iPhone SE 4 beklenmeli mi?

quazzart15

Decapat
Daha fazla  
Android cihazımın bozulması üzerine iOS cihaza geçmeye karar verdim.
iPhone 13 şu anda 35.000 TL bandında aynı şekilde SE 4'ün 35.000 TL fiyatında gelmesi bekleniyor.
Sizce SE 4 modelinimi beklemeliyim yoksa iPhone 13 mü almalıyım? (IP13 desteği 2-3 yıl içerisinde kesilecek bu beni çok düşündürüyor. Bu sebepten dolayı SE 4'e daha yakınım.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar, A18 çip ve OLED ekran ile çıkacağına dair dedikodular var. Bu duruma bağlı olarak beklenilebilir. Genel dedikodular için bu linke göz atabilirsiniz.

Selamlar, A18 çip ve OLED ekran ile çıkacağına dair dedikodular var. Bu duruma bağlı olarak beklenilebilir. Genel dedikodular için bu linke göz atabilirsiniz.
Cevabınız için teşekkürler beklemeyi daha mantıklı buldum. Sizce SE 4 40.000TL olursa alınır mı?

40.000 lira kötü bir fiyat değil ancak bir süredir Apple ekosisteminde olmama rağmen gün geçtikçe iPhone'dan uzaklaşıyorum. Bu kadar para verip bu kadar kapalı ve sınırlı bir işletim sisteminde olmak açıkçası bana zul olmaya başladı. Sizin aksinize benim de Android'e geçme düşüncem var.

Kendi görüşlerimi bir kenara koyarsak A18 mevcut piyasanın en güçlü 10 mobil işlemcisinden biri, cilalanmış bir deneyim arıyorsanız ve işletim sistemi desteği önem verdiğiniz bir durum ise 2-3 senelik eski amiral gemisi iPhone modellerinden çok daha mantıklı. Yukarıda bahsettiğim Android'e geçme düşüncemi ben de yeni SE modeli duyurulana ve Türkiye fiyatlarını görene kadar ertelemiş durumdayım. Ancak 40.000TL bence çok iyimser bir fiyat tahmini. Apple Türkiye amiyane tabirle bizi ayakta "uyutuyor" fiyatlandırma bazında çünkü.

Öncelikle Apple ekosisteminin 12 yıldır içinde olan biri olarak günümüz saçma fanatiklerin yorumları dışında şu bilgiyi bilmenizi isterim: " Her gelen güncellemede iPhone cihazlarının pil sağlığı eskisinden daha hızlı erimeye başlıyor, kamera kalitesi düşüyor, özellikle 3 büyük güncellemeden sonra da artık arka planda uygulama yenileyememe, daha fazla ısınma ve yavaşlama durumları da gözler önüne geliyor"
Bugün bir iPhone 11 cihazı elinize alın, evet baktığınızda 5 yıldır destek alıyor hatta belki iOS 19'u da alacak ve 6 sene destek almış olacak karşıdan süper duruyor. Cihaz 2019 Eylül'de çıktı iOS 13 ile, bugün ne o güzel kamerası var ne o performansından eser var; rezil bir halde. Yani Apple destek veriyor vermesine ama kaşıkla özellik verip kepçeyle cihazını yiyor. Her son çıkan iOS sürümü, son nesil işlemcili IPhone'larda stabildir. Yani sizin için güncelleme bir kriter olmamalı. Cihazı kutudan çıkardığınız sürümde bırakmalısınız.
Sorunuza gelecek olursak;
1-Hayalci olmayın öncelikle 35k falan olmayacak. Bugün resmi Apple TR internet mağazasında SE3 zaten 32K. SE4'ün en az 40-45K aralığında olacağını beklemek gerek bugünün döviz kuruyla.
2-O fiyat bandına çıktığımızda TR piyasasında 2. el 13 Pro, biraz üste koyarsan 2. el 14 Pro ve sıfır 15, yurt dışı sıfır 16 Pro, 16 Pro Max'ler cirit atarken o telefonun bu ağır abilerinin yanında nokta kadar bile yeri yok o kadarına kadar F/P oranı başarısız cihaz olacak. Bugün 13 Pro, işlemci hariç her yönden SE4'ten iyiyken 14 Pro zaten o telefonu yerden yere vuruyor. Bu bağlamda size önerim yurt dışı 16 Pro almanız olacak. Kayıtsız kullanım şeklini anlatırım isterseniz. Yurt dışı istemem derseniz 2. el 14 Pro çok iyi seçim olur bu bütçedeki en iyi cihaz neredeyse. Sıfır istersen ille düz 15 bile SE4'ten işlemci harici gayet iyi.
3-Apple SE4'te 2025 yılının çok gerisinde bir telefon çıkarıyor, kucağınıza A18 işlemciyi atacak ve işte bu işlemcinin getirdiği yapay zeka vs. var diyecek ver bana 45K. Buna nasıl tav olabiliyorsunuz? Telefonun işlemci dışında kayda değer hiç ama hiçbir numarası yok. Ülkemizde yapay zeka bu sene de yok, seneye de Allah kerim zaten ucu açık bir şey denmiyor. Yapay zeka için alınsa o da yok. Diğer tarafta A15 ve A16 işlemciler de gayet performanslı. Paranız varsa lütfen bu saçma telefona vermeyin. Eğer 30-35K aralığında Türkiye'ye özel fiyat ile çıkar ve herkesi şaşırtırlarsa o zaman tüm yorumumu çöpe atabilirsiniz.

iOS denemek isterdim. Fakat bu düşünceler gerçekten beni büyük oranda IOS'dan ve IPhone'dan uzaklaştırdı. Büyük ihtimalle son nesil Redmi Pro serisi alıp yoluma öyle devam edeceğim. Bu kadar kapsamlı ve detaylı yardımda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Hocam peki 2025 yılında en mantıklı iOS cihaz hangisi olur sizce?

Selamlar,
Yeni işletim sistemleri herhangi bir teknolojik platformda eski donanımın üstüne yük bindirir. Çünkü yeni işletim sistemleri mevcut işletim sisteminin üzerine her zaman "bloat" ekler. Haliyle donanım eski kaldığı için işin yazılım tarafına yetişemez. Apple bahsedilen sebeplerden dolayı sabıkalı bir firma biliyorum ancak kameranın kötüleştiği düşünceniz bence yanlış bir düşünce.

iPhone 11'i örnek vermişsiniz, güzel de denk geldi açıkçası. Eskiden kişisel kullanım için kullandığım i11'i şu an iş telefonu olarak çift hatlı bir şekilde kullanmaktayım. i11 hiçbir zaman iyi bir telefon değildi. Selefi iPhone XR ile aynı çözünürlükte olan 828p (?) gibi ucube bir çözünürlükte ekranı vardı, ve yine aynı jenerasyonun modeli olan iPhone XS'te var olan OLED ekranı kendisinde barındırmıyordu. Siz söyledikten sonra baktım, telefon ile ilk çektiğim fotoğraflar ile son çektiğim fotoğraflar arasında gözle görülür hiçbir fark algılayamıyorum. Performans bazında bakacak isek evet bu konuda haklısınız ancak yukarıda söylediğim gibi donanım ile yazılımın ayak uydurmaması problemiyle alakalı. iPhone 11 tabiri caizse artık arada bir hıçkırıyor, bazı uygulamaların yüklenmesi yavaş yavaş daha da uzun vakit almaya başlıyor. Instagram 2021 yılında sadece 170MB'lık bir uygulama iken (kaynak) şu an yaklaşık 370MB'lık bir uygulama. Bu sebeple bütün problemi Apple'ın kötü niyetli ticari tavrına yüklemek yanlış.

SE4 ve iPhone 14 karşılaştırmanızaa gelecek olursak. SE4 konusunda yukarıda da linklediğim dedikodular haricinde ortada hiçbir somut veri yok. Bu sebeple somut bir karşılaştırma yapmak yanlış olur. Ancak dedikoduları doğruymuş gibi yorumlar isek SE4 direkt olarak i14 Pro ve i15'ten güçlü bir telefon. A18 işlemcinin yanında 8GB RAM'den bahsediliyor. SE4'ün 6.1 inç OLED ekranla geleceği neredeyse kesin gibi. i14 Pro'dan tek eksiği kamerası olacak gibi.

Apple Intelligence ile alakalı bir yorum yapamıyorum, konuyla alakalı bir merağım yok. Ancak i14 Pro'nun Apple Intelligence almadığını biliyorum. SE4 alırsa bu konuda da i14 Pro'nun üstüne çıkmış olacak, almaz ise de tabloda bir şey değişmeyecek.

Edit: Ek olarak da şu sorumu eklemek isterim, bir telefonun ham performansını işlemcisi oluşturmuyorsa ne oluşturuyor? Skalanız nedir bu konuda?

Son düzenleme:

Rica ederim hocam. Amacım uzaklaştırmak değildi dediğim gibi ben de Apple kullanıcısıyım iPhone 4'ten beri aralıksız. iPhone düşünürseniz model tavsiyelerimi verdim tekrardan sorunuz olursa konuşuruz

Selamlar hocam, öncelikle elbette yeni işletim sistemleri yük bindirir bunu biliyorum bu sadece iOS değil her platformda böyledir. Ancak bir iPhone tanıtılırken ne deniyor? " Dünyanın en hızlı çipi", " en güçlü performans" vs. ifadelerle tanıtılıyor. Ve siz de biliyorsunuz ki her iPhone donanım gücü olarak çıktığı yılın amiral gemisi oluyor. Ve iOS işletim sistemi yıllardan beridir fazla RAM'e ihtiyaç duymayan, hafif bir işletim sistemi diye biliniyor. Peki soru şu: Dönemin en güçlü telefonu diye tanıtılan(yalan yok gerçekten de öyleler) bir cihazın 3 sene sonra temel basit uygulamaları arka planda yenileyememesi, yavaşlaması ne kadar kabul edilir? Ayrıca Apple, aradan 2-3 sene sonra halen daha eski iPhone'larının işlemcilerini günümüz Android rakipleriyle kıyaslayıp " bakın 2, 3 sene önce çıkardığımız işlemcimiz bile şu model işlemciden iyi" demesini biliyor. Madem öyle, Instagram, İş Bankası, Ziraat Bankası uygulamaları çığır mı açtı da bu telefon bu kadar temel gündelik uygulamalarda yavaşlıyor günümüzde?
Kamera kısmına gelirsek bunu söyleyen sadece ben değilim. Daha önce tüm IPhone'larını güncelleyerek çöp etmiş birisi olarak yazıyorum bunları bu arada tecrübeyle sabit. Sadece bu forumda bile istediğiniz iPhone modeli için "kamerası eskisi gibi çekmiyor" adında aratırsanız fark eden bir sürü insanın olduğunu göreceksiniz başka forumlarda da aratabilirsiniz. Planlı eskitmeyi en şiddetli uygulayan firma bugün Apple'dır telefon camiasında.

Hocam cihaz mart 2025'te neredeyse kesin gözüyle tanıtılacak, cihazın kasası, kullandığı ekran her şey belli bu saatten sonra sanmıyorum sapma olacağını, IPhone'da son eşikteki sızıntılarda yanılma olmaz genelde. Bakın yukarıda anlattığım güç kısmına siz de tav olanlardansınız, kabul güçlü. Ama gücü kullanacağınız zerre alan yok. Diğer A15 ve A16'lı cihazlarda bugün takılıyor, kasıyor, yetmiyor gibi bir yorum yapılamıyor bile. A18 işlemci, 8 GB RAM bunlar ne için? Cevap: Yapay zeka için. Ülkemizde var mı? Cevap: Yok. 2026'da geleceği kesin mi? Cevap: Kesin değil. 2025 Mart'ta SE4 aldık diyelim, zaten tek pazarlanacağı nokta olan A18 işlemcinin avantajını nerede göreceğiz? Sene olmuş 2026 sonu iPhone 18 çıkmış, Türkiye'ye Apple Intellegence gelmiş. O saatten sonra bugün aldığınız SE4 zaten eskimiş, belki pil değişimi isteyecek kıvamda olacak ve hepten diğer donanım özellikleri ile çağ dışı kalacak. Ayrıca OLED ekran var OLED ekran var. 6.1" OLED ekranla geliyor olması, iPhone 13'te gördüğümüz ekranın birebir aynısı ile geliyor demek. Güneş ışığı altında son derece düşük parlaklığa sahip, 60Hz, çentikli bir ekranla geliyor. 14 Pro'nun ekranını bilmiyorsunuz sanırım. Güneş ışığı altında çok daha parlak bir ekrana sahip, 120Hz ekrana sahip, dinamik adaya sahip. 13 Pro, parlaklık değeri olarak SE4 ile aynı olsa da 120Hz ekrana sahip. 120Hz zaten 3-0 önde başlatıyor. iPhone 15, 14 Pro ile aynı parlaklık değerine ulaşan ekrana sahip, dinamik adaya sahip o da 60Hz ama, yani iPhone 14 Pro'dan tek eksiği kamera olsaydı keşke SE4'ün. Herkesin anlayacağı şekilde çevirirsek 14 Pro'nun SE4'ten tek eksiği ne? Donanım. Yani işlemci ve RAM farkı. Onun dışında saydığım tüm modeller tokat manyağı yapıyor SE4'ü ve aynı paradalar aşağı yukarı

Edit: Ek olarak da şu sorumu eklemek isterim, bir telefonun ham performansını işlemcisi oluşturmuyorsa ne oluşturuyor? Skalanız nedir bu konuda?

Bakın ben ham performansı işlemci oluşturmaz gibi ifade kullanmadım. Tabii ki ham performansı işlemci oluşturur ama çok ağır Render alan biri değilseniz aklınıza gelebilecek tüm oyunlardan, uygulamalara zaten A15 ve A16 bugün taş çıkarıyor. Normal bir insanı son derece mutlu edecek performansa sahipler. Zaten hiçbir zaman için SE4'ün gücünü inkar etmiyorum yukarıda detaylı anlattım demek istediğim adamlar 45K'ye sadece size işlemci satıyor. Ortada 45K edecek bir telefon yok. A18 işlemciyi aldığımızda da o RAM farkının o işlemci farkını göreceğimiz bir durum yok. Çünkü bunlar bugün yapay zeka için ve ülkemizde yapay zeka ufukta bile gözükmüyor. Bunu sadece SE4 için demiyorum bu arada 15 Pro ve 16 ailesi için de aynı şey geçerli.
Soruna gelecek olursam bir telefonda her işini göreceğin işlemci varsa benim gözümde yeterlidir daha hızlı ve daha iyisi anlamsızdır. Asıl marjinal değişim ekranda, kamerada ve bataryada olur. Bir telefonu aldıran 3 etmen budur benim gözümde. Ekran, milyon kez baktığın bence en önemli aksam telefonda. Amiral gemisi cihaz alıyorsan kamera, o da çok önemli. Pili günü çıkarır mı? Bu da çok önemli detay. Umarım açıklayıcı oldu biraz uzun oldu okuyabilirsen ne mutlu

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…