman arasında da bir fark olabilir, ancak zaman dilatasyonunun tam boyutu, Gargantua’nın etkisinin Romilly’ye olan mesafesiyle ilgili olarak daha karmaşıktır. Romilly'nin 23 yıl beklemesi, aslında Endurance’in Miller’in gezegenine çok daha uzun bir süre uzak olmasından kaynaklanıyor.

Sonuç​

Romilly'nin 23 yıl beklemesi, Miller’in gezegenindeki zaman dilatasyonunun etkisinden kaynaklanan bir karışıklık değil, aslında farklı uzay bölgelerindeki zaman akış hızlarının farklı olmasından kaynaklanıyor. Endurance, Miller’in gezegenine yakın olsa da, kara deliğin tam yakınlığında değil, bu nedenle zaman onun için Dünya ile daha uyumlu bir hızda ilerliyor. Yani, Romilly'nin beklediği süre, Miller’in gezegenindeki etkilerin hesaba katıldığı ve zamanın farklı hızda aktığı bir uzay ortamının sonucudur.

Hocam GPT'ye bende yazdım. İsterseniz GPT'ye
^^Anlatmak istediğim dünyada zaman daha hızlıysa romillye göre, romillyin zamanı miller kadar olmasa da biraz da yavaşsa, dünya zamanının 10.5 yıl gectiği yerde romilynin zamanı daha az geçmesi gerekmiyor mu?^^ yazın size onay verecektir. GPT'nin ilk yazdığı şey hiçbir şeyi açıklığa kavuşturmuyor maalesef. (ya da ben anlamıyorum)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…