iPhone 13 vs 16e

Hocam nasıl memnun musun ben de düşünmekteyim 16e modelini birkaç aydır. 11 kullanıyorum.
16e; batarya, işlemci, ram ve yapay zeka olarak ön plana çıkıyor. 13'ün tek avantajı 2. kamera olması diyebilirim. Tasarım kısmı kişiye göre değişir. Ben genel olarak telefondan memnunum. Bir ara 39k civarlarına gerilemişti kovalarsan o fiyatlara fazlasıyla değer.

Bende bu dönemde android den apple geçeceğim. Asıl sebebim tasarım değil güvenlik ve kalite.

Hangi güvenlik? icloud hack faciası gibi büyük bir olay Android tarafında yaşanmış mı? Android 'i de kapalı bir sistem olarak kullanırsan Apple kadar güvenlidir. En azından gmail hesabın ele geçirildiğinde telefonun üstüne toprak atma şansları yok, Apple 'da ise var.
Kaliteye gelirsek android üreticilerin daha kaliteli bileşen kullandığını Tim Cook dahi kabul eder. iOS için alacağım dersen mantıklı bulurum,
kamerası için alacaksan da mantıklı bulurum,
statü göstergesi için alacaksan da yine mantıklı bulurum.

Güvenlik ve kalite için alan kendini kandırır. Ben şahsen bu saydığım üç şeyden dolayı Apple'ı tercih ederim. 50k verip 720p 60Hz ekran kullanmayı pek kalite ile bağdaştıramıyorum.

Hocam yazdıklarınıza harfi harfiyen katılıyorum. Gezerken direkt yazdığım bir mesajdı asıl amacım bence tasarımından çok öbür etkenlerin daha etkili olduğunu söylemekti .

Güvenlik konusunda dediklerinizi mantıksız ve saçma buluyorum.

Beni tek kamera olması biraz düşündürüyor açıkçası 11'i verir isem güzel bir teklif geliyor karşılığında çok ödemeden alabiliyorum. Yine de kararsızım açıkçası. Direkt 16'ya mı çıksam ya da hiç almayıp 11'in pilini mi değişip devam etsem bilemiyorum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-12 234357.png
    38,2 KB · Görüntüleme: 21
Güvenlik konusunda dediklerinizi mantıksız ve saçma buluyorum.

Hiçbir argüman paylaşmadan yazdığın bu mesajı, imzandan da belli olduğu üzere "taraflı", "apple fanboyu" ve "çocukça" buluyorum.

Çok ufak bir araştırmayla Android 'i dışarıdan apk yüklemeden, geliştirici seçeneklerini aktifleştirmeden, root yetkisi almadan Apple gibi kapalı bir sistem gibi kullanırsan. Apple 'ı tekme tokat yerden yere vuracağını öğrenebilirsin.

Araştırmak istemezsen de AI 'ye sor, anlatsın.

Evet Android'in sadece uygulama marketinde bulunan sorunlu uygulamaların oranı ile Apple tarafındaki markette bulunan sorunlu uygulamaların oranı bile bunu gösteriyor değil mi mesajında o kadar çok mantıksız yer var ki nereden başlasam pek bilemedim.

İnsanların mesajlarına falan bakmadan Apple fanboyu demek çocukca değil IPad'ler ile ilgili sorunlarda etiketleyebilirsiniz demek çocukca anlıyorum.

Mesela “kalitesiz bileşen” dediğin ne? A serisi işlemciler mi? Hani şu TSMC'nin 3 nm sürecinde ürettiği, sektördeki en güçlü mobil çiplerden biri olan işlemcile.
Yoksa Samsung'un ürettiği OLED ekranlar mı? Hani Samsung'un kendi amiral gemilerinde de kullandığı paneller.
Ya da Sony'nin kamera sensörleri mi? Dünyanın en büyük kamera sensörü üreticisi olan Sony'nin, amiral gemisi sensörlerinden mi bahsediyorsun?
Ya da şeyden mi bahsediyorsun 16 serisinde kullanılan yüksek kalite mikrofonlardan.

Şimdi bir de şu var: iPhone 15'teki 1179x2556 çözünürlüklü OLED ekrana “720p” demişsin. Tamam da bu ekran, 720P'nin neredeyse 4 katı piksel barındırıyor. Elin kaydı herhalde? 50k ya satılan 720p cihaz demişsin ya
Bana “fanboy” diyorsun ama ben Apple'a övgü yaparken bile “tokatlar, ezer geçer” gibi ifadeler kullanmam genelde bu laflar fanboylarda oluyor.

Son düzenleme:

Üçüncü şahıslar tarafından yüklenen uygulamalar android 'in güvenlik açığı mı oluyor yani? Ee Apple Store 'da da bir sürü uygulama siliniyor?

Android 'in 2x kullanıcısı ve 1-1.5x uygulama geliştiricisi var. Bu durumda "play store 'da daha fazla zararlı uygulama bulunuyor" demek, ne kadar mantıklı acaba? O zaman yeryüzünün en güvenli sistemi Windows Phone diyelim, çünkü hiç kullanıcısı da yok artık, uygulaması da yok. Böyle bir mantık olabilir mi?

Bugün apple id'in çalınsa, adamlar telefonunu brick'e sokuyor ve teknik servisten destek alamıyorsun sözde "güvenlik politikaları" gereği. Hangi güvenlikten söz ediyoruz? Apple ID 'mi çaldırmam diyen varsa da muhtemelen çaldıran 3 milyon kişi de sizinle aynı şeyi söylüyordu bir ara.

Geçelim artık bu "güvenlik için apple" işlerini. 2014'te patlatmadılar mı bütün ünlülerin hesaplarını?
Find my iPhone servisinde lockout kuralı yok diye, abidik gubidik bruteforce ile herkes herkesi hacklemedi mi? O yıllarda en dandik siteye girsen 3 denemeden sonra hesap kitleniyor, adamların ayarlamaya aklı basmamış siz diyorsunuz ki "güvenlik için Apple".

Bırakalım bu işi, şu an standart bir Android kullanıcısı Apple kullanıcısından daha güvendedir.

+ gülücük atıyor, söyleyecek bir şeyi olmadığı için
1. 15 'i özel olarak belirtmedim ama matematik desen yok , 4 değil 3 katı. Ama yine de 50k verdiğin telefon 60Hz?
2. Android tarafında ekranlar 4K 'ya çoktan geçti bile, Apple ne zaman geçer?
3. Apple sony 'i kullanıyor da aynı segmentteki android üreticiler ne kullanıyor? Kardeşler Sensör Ltd. Şti. mi?
4. Git bir bak bakalım, en iyi sensörler hangi modellerde Apple mi yoksa Android mi? Apple kaçıncı kalite olarak kaçıncı sırada ve fiyat olarak kaçıncı sırada?
Ekran kalitesi olarak ilk 10 'da Apple yok.
Speaker kalitesi olarak ilk 10'da Apple yok.

Yani bir yorum atıyorsunuz ama hiçbir kaynağınız yok. Ben dümenden uydurayım, fanboy kardeşlerim zaten beni destekler diye dayanıksız yorumlar atıyorsunuz anca. Apple 'ın öne geçeceği üç şeyi üstteki mesajlarımda saydım, başka hiçbir konuda Android ile yarışamaz. O saydığım 3 şeyi de bir zahmet başarsın sonuçta dünyanın en pahalı telefonlarını üretiyor değil mi?

Ha ek not: sana ilk başta fanboy dememin sebebi buydu, ben apple fanboyunu gözünden tanırım. Çünkü savunduğunuz şey hakkında gram bilginiz yok. "Çene yapayım, yorum kasayım, benim gibi marka kölesi olmuş kankilerimden beğeni alayım."
Başka bir marifetiniz yok, devam

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…