Başlığa şaşırmayın, 10 yıl Android'den sonra IOS epey kolay gelecektir ama, sorun da zaten kolay gelmesi. En azından bende bu oldu. Bundan ötürü bu konuyu açmak istedim. Bu yazılanların hepsi genel olarak araştırıp bulunabilecek şeyler fakat hem kendim unuturum ileride, hem başkaları diye yazmak istedim. Bir nevi kendime not olsun.
Çoğu şeye alışılıyor ama dosya sistemine alışmak zor. Aslında konunun amacı dosya sistemi.
0. APK dosyaları gibi normal androidde de güvensiz sayılan şeyler. Bunlara alışmaya bile gerek yok. Jailbreak atmadan olacak çözümlerden bahsedeceğim. IPA için araştırabilirsiniz. Bu, Androidde kalan bir şey olduğu için bunu anlatmaya gerek yok. Sistem tamamen farklı işliyor.
1. Uygulama ayarları:
Uygulama içlerinde değiller, ayarlardan girilip yapılıyor, kurcalamayı seviyorsanız fark etmişsinizdir, hızlıca geçiyorum.
2. Chrome yüklemek:
Bu işlem sonucu Chrome içinde gelen şifre yöneticisi sağolsun, Google'ye kayıtlı tüm şifreleriniz sistem geneli ve safaride dahi çalışıyor. Chrome'yi kullanmanıza bile gerek yok, sadece indirin ve giriş yapılı olsun. Ayarlarda
3. Google Hesaplarınız ve Mailleriniz:
IOS'a taşı bazen başarısız olabiliyor. Bu başarısız olduğu durumlar için geçerli. Gmail yüklemek yerine mevcut e-posta uygulamasının (Mail) ayarlarından ekleme yapmanız yetiyor. Ayarları yerine uygulamanın kendisinden girince bazen olmuyor, sırf bundan ötürü belirttim. Şifrenizi girmenizi isteyen bildirime basıp bulamazsanız o burada:
4. Whatsapp'ı aktarma ve Whatsapp dosyaları
Aktarımda sıfırlamadan hemen sonra
Fakat dosyaların galeride görünmemesi korkunç bir şeydi benim için. Kaydede basınca geliyor ama tek tek basmak beni epey korkutmuştu. Bunun için tavsiye ettiğim bir ayar var:
5. Direkt tüm galerinin dosya sisteminde görünmüyor oluşu
Dosyalarım uygulamamız var fakat içi alıştığımız Android gibi değil, bomboş. Yazı da bunu doldurmakla alakalı zaten.
1- Fotoğraflarda resimleri paylaşarak dosya sistemine kaydedebiliyorsunuz.
2- Bazı uygulamalar dosya sistemine klasör açıyor, siz de açıp düzenleyebiliyorsunuz. İndirilenler vs. burada oluyor zaten. En azından indirilenler orada oluyor.
6. Bilgisayar bağlantısı
Itunes iyi hoş, müzik aktarımı var ama görüntü, onu geçtim ISO, RAR aktarımı yok direkt.
Görüntü ve diğer dosyaları bilgisayara aktarmak kolay, MTP gibi arayüzde görünüyor:
Fotoğraflar uygulamamız çağdaş bir şekilde alabiliyor bile görsellerimizi:
Fakat iş bilgisayardan telefona aktarım, görüntü dışı şeylere girince böyle olmuyor.
Buna en iyi çözüm buradan herhangi bir uygulamaya atıp, sonra telefondan dosyalarım uygulamasından artık istediğimiz dizine taşımak:
Fakat fark ettiyseniz bu ana dizine değil, bi uygulamaya atıyor ve çok düzensiz görünüyor bu iş. Fitness'e attığım iso dosyasını kopyalayıp ana dizine alabiliyor olsam da niye fitness'e atayım bunu?
Buna çözüm de
Bunun dışındaki ayarların çoğunu muhtemelen iphone kullanıcıları da açmıştır, bulmak pek zor değil.
Mesela klavyeyi farklı klavyelerle değiştirebilirsiniz. Veya değiştirmek yerine, metin seçimi alışılmışın dışındaysa, Android'de de çok alışık olmadığınız boşluk tuşuna basılı tutun. Bu epey rahat gelecektir.
Konuda bir eksiklik hata görürseniz belirtmeyi unutmayın. Bence eksiklik pano. Ücretsiz bir pano uygulaması bulabilirseniz sevinirim. Klavye gibi açılması lazım aşağıda.
Çoğu şeye alışılıyor ama dosya sistemine alışmak zor. Aslında konunun amacı dosya sistemi.
0. APK dosyaları gibi normal androidde de güvensiz sayılan şeyler. Bunlara alışmaya bile gerek yok. Jailbreak atmadan olacak çözümlerden bahsedeceğim. IPA için araştırabilirsiniz. Bu, Androidde kalan bir şey olduğu için bunu anlatmaya gerek yok. Sistem tamamen farklı işliyor.
1. Uygulama ayarları:
Uygulama içlerinde değiller, ayarlardan girilip yapılıyor, kurcalamayı seviyorsanız fark etmişsinizdir, hızlıca geçiyorum.
2. Chrome yüklemek:
Bu işlem sonucu Chrome içinde gelen şifre yöneticisi sağolsun, Google'ye kayıtlı tüm şifreleriniz sistem geneli ve safaride dahi çalışıyor. Chrome'yi kullanmanıza bile gerek yok, sadece indirin ve giriş yapılı olsun. Ayarlarda
Otomatik Doldur adı altından açılabiliyor. Gayet iyi çalıştığını düşünüyorum.3. Google Hesaplarınız ve Mailleriniz:
IOS'a taşı bazen başarısız olabiliyor. Bu başarısız olduğu durumlar için geçerli. Gmail yüklemek yerine mevcut e-posta uygulamasının (Mail) ayarlarından ekleme yapmanız yetiyor. Ayarları yerine uygulamanın kendisinden girince bazen olmuyor, sırf bundan ötürü belirttim. Şifrenizi girmenizi isteyen bildirime basıp bulamazsanız o burada:
4. Whatsapp'ı aktarma ve Whatsapp dosyaları
Aktarımda sıfırlamadan hemen sonra
IOS'a taşı kullanmanız lazım, malum iclouda aktaracak. Aktarım yine 3. parti yazılımlarla da çözülüyor.Fakat dosyaların galeride görünmemesi korkunç bir şeydi benim için. Kaydede basınca geliyor ama tek tek basmak beni epey korkutmuştu. Bunun için tavsiye ettiğim bir ayar var:
5. Direkt tüm galerinin dosya sisteminde görünmüyor oluşu
Dosyalarım uygulamamız var fakat içi alıştığımız Android gibi değil, bomboş. Yazı da bunu doldurmakla alakalı zaten.
1- Fotoğraflarda resimleri paylaşarak dosya sistemine kaydedebiliyorsunuz.
2- Bazı uygulamalar dosya sistemine klasör açıyor, siz de açıp düzenleyebiliyorsunuz. İndirilenler vs. burada oluyor zaten. En azından indirilenler orada oluyor.
6. Bilgisayar bağlantısı
Itunes iyi hoş, müzik aktarımı var ama görüntü, onu geçtim ISO, RAR aktarımı yok direkt.
Görüntü ve diğer dosyaları bilgisayara aktarmak kolay, MTP gibi arayüzde görünüyor:
Fotoğraflar uygulamamız çağdaş bir şekilde alabiliyor bile görsellerimizi:
Fakat iş bilgisayardan telefona aktarım, görüntü dışı şeylere girince böyle olmuyor.
Buna en iyi çözüm buradan herhangi bir uygulamaya atıp, sonra telefondan dosyalarım uygulamasından artık istediğimiz dizine taşımak:
Fakat fark ettiyseniz bu ana dizine değil, bi uygulamaya atıyor ve çok düzensiz görünüyor bu iş. Fitness'e attığım iso dosyasını kopyalayıp ana dizine alabiliyor olsam da niye fitness'e atayım bunu?
Buna çözüm de
Documents adlı uygulama. Kurmanızı öneririm, aktarımları kendi içinde gösterebiliyor ve daha çağdaş duruyor:Mesela klavyeyi farklı klavyelerle değiştirebilirsiniz. Veya değiştirmek yerine, metin seçimi alışılmışın dışındaysa, Android'de de çok alışık olmadığınız boşluk tuşuna basılı tutun. Bu epey rahat gelecektir.
Konuda bir eksiklik hata görürseniz belirtmeyi unutmayın. Bence eksiklik pano. Ücretsiz bir pano uygulaması bulabilirseniz sevinirim. Klavye gibi açılması lazım aşağıda.
Son düzenleme: