iOS'un Evrimi: 2007-2023

Çok güzel yazı olmuş hocam elinize sağlık. Rahmetli Steve Jobs'un Longhorn'un yani Vista'nın belirtildiği tarihten ertelenip geç çıkacağını bilmesinin ardından, Vista ile dalga geçmesi geldi aklıma iOS 11 kısmında.
Bilmeyenler için söyleyeyim Longhorn önceden Windows XP'ye bir güncelleme olarak gelmiş olup oradan da Blackcomb yani bugünkü Windows 7'ye sıçrayacaklardı ama Longhorn o kadar gelişti ki nur topu gibi bir Windows Vista'mız doğdu. Daha detaylı bilgi için @PossibleTurco hocamın bloglarına göz atarsınız. Şuraya bağlamak istiyorum sanırım her firmada var bu çok büyük gelişmelerde, yeni altyapı sürümlerinde hatalı sürüm çıkartmak, insanları uğraştırmak bir gelenek sanırım "belki de kapitalizm".
Yani her ne kadar Apple kullanıcı deneyimi bizim için daha önemli dese de Tim bey parayı sever iyi bir ekonomist ancak vizyon sahibi değildir. Emeğinize sağlık hocam tekrardan.

Bu mükemmel yazının şerefine gidip 15 Pro alsam yeridir.
Kış yaklaşıyor güzel olur.
Mail istemcisiz bir alet düşünemiyorum. İlk fırsatta yer alması çok manidar.
Neyse ki bunu eklemede gecikmediler. 2008 yılında hemen eklediler çok geçmeden. iPhone zaten 2007 sonu falan piyasaya çıktı. 2008 yazında da bu özellik eklendi. Steve Ballmer bu Mail servisi olayı olmadığı için iPhone’un asla kendilerine rakip olamayacağını, ölü doğduğunu falan söylemişti. Şu an görüyoruz kim hayatta kim ölü.
Ahahah. Tim Bey'in aklına bu olayın sonlandığı geldikçe nasıl üzüldüğünü hayal edebiliyorum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Craig ses ver!
İlk yılları okurken hep buna takıldım. Çok daha işlevselmişler. Ben bu kadar yetersiz olduğunu bilmiyordum iOS'in.
İşlevseldi ama arayüzleri kanserdi bu sefer de. Symbian arayüzü hiç kolay değildi kullanmak yani. Saçma sapan menüler vardı işletim sisteminde. Tasarımsal bir bütünlük yoktu. Üstüne bu platformlara uygulama geliştirmek aşırı zordu. EPOC tabanlı bir yazılım Symbian. Bunu kodlama falan çok zordu. iOS bu konuda hepsinden yıllarca ilerideydi yani. Tabii multitasking keşke gelseydi önceden. Bir de bu tam multitasking değildi iOS 4 ile gelen. Uygulamalardan çıkınca sık kullandığınızı askıya alıp yeniden başlatıyor ama kaldığınız yerden başlatıyordu. Farkına varmıyordunuz çoğu zaman yeniden başlatıldığının.
Bugün sınır hâlâ aynı mı
Türkiye sınırından giren kadar vardır herhalde artık.
Yine bugün basitsediğimiz ama özünde devrim niteliğindeki şeylerden.
Kesinlikle o zamanlar bu derece kolay klavye rahatlığı sunan başka bir mobil işletim sistemi yoktu. Android’in ilk sürümlerinin klavyesi kanserdi. tuşlularla zaten bir şey yazmak zordu. Dokunmatik klavye olarak en iyi çözüm iOS’da idi.
Bu durum absürt olmuş. Çoğu tuşlu telefon ile dijital zoom yapılıyordu, pek bir anlamı olmasa da.
Zoomu geçin video kaydedemiyordunuz yahu. iPhone 3GS dışında ki hiçbir model video kaydetmiyordu. Üstelik kaydedebilme yeteneği olmasına rağmen. JB ile video kaydedici kuruyorduk 3G’ye falan.
Evet, yoktu! Bildiğiniz yoktu panel falan. Wi-Fi kapatmak istiyorum ayarlara gireceğim de oradan butona tıklayacağım da. Sırf bu yüzden JB yapıyorduk yani. SBSettings tweaki olmazsa olmazdı.

Bu arkadaş sayesinde idare ediyorduk işte. Sonra iOS 7 ile geldi gelmesine de bu seferde hücreseli kapatma ayarı yoktu. O da iOS 11 ile geldi inanır mısınız. Oha ne yenilik ama diye tepki vermiştik. Sorsanız şu an bu klasik iOS versiyonlarının hiçbirini kullanmam bu arada. JB yapmadan kullanmam en azından. JB yapmayanı dışlıyorduk o zamanlar.
Sağlık olsun, biz göreceğimizi gördük.
Keşke Kate Upton’ı görmeseydim.
Zincirini kırdı kırmasına da bari düzgün çalışsaydı. Şu an nispeten daha iyi ama ilk sürümlerde o kilit ekranı özelleştirme ekranı ucuz Android telefonlar gibi çalışıyordu. 14 Pro Max’de kasıyordu nasıl bir ekransa artık orası. Bildirimler falan kasarak geliyordu. Fikir güzel ama pratikte Apple iyi uygulayamadı.

Bu arada yorumlarınız için teşekkürler hocam. Yakında biraz da Google’ın komiklik ve şakalarına değineceğim. Android’in aslında en başta tuşlu telefonlar için tasarlanması gibi.

iOS 6'yı iPhone 5'te kullanma şansım oldu ama o zaman bekleyip 5S alsam çok daha uzun süre kullanırmışım çünkü 64 bit. Eğer onu uzun süre kullansaydım iPhone 5 ölmez ve iOS 11 ile gelen iPhone 8'i kullanmazdım. Muhtemelen XS alırdım ki o da çok daha iyi bir karar olurdu. Ara geçişlere denk gelmem çok büyük şanssızlık diyebiliriz. Bir sonraki telefonum da iOS olabilir mi bunu yapabilir miyim diye düşünüyorum çünkü fiyatlar malum. Ama yine iOS'tan ilerlemek isterim çünkü Android tarafından nefret ediyorum. Adamlar çentik çıkarttı görmedim bile. Çentik üstüne Dinamik Ada çıkarttı yani son model iPhone alabilsem şu an çağları atlamış olacağım.

iOS 7 ve sonraki tasarim olmamis ya cok daha iyiydi.

Bu arada Android evrimi de gelir hocam bence yapmayani vuruyorlarmis.

iOS 7 ve sonraki tasarim olmamis ya cok daha iyiydi.

Bu arada Android evrimi de gelir hocam bence yapmayani vuruyorlarmis.
Vuruyorlar da bende seni vuracağım. Niye haha attın len. Şaka bir yana eski iOS bambaşkaydı be. İşlevsel değildi ama o tasarımı, o dönemleri ve o hatıraları çok özlüyorum.

Vuruyorlar da bende seni vuracağım. Niye haha attın len. Şaka bir yana eski iOS bambaşkaydı be. İşlevsel değildi ama o tasarımı, o dönemleri ve o hatıraları çok özlüyorum.
Haha atmışım simdi fark ettim . Telefonun ekrani ufak olunca tabi benim el de lahmacun küreği onun yaninda.

Okuması keyifli bir makale

iOS bahsettiğiniz gibi hala OS X temelli ve biraz daha ufak hali.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…