iPhone 15 Modelleri Deneyimleri

Merhaba arkadaşlar,

iPhone 15 Pro Max'i yaklaşık 1.5 gündür kullanmaktayım. Üstüme vazife değil ama bu gönderiyi kendi kişisel görüşlerim, yaşadığım/gözlemlediğim ufak bir iki problem ve fikir paylaşmak için açıyorum.

Siz de kendi tecrübelerinizi aktararak gelecekteki kullanıcılar için bilgi birikimi oluşturabilirsiniz.

Ön Sipariş;
3 arkadaş kendimize iPhone 15 Pro modellerinden almaya karar vermiştik. Daha önceden alacağım iPhone 15 modelini kaydedip adres, kart bilgileri gibi alanları icloud hesabıma tanımlamıştım. 21 Eylül'ü 22'sine bağlayan gece F5 nöbetine girdik. Ön siparişler açılır açılmaz direkt next next deyip ödemeyi 00:03 gibi bir saatte tamamladık. 29 Eylül Cuma günü saat 4 civarında telefon bana ulaştı.


Kurulum;
Bundan önce Samsung Galaxy S21 kullanıyordum. "iOS'e Taşı" isimli bir uygulama kullanarak kolayca bilgilerimi 25 dakika içerisinde aktardım. Apple kullanıcıları aktarım konusunda daha rahatlar.

Deneyimler;
• İlk problemimi aktarım tamamlandıktan sonra yaşadım. Tüm fotoğraflarımı aktarmak istemediğimden sadece "Dosya aktar" seçeneğinden DCIM>Camera klasörünü aktardım. iPhone'da galeride göremeyince yaptığım hatayı fark ettim. Aktaran uygulama resim ve videolarımı "Resim" ve "Video" olarak değil, dosya olarak aktarmış.
• Cihazla biraz vakit geçirdikten sonra iOS 17 ile gelen yaklaştırarak Airdrop paylaşımını denemek istedim. Kardeşime (iPhone 11 kullanıyor) dosya yollayamadığımı fark edince boştaki iPhone 7'ye ve bugün arkadaşın iPhone X'una da dosya transfer edemeyince Apple Desteğe yazmaya hazırlanıyordum ki telefonu baştan başlatıp deneyince düzeldi. Ancak bu problemin tekrar nüksedebileceğini düşünüyorum. Yaşayan varsa kendi görüşünü paylaşabilir.

Kamera;
Arkadaşlar telefonu kurduktan sonra yaşadığım yerdeki bir AVM'ye adaptör almaya gittim. Fırsattan istifade üst kata çıkıp kameraları denemek istedim. Ne olduğunu merak ettiğim için 5x bir fotoğraf çekip ardından zoom'u 4.9x'e alarak fotoğraf çektim. Aşağıdaki görüntüleri sıfır ayarlama ile deklanşöre basarak aldım. RAW kapalı.
(technopat .heic kabul etmedi, umarım .jpg'e dönüştürürken kalite kaybolmamıştır)
5x
5x.jpg

4.9x
4.9x.jpg


Daha net anlaşılabilmesi için Coca Cola yazısına yakınlaştıracağım
1696108568955.png
1696108592701.png


Hangisinin hangi kameraya ait olduğunu söylememe gerek yoktur diye düşünüyorum. Tabii benim attığım görseller biraz detay, ama gözlemim şu yönde; 1x kamera ile 5x kamera arasındaki zoom tamamen dijital.

2x'e kadar telefon 48mp fotoğraf çekip 24mp'e kırpıyor, dolayısıyla bakınca sanki kalite kaybı olmamış gibi geliyor. 2x'i geçince ise cihaz 12mp çekiyor. iPhone 15 Pro modeli 77mm (3x) lens ile geliyordu. Dolayısıyla muhtemelen iPhone 15 Pro, 3x-5x aralığını Pro Max'den daha iyi çekecektir. Kameraya ilgi gösteren arkadaşlar bunu dikkate almak isteyebilir.


Pil Performansı
Kurulum yaptıktan sonra telefonu %80'e kadar şarj edip kullanmaya başladım. Bugün gün içerisinde konferansa katıldığım için cihazı öğlen pek kullanamadım. Pil kullanımım aşağıdaki gibidir
IMG_0406.PNG

IMG_0407.PNG


Akşam 9'dan diğer akşan 9'a %41 batarya kullanmışım. Bu süreç içerisinde 3 saat ekran süresi almışım. Yaklaşık yarım saat yolda navigasyon açıktı. Bu süre içerisinde telefon araca bluetooth ile bağlıydı ve arkada Spotify'dan müzik çalıyordu. Dönüşte navigasyon kapalı, yine müzik açık kullandım. Kalan bölümde birkaç fotoğraf ve video çektim, Safari'yi kullandım, mail kontrol ettim, not aldım ve biraz sosyal medyada takıldım. Telefonu kılıfla kullanıyorum ve bahsedilen ısınma problemlerini hissetmedim. Belki kılıftan dolayıdır, ancak özellikle Meta uygulamalarında yaşandığı söylenilen ısınmaları yaşamadım. Tabii, referansım 2.5 yaşındaki S21 olduğu için belki de ben yaşadığımı ısınma olarak değerlendirmiyorumdur. 9 dakikalık instagram kullanımımın 1 saat 7 dakikalık spotify kullanımımdan daha çok batarya tükettiği de gözüküyor zaten.

Bunları yazarken telefonun şarjı %25'e geriledi. Toplam %55 pil kullandım ve ekran süresi 4 saat 20 dakika. İlk gün kullanımına göre gayet beklediğim düzeyde diye düşünüyorum.

Siz şarj döngülerinizi nasıl ayarlıyorsunuz? %100'e kadar doldurup %0'a inene kadar mı kullanıyorsunuz, yoksa %80-%20 arasında mı tutuyorsunuz? Görüş bildirirseniz sevinirim.

Siz de kendi diğer deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Umarım almayı düşünen arkadaşlar için yeterli bilgi paylaşabiliriz. Almış olan arkadaşlara da hayırlı olsun.
 
Inceleme icin tesekkurler. Batarya dongusu icin 20-80 yapmaniza gerek yok. Cihazin sadece yuzde 60'ini kullanacaksaniz batarya olarak bir anlami kalmiyor cunku. Yuzde 100'e kadar dolum yapabilirsiniz. Sarj tarafinda birkac kritik nokta var:
  • Pil yuzde 20'nin altina dusmese iyi olur. Ara sira dusmesi genel olarak sorun degil ama zorunda kalmadiginiz surece dusurmeyin. Sarj ederken yuzde 100 yapabilirsiniz. 100 yapmak ile 80'de birakmak arasinda cok cok 3-4 ay omur farki olur o sebeple degmez.
  • Telefonu sarj ederken cihazi mumkun mertebe kullanmayin. Ek olarak sarj esnasinda zorunlu degilse BT ve konum gibi servisleri kapatin.
iPhone 11 ile 3 yil sonunda yuzde 87 pil sagligi ile devam eden birisi olarak bu iki maddeye uyuldugu taktirde cihazin pilinin minimum yipranma seviyesinde kalacaginin garantisini verebilirim. Bu durum elbette cihazi ne kadar sık sarj ettiginize gore de degisir. Cihazla cok ugrasiyor ve yeri geldiginde gun icerisinde 2 kere sarja takiyorsaniz elbette pil dongusunden daha fazla yersiniz.
 
Ben genelde, %20 üstü şarj etmeye özen gösteriyorum ama %100 yapıyorum genelde. Fakat 15 Pro'yu teslim aldığımda %80 olayını denemek istedim, 4 saat aktif ekran 2 saat 30 dakika da boştayken süre almışım %60 kullanımda.

Şahsen bu 80 olayı bana şöyle geliyor, %100'den %80'e hızlı düşüyor ve o %20 doldurma da bataryayı kötü etkiliyor olabilir(ısınmadan kaynaklı).

Kamera olarak dışarıda çok fotoğraf çekme fırsatım olmadı, 1X ile potre çektim birkaç tane ve açıkça 13'ten geçmiş biri olarak çok hoşuma gitti fotoğraflar.
 
Hocam öncelikle hayırlı olsun, 15'ler hakkında ısınma problemi olduğu biliniyor Apple yeni açıklama yapıp güncelleme ile düzelteceklerini belirttiler. Siz ısınma yaşıyor musunuz cihazda?
 
Hocam öncelikle hayırlı olsun, 15'ler hakkında ısınma problemi olduğu biliniyor Apple yeni açıklama yapıp güncelleme ile düzelteceklerini belirttiler. Siz ısınma yaşıyor musunuz cihazda?
Şahsen cihazı çok büyük bir yüke sokmadığım, kılıfla kullandığım ve Exynoslu S21’den geçtiğim için bence ısınmıyor. Hele “elde tutamayacak” kadar bir ısınmayı şarj ederken dahi yaşamadım.

Isı performansını merak edenler için telefon şarj olurken termal kamerayla ölçtük bugün. 40.7°C Max sıcaklık gördük. Sıcak mı normal mi siz değerlendirin.
IMG_0062.jpeg
 
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı