iPhone SE 4 beklenmeli mi?

Hocam açıklamanız muazzam ve haklısınız peki iOS'a alışmış birisi Android'i sevebilir mi? Ben 3 yıldır SE 2 kullanıyorum araştırarak iPhone modellerden soğudum. Sizin bu yazınız da beni biraz daha soğuttu diyebilirim fakat iOS'dan vazgeçmeyi pek istemiyorum. Bu durumda bu fiyat bandında önerebileceğiniz üzmeyecek bir telefon modeli var mıdır?

Teşekkür ederim hocam öncelikle. Bu fiyat bandından kasıt 40-45K aralığı mıdır? Eğer öyleyse TR cihazı düşünürsen 2. el 13 Pro veya üste 5-6 koyarım dersen 2.el 14 Pro çok iyi seçim olur. Özellikle 14 Pro'ya zorlaman iyi olacaktır. Ama bana sorarsan en mantıklı senaryo ne diye? Ben nisan ayında yurt dışı sıfır 16 Pro veya 16 Pro Max alman taraftarıyım. Nisan 2025'te alırsan hiç kapanma olmadan ağustos 2026'ya kadar kullanırsın. Ondan sonra son 4 ay da eski bir 6S, SE1 alarak SIM kartı ona takarak Apple'ın kendi özelliği olan arama yönlendirme ile yine internet paketini ve gelen aramaları son 4 ay kapalıyken 16 Pro'dan yapabilirsin. Zaten her 1 Ocak'ta 8 ay hakkın geri veriliyor bu döngü böyle devam eder ama son derece premium bir cihaz kullanmış olup, %103 vergi ile sevilmekten de kurtulursun.
Eğer konu sahibinin bahsettiği 35K bandı ise ben o bütçede iPhone önermiyorum artık. Maalesef gerçek bir iPhone deneyimi yaşamak istiyorsan bugün 13 Pro ve üzeri Pro cihazları kullanman lazım 13 Pro'da en aşağı 40-45k arasında geziyor o sebepten 35K'ye Android cihazlara yönelebilirsin. Ya da yine yurt dışı olarak 15 Pro, 15 Pro Max bakabilirsin yukarıdaki kullanım şekline okeysen.
Android sevme kısmı bence diğer elektronik aygıtlarınız ne olduğuyla ilgili. Başka Apple cihazlarınız varsa ekosistem uyumsuzluğu yaşarsınız. Yoksa şayet alışmak daha kolay olur. Bugün bir S23 veya S24 alsanız SE2'den sonra yine uçarsınız.

Bu yılbaşında kayıt açılma olayı devam ediyor mu hala?

Selamlar, genel olarak söylediklerinize katılıyorum, herkesin telefon kullanımını kendi kişisel telefon kullanımım gibi genelleyerek yazmışım. Apple'ın planlı eskitme yaptığına da tabii ki katılıyorum. Saf güç üzerine bir tartışma yaptığımızı düşünerek bunları yazdım.

iPhone'dan beni uzaklaştıran şey şu, bir süredir cihazlara yüklenilen saf güç çok yüksek bir seviyede ancak cihazda herhangi bir şey yapmak istediğinizde karşınıza çıkan duvarlar ya atlaması çok güç ya da atlanamaz duvarlar oluyor. Bu sebeple mevcut fiyatlara alınan iPhone'ların sunduğu saf gücün kurtarır bir yanı kalmıyor.

Kısa bir kişisel örnek vermem gerekirse geçenlerde evimde uzun sürecek bir internet kesintisi yaşadım ve internetle işim vardı. İnterneti de masaüstü Wi-Fi kartı olmayan Windows bilgisayarımda kullanmam gerekiyordu. iPhone'un USB üzerinden kablolu bir şekilde internet tethering özelliği var. Ancak bu özelliğin kullanılması için bilgisayarda (iTunes Kurulumunun içinde gelen) driverlara ihtiyaç var. Bu sebeple bilgisayarıma kurmak üzere iTunes'un eski .exe kurulumunu aradım ve buldum. Telefonuma indirdim. Telefonu USB ile bilgisayara bağladım ancak bağladıktan sonra Windows üzerinden telefonun içindeki fotoğraflar harici herhangi bir dosyaya ulaşamayacağımı hatırladım. iTunes .exe dosyasını evdeki Android TV Box üzerinden indirip bir USB belleğe attıktan sonra ancak bilgisayara kurabildim. O sırada aklımdan geçen tek şey tanesi şuydu: "Android telefonum olsa sadece kabloyu takmam gerekiyordu."

İşletim sisteminin içinde sunulan bir özellik için bile bu kadar uğraştığımı fark ettikten sonra bu telefona bu kadar para vermeme rağmen olağan dışı en ufak bir durumda bile bana çözüm sunmak yerine çok saçma engeller çıkardığını fark ettim. Apple genel olarak kullanması sade, basit ve hızlı işletim sistemleri yapıyor. Kullanıcının kafasını karıştıracak özellikler ya yok, ya da gizli saklı bir şekilde saklanıyor. Bu aletlere bu kadar yüksek paraları verdikten sonra da en ufak bir sıkıntıda bu kadar zorlanmak, bu kadar garip uğraşlarla sorun çözmeye çalışmak insanın tadını kaçırıyor, insanı iOS ciahzlardan soğutuyor.

Bu yılbaşında kayıt açılma olayı devam ediyor mu hala?

Evet devam ediyor.

Haklısınız hocam kaybettiğiniz vakte mi yoksa anlamsız gereksiz uğraşa mı neye sinir olacağını kestiremiyor o durumda insan. Ama böyle zorlukları olduğu gibi kolaylıkları da var. Yani Apple ekosistemi içindeyken her şeyini rahat yapabiliyorsunuz. Windows veya Android'lerle işte biraz baş ağrıtabiliyor. Eskiden yani iOS 6-7 zamanlarında iOS çok daha kapalı işletim sistemiydi ve diğer platformlardan iPhone ile iş yapmak hepten eziyetti

Merhaba , Bilgili gibi görünüyorsunuz.
Sadece kafam çok karışık ve bu tarz konu arayanlara aklında soru işareti olan kişilere yardımı olur bu konu bu yüzden önerileriniz benim için için çok önemli. Şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim. Şimdi kendi sorularım ve konuma girişeyim.

Şimdi ben iPhone deneyimi hissetmek ve üniversite başına kadar idare etmelik bir telefon bakıyorum. Biliyorum fiyatlar biraz uçmuş durumda ve konuyu bağlayacağım. iPhone 13 konusunda alınması o kadar önerilmese de alınabilecek minimum telefon önerisi oldu. Android cihazlar önerildi ama ben akla gelebilek çoğu markanın telefonlarını kullandım ve Android artık beni fazlasıyla sıktı. Şu anki cihazımı sattığımda bana 9000 TL gelecek. Oppo Reno 11 FS kullanıyorum ve memnun değilim değişiklik arıyorum. Bir günlüğüne iPhone X (iOS 16) kullanmıştım ve basitliği ve arayüz performansı ile kendini bana sevdiren bir cihaz olmuştu. 10.sınıfa gidiyorum ve bu deneyimi hissetmek için telefon bakarken fiyatların değerini hak etmeyecek kadar uçuk olduğunu görüyorum. Ailem parasal anlamda sıkıntı olmadığı ve abartı olmadıkça istediğin cihazı seçmemi söylediler. iPhone 12 64 GB 29k ama bu bana telefonu satınca 20k'ya denk geliyor. Son iOS güncellemesinin iOS 19 olacağını söylendi. iPhone 13 2026 yılına kadar güncelleme alacakmış. Onun da fiyatı 26k'ya denk geliyor. Ki bu bana fiyatı fazla geldi bir telefon için. Bir de iPhone SE 3 64 GB kırmızı olan versiyonu 17k civarına denk geliyor ve SE 3 AMOLED cihazdan geçen bir kişi için ekranı tatmin eder mi? Siyahlar benim için o kadar önemli değil ama genel olarak renk doygunluğu AMOLED'e yakın olur mu? SE 3 denedim bir mağada ergonomisi ve kırmızı rengi çok fazla hoşuma gitti ama ekranı biraz soluk gibi. Günde 4 saat ekran süresi alıyorum ve SE 3 de bu sorunu çözmüşler gibi duruyor. Ha bir de 64 GB olayı var ama benim telefonlarımda hiç resim olmaz genelde hepsini buluta atarım ya da bilgisayara. Üniversite başlarında muhtemelen yıl 2028 olacak ve üstüne birazcık ekleyip yeni çıkan telefonu almayı planlıyorum. SE 3 işlemcisi ve güncelleme desteği muhtemelen iOS 20-21 olması da beni çok heyecanlandırıyor. Kamera önemli değil çok vasat çekmediği sürece. SE 4 kaç liradan çıkar tahmini sizce bende 500 dolar gibi ama ülkemize gelişi ne olur? SE 4 iPhone 17 serisi ile mi çıkış yapacak? SE 4 çıkınca diğer dediğim telefonlar ucuzlar mı ve her yeni IPhone'da diğer modeller ucuzluyor mu genel olarak? SE 4 çıktığında alınır mı? Ve nisan gibi mi çıkış yapacak? Sizce beklemeli miyim ve bekliyeceksem ve bekledikten sonra hangi telefonu seçmeliyim? Benim bu sorularımı cevaplarsanız çok teşekkür ederim ve memnun olurum.

Ekranı zaten soluk kalıyor AMOLED'lerin yanında çünkü LCD bir panel ve kalın çerçeveli bir telefon kullanmak bu devirde o paraya gitmez. AMOLED'e yakın olmaz uzaktan yakından. SE3, özünde iPhone 13 işlemcili bir iPhone 7'dir. iPhone 7'deki ekrandan kasaya, ön kameraya, arka kameraya hep 7'yi taşır. Tabii 7'de olmayan portre özelliği var, 5G desteği var, RAM artısı var vs. biraz daha dolu işlemciyi saymazsak. Ancak bu onun iPhone 7 olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Alınmaması gereken bir modeldir ve seni mutsuz eder. Ayrıca iPhone 13 ile de aynı güncelleme ömrü desteğine sahip olacak kaldı ki kimse hiçbir iPhone modeli için şu yılda güncelleme bitecek gibi net yorum yapamaz ama kabaca 5-6 yıl destek aldıkları için iOS 20-21 gibi SE3 ve 13'e bay bay deriz. SE3, pil anlamında da rezildir.

Maşallah ahiret soruları gibi
SE4 ülkemizde Apple yerel fiyat yapmazsa( hayal zaten yapması) 45K en az olacaktır. 500 dolar zaten 18K. %103 vergi de bindi etti sana 36-37K. Daha Apple TR'nin kâr payı ve döviz artışına binaen bir tık fiyatı yüksek çıkarma işleri üstüne eklenmedi. Bunlar da eklendiğinde üzgünüm ama 45K olursa sevinin bile. Nisan gibi satışa çıkar mart gibi duyurulur yüksek ihtimalle. Bir iPhone çıkınca eski modellerin ucuzladığı dönem yanlış hatırlamıyorsam en son iPhone 7 ilk çıktığında olmuştu. Ondan sonra Apple yeni model her çıktığında hep tüm Apple Store'u zamladı. Yani ucuzlama işini geç. Üstteki mesajımda uzun uzun öneriler yaptım bu bütçe olursa ne alınmalı diye. Buraya bırakıyorum:

Şuna ekleme yapayım. Eğer 2. el veya yurt dışı istemezsen sıfır 15'i almanı öneririm beklemeden. Hem çok daha premium bir cihaz SE4'ten hem de SE4 ile fiyat farkı aralarında az olacak. İlla sıfır isterim ve bütçemi 45- 50K'lere çıkarmak istemem dersen de düz 13 al ama 2 sene sonra üniversiteye geçtiğinde değiştir.

Son düzenleme:

Yardımınız için teşekkürler ama hiç 35K'lara çıkasım yok. Zaten kafadan YKS yılı telefon kullanmak yok. Ben niye iPhone alıyorum ki dedim resmen. Evdeki cihazlar Windows. Akıllı saatler Xiaomi. TV Google TV. Zaten 10.sınıfım ama Nothing Phone markası saf Android ara yüzü ve şık tasarımları ile ilgimi çekti. Belki cmf Phone alırım ama SE 3 kırmızı rengi çok içimde kaldı. Keşke OLED yapıp pilini güçlendirip çıkarsalardı. Tekrardan yardımınız için teşekkürler aklımda bir soru kalırsa yazarım.

Hocam içinde SE 3 kırmızı rengi için o kadar çok istek var ki. Benim boyutu dahilinde bu kadar hoşuma giden bir telefon olmadı daha önce. Hem de içinde A15 bionic var benim için biçilmiş bir telefon gibi. Boyutu benim için ok. Ekran kasa oranı ok. Pil günlük benim için ok. Bu cihaz güncelleme desteği kesilse bile 1 yıl daha idare eder ki baktığımızda. Sonrasın zaten alırım bir iPhone en son çıkanlardan. Şimdi Nothing Phone 2A alsam içimde fazlasıyla SE 3 kalır. Biraz duygusal düşünürsek beni mutlu eden cihaz SE 3 olur ama mantıklı düşünürsek Nothing Phone benim için daha iyi bir seçenek. İşte burada kalbimiz mi yoksa beynimizi dinleyeceğiz?

Son düzenleme:
Telefonlar gündelik hayatta bir uzvumuz gibi olduğu için burada kalbini dinle derim bu kadar istekliysen, beğeniyorsan madem SE3 al.

iPhone SE4 fiyat tahminim 43.999

Bu fiyata gelirse orta segment ve baz s serisi Samsung'u yok eder, ve bu fiyata gelecek.
Arkadaki tek kamera zaten 48MP olduğu için 2X Zoom 12MP olarak yapabilecek, Ultra geniş açı belki yazılımla yapabilirler mi göreceğiz ama bu tek olan ana kamera kısılmamış bir kamera olacak ve en pahalı Android'leri bile tokatlayacak, tek eksisi 120Hz olmayacak olması, iPhone 16 düz model satışlarını ve Android'leri bitirecek SE4 eğer sızıntılar doğru ve 40/45 arası bir fiyatla gelirse.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…