PSU ve laptop bataryası örneğiniz ibretlik olmuş. İsterseniz bu tuhaf örneklerinize de döneriz sonra
Tuhaf bir örnek olduğunun farkındayım daha iyi anlaşılsın diye öyle örnek verdim. Konuyla alakasiz elbette.
Bataryanın kimyasal yapısı bozulduğu zaman empedansı artar, gerilim değeri düşer ve daha çok akım çekilmesi gerekir. Artan iç direnç sebebiyle de bunu karşılamak mümkün olmaz. Kısır bir döngüye girer. Ani güç talebi karşılanamadığı için de sistem kararsızlığı oluşur.
Bunu ben de biliyorum. Eski telefonlarda özellikle kalitesiz batarya kullanıldığında ekranda dalgalanma olmasina, cihazın kilitlenmesine, donmasina şahit oldum. Şimdiki bataryalar ile eski batarya kalitesini bir görmek doğru değil. Orijinal batarya ile kalitesiz batarya da bir değil ayni şekilde.
Performans yazılımsal olarak neden kısılıyor?
Cevabı: Batarya stabil değerler vermediği ve ani yük talebini karşılayamadığı için. Frekans kısılarak güç talebi azaltılıyor.
Her model için bu değerlendirmeyi yapmak doğru olmaz. Android modellerinde neden frekans hızı falan düşürülmüyor bunu kendine sordun mu? Iphone bataryaları Android bataryalarından kalitesiz olacak değil ya.
Batarya diğer telefon bileşenleri CPU, GPU, RAM, yazilim kadar performansa etki etmez, elbette hiç etki etmez demekte doğru değil. Ilk attığım mesajda doğrudan performansa etki etmiyor diyecektim bu bahsettiğim bileşenlere göre mesaji atmamdan 2 dakika sonra ceza verdiğin için mesajımı düzenleyemedim.
Madem bu kadar batarya telefon performansina etki ediyor madem sorayim sana 2-3 yıllık Android cihazlar batarya değiştikten sonra niye eski performansına dönmüyor o zaman? Moderatör arkadaşın diyor ki telefonun yavaşlamasının ana nedeni bataryadir, bu doğru değil. Hiç etki etmiyor demiyorum ama diğer bileşenler kadar etkisi yok. Donanim gücü ve yazilim daha çok etkiliyor.
Hakim olmadığınız bir konuda ahkam kesiyorsunuz.
Ahkam kesmem, hiç kimse her şeyi bilemez. Hatalarımı kabullenecek olgunlukta biriyim. Telefon konusundaki bilgilerime de laf ettirmem.
Apple modellerindeki durumda daha çok planli eskitmeye dayaniyor. Şimdi hakli olarak şunu diyebilirsin Apple yavaşlatmayı kasıtlı olarak yapsa niye size gelin bataryayi değiştirin der diyebilirsin hakli bir soru. Nedense bu batarya kaynakli hız düşüklüğü Iphone 8 modellerinde şimdiye kadar rastlanilmadi, bu modellerde bu yapmamasi ilginç.
Hatta
@Asım Demir arkadaşa soralim. Şimdiye kadar kullandığı Android cihazların bataryasini değiştirdikten sonra gözle görülür bir performans artışı yaşadığınız mi?
Ben kullandığım telefonlarda ve şahit olduğum diğer Android modellerinde de böyle bir şeye rastlamadim açıkçası. Hatta bu konuyu konu açarak özellikle Android kullanicilara sormak istiyorum.
Ceza vermezseniz sevinirim, düzgünce tartışıyoruz sonuçta.