iPad virüs şüphesi

Jonhh

Centipat
Daha fazla  
iPad'imi virüs şüphesiyle sıfırlamaya karar verdim. İlk önce sanırım yazılımı sıfırladım ses açma ve kapamaya basıp logo geline kadar kapama tuşuna basılı tuttum. Ondan sonra ayarlardan tüm içerikleri ve ayarları sil dedim. Ardından önceki icloud hesabımı sildim, 1 haftaya tam olarak silinecek sanırım. Yeni bir icloud hesabı oluşturdum. Bir endişe etmeli miyim hala yoksa sıkıntı yok mudur? Bu arada virüs şüphesi dediğim olay güvenli olmayan bir siteye girmiştim. Ne olur ne olmaz diye bunları yaptım. Yani bir belirti falan yoktu aslında virüsle alakalı. Bu arada eski icloud hesabıma bağlı olan uygulamaları gmail hesabıma geçirdim. Bazı silip kullanmadığım uygulamalarda hala o icloud kalmış olabilir. Bir sorun yaratır mı? Zaten o icloud hesabını siliyorum.

Yaptığınız biraz abartıya kaçmış. Bir web sayfasına girdiğinizde, tüm cihazınıza erişip oradan iCloud hesabınıza erişmesi vesaire bunlar için onlarca güvenlik katmanının geçilmesi gerek. Üstelik ortada bir belirti yok iken yapılması ayrı bir olay.

Eğer virüse dair belirti yoksa ve bir şey indirmediysen şüphe etmene gerek olmadığını düşünüyorum. Abartmışsın biraz.

Öncelikle iPad ve IPhone'a virüs girme ihtimali son derece düşüktür çünkü normal şartlarda App Store dışından uygulama kuramazsın App Store'daki bütün uyuglamalar Apple kontrolünden geçer kullandıkları ödeme sistemleri bile Apple'a bağlıdır. Bunun dışında bütün sistem verilerine erişemezler sizden izin almadan hiçbir şey yapamazlar.

Peki hiç ihtimali yok mu?
Tabii ki var normal şartlarda Safari'de açtığınız bir sayfanın çekirdek ayrıcalıkları ile kod yürütmesine izin verilmez ama bazı güvenlik açıklarından dolayı bazen bunu yapabilir fakat Apple sürekli güvenlik güncellemelerinde bu hataları düzeltiyor yani çok büyük bir ihtimalle cihazınıza virüs girmedi. Her güvenlik güncellemesi notlarında en az 4-5 tane böyle çekirdek ayrıcalıkları ile kod yürütülmesi açığını yamıyorlar bu açıklar teorik olarak olabilir olsa da pratikte uygulamak çok zor ve sürekli yamanıyor. Onun dışında donanım düzeyinde de güvenlik sunuyorlar yani cihazlar son derece güvenli hem yazılım hem donanım bakımından.

Cihazınızı güncel tutmanızı tavsiye ederim.

gelen güncellemeleri zamanında yapmak işe yarar o hâlde. Teşekkür ederim.
Hassas nokta
Hocam böyle bir şey olduysa bile gitmiş midir? Yaptıklarım ile. Yoksa güncel tutarsam mı işe yarar?
Birde diğer sebep olarak Facebook da ben girmediğim hâlde girişler oluyordu. iPad üzerinden bakıyordum. Önceden giriş yapmıştım bi. Ondan dolayı otomatik oraya gözüküyor olabilir belki bilmiyorum. Bunun içinde bunları yaptım. İşe yaramış mıdır?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…