iOS 17, Ekran Mesafesi Özelliği ile Göz Sağlığını Korumayı Hedefliyor

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
iOS 17 ekran mesafesi uyarısı

iOS 17 ile telefonu gözlerinize çok yakın tuttuğunuzda sizi uyaracak ekran mesafesi özelliği geliyor. Apple, bu özelliğin asıl amacının sağlıklı görüntüleme alışkanlıklarını teşvik etmek olduğunu belirtiyor. Bunun yanında özelliğin çocuklarda miyopluk riskini azaltmaya yardımcı olacağı belirtilmiş. Ekran mesafesi ile uyumlu cihazlar arasında iPhone XS‘ten itibaren iPhone modelleri, 2018 ve sonrasında piyasaya sürülen 11 inç ve […]

Devamı: iOS 17, Ekran Mesafesi Özelliği ile Göz Sağlığını Korumayı Hedefliyor
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Apple her ne kadar verileri paylaşmayacağını söylese ve benim de buna inancım olsa dahi güven vermiyor.

Aslında en son yaptıkları ekranın sağ üstünde beliren kamera kullanımında yeşil, mikrofon kullanımında turuncu olan minik simge gayet güzeldi ancak Apple kendi servislerinde çoğunlukla bu bildirimi göstermiyor :)

Mesela ses tanıma ve "Hey Siri" özelliğinde.

Pil ömrüyle ilgili ise, son çıkan iPhone'ların pil ömrü o kadar kötü değil. Ancak şöyle bir genel kanı var;

Android cihazlar 2 bilemedin maksimum 3 yıl güncelleme desteği alıp üreticiler tarafından cihaza bulaşık teli muamelesi yapıldığı için toplum tarafından pil ömrü başarılı sanılıyor.

Apple cihazlarına 6-7 yıla kadar yazılım desteği veriyor ve haliyle güncel yazılıma eski pil kapasitesi dayanmıyor.

Android cihazlar 2 bilemedin maksimum 3 yıl güncelleme desteği alıp üreticiler tarafından cihaza bulaşık teli muamelesi yapıldığı için toplum tarafından pil ömrü başarılı sanılıyor.

Apple cihazlarına 6-7 yıla kadar yazılım desteği veriyor ve haliyle güncel yazılıma eski pil kapasitesi dayanmıyor.

Android cihazlarda güncelleme kesildikten sonra pil ömrü uzun olması Android sürümünün geriliği ile ilgisi uzaktan yakından yoktur. Android 5 de olsa 12 de olsa aynı donanımı gerektiğinde kullanır, gerekmediğinde uykuya alır. He bir de bunun Google servisleri kısmı var. Android 5 bile hala güncel Google servisleri güncellemelerini alıyor. Bu servisler üç aşağı beş yukarı güncellemelerde CPU ve bellek kullanımlarını artıyor.

Dediğiniz şey optimizasyon için geçerli olabilir ama bu durumda da Apple cihazların pilinin uzun gitmesi gerekir.

Android cihazlarda güncelleme kesildikten sonra pil ömrü uzun olması Android sürümünün geriliği ile ilgisi uzaktan yakından yoktur.
Eğer yeni sürümler çıktıkça cihazın batarya harcama miktarı artmasaydı sizce üreticiler neden masrafa girip her yeni modelde daha büyük batarya kapasitesi koymaya çalışırlardı?

Ayrıca ben Android'in geri olduğunu söylemedim, sadece desteğin daha kısa sürede kesildiğini belirttim ki bunu alttaki mesajımda da örneklendireceğim.

Apple'ı savununca millet fanboy sanıyor baştan belirteyim: Fanboy değilim, hatta Android'in 3. taraf uygulama desteğini fazlasıyla beğenen biriyim.

Ancak Apple'ın optimizasyonu ve desteği şüphesiz daha iyidir.
Android 5 de olsa 12 de olsa aynı donanımı gerektiğinde kullanır, gerekmediğinde uykuya alır. He bir de bunun Google servisleri kısmı var.
Yani ne diyeyim, evet.
Android 5 bile hala güncel Google servisleri güncellemelerini alıyor. Bu servisler üç aşağı beş yukarı güncellemelerde CPU ve bellek kullanımlarını artıyor.
Size bir şey söyleyeyim: Android 5 zamanında çıkan ve o dönemin yüksek ihtimal en iyi cihazlarından biri olan Galaxy S5, Android 4'ten Android 6'ya kadar destek aldı. İki adet majör güncelleme yani.

Yine Android 5 zamanında çıkan iPhone 6 ise iOS 8'den iOS 12'ye kadar 4 majör güncelleme desteği aldı.

Hatta ondan hemen bir sonraki seri 6S cihazlar iOS 9'dan iOS 15'e kadar(2021) 6 majör güncelleme desteği aldı.

Sizin dediğinize göre eğer Android'de bile üç aşağı beş yukarı CPU ve bellek kullanımı artıyorsa iPhone'larda nasıl olacağını siz düşünün.
Dediğiniz şey optimizasyon için geçerli olabilir ama bu durumda da Apple cihazların pilinin uzun gitmesi gerekir.
Evet, eski cihazların pil kapasitesi düşük ancak benim yakındığım şey insanların eski cihazlara yeni yazılım kurulduktan sonra yargılamasıydı.

Eğer yeni sürümler çıktıkça cihazın batarya harcama miktarı artmasaydı sizce üreticiler neden masrafa girip her yeni modelde daha büyük batarya kapasitesi koymaya çalışırlardı?

Burada bi' iOS Android kıyaslaması yapmaya çalışmıyorum yanlış anlatmışım kusura bakmayın lütfen.
Demek istediğim şey güncelleme verilmeyip kenera atılan cihazların bataryasının çok yenmesinin sebebini arka plan da gün geçtikçe, her güncelleme aldığında daha da şişiren servisler olduğunu demek istemiştim. iOS tarafı hakkında bilgim yok ki hiç iOS cihazda kullanmadım.

Sizin dediğinize göre eğer Android'de bile üç aşağı beş yukarı CPU ve bellek kullanımı artıyorsa IPhone'larda nasıl olacağını siz düşünün.

Tabii ki onlarda da artıyordur mantıkende öyle olması gerekiyor ama Apple yazılımı gerçekten iyi yaptığından çok hissedilir mi tartışılır. Android tarafı için bahsediyor olursak gerek batarya gerek performans açısından çok fazla fark ettiriyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı