IPS ve VA panel arasında fark var mı?

Shinsai

Moderasyon Ekibi Üyesi
Kıdemli Moderatör
Makaleler
4
Herkese selamlar. Monitör teknolojilerinde VA, IPS arasında dağlar kadar fark var mı? Öneri istemiyorum, eğer öneriniz olursa konuma etiketleyebilirim. Lenovo Legion R25-F 30 modeline baktım, 240Hz ve 5.5K. Özelliklerini de sevdim ama VA panel kullanıyor. Bu, herhangi bir ghosting problemine yol açar mı? Panel türleri nasıl etkiler monitörü?

Markaya göre değişiyor diye biliyorum hocam. VA kullanıp memnun olmayan arkadaşlarımda var VA kullanıp sevende. Bende kullanıyorum tek farkı bakış açısı ve renklerde gibi geldi bana.

Hocam modelden modele değişiyor VA panel kaliteleri. Kaliteli panel VA olduğu gibi kalitesiz panel VA var. Ghostingte modelden modele değişiklik gösteriyor ama IPS'lerde daha az görünüyor. IPS panel renkleri daha iyi. IPS biraz daha pahalı oluyor. Bütçe önemli bir etken bu konuda.

Markaya göre değişiyor diye biliyorum hocam. VA kullanıp memnun olmayan arkadaşlarımda var VA kullanıp sevende. Bende kullanıyorum tek farkı bakış açısı ve renklerde gibi geldi bana.

ASUS, Samsung, LG, MSI gibi bilindik ve tecrübeli markalar harici VA panel monitör almak mantıksız bence. Ayrıca belirttiğiniz monitör çok sıkıntılı diye biliyorum.

ASUS, Samsung, LG, MSI gibi bilindik ve tecrübeli markalar harici VA panel monitör almak mantıksız bence. Ayrıca belirttiğiniz monitör çok sıkıntılı diye biliyorum.

Hocam dediğiniz gibi Samsung'ta bilindik marka ama G3 modeli diye bir gerçek var. Markası iyi diye modeli iyi olacak diye bir unsur yok.

IPS panel tipi monitörler VA panel monitörlere göre renk bakımından çok daha canlıdır ve evet VA panellerde ghosting IPS'e göre daha çok rastlanılır. Kesinlikle IPS panel al pişman olmazsın.

Merhaba, imkanlar dahilinde görüntü kalitesi açısından IPS panel öneriyorum.

Samsung'ta bilindik marka ama G3 modeli diye bir gerçek var. Markası iyi diye modeli iyi olacak diye bir unsur yok.

Genel olarak diyorum yani bilindik bir markanın VA paneli daha iyi olur diye. Ama dediğiniz doğru G3 patlak bir seri.

Genelleme yaparsak VA panel daha yuksek kontrast orani sunar, bu da daha iyi dizi/film deneyimi ve siyah performansi demektir. Eksilerine gelirsek gorus acisi bozulmalari ve ghosting.

Genellemeyi bir kenara birakirsak modele gore ghosting ve black smearing problemleri azalip artabilir lakin gorus acisi problemleri butun VA panellerde bulunan bir eksi cunku panelin yapisindan kaynakli bir eksi. Zaten bu sebeple de cogu VA panel kavisli olur. Kontrast orani da yine VA panele ozgu bir arti ozellik, en kotu VA monitor bile en iyi IPS'ten daha yuksek kontrast orani sunar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…