İş bulamıyorum

Makaleler
2
Arkadaşlar bu senenin başında üniversiteden mezun oldum ama hala bir iş bulamadım, en son dedim gidip en basit işlere başvurayım ama onlardan bile dönüş yok. Devlet birimlerinden birinden iş teklifi aldım onun da sınavını geçemedim (sınav çok kolay olmasına rağmen bilmediğim yerlerden soru gelmişti 1 gün çalışsam hepsini yapabileceğim sorulardı, nasip değilmiş diye düşünüyorum). İleride çalışıp tekrar başvuru yapmayı düşünüyorum ama girip giremeyeceğim muamma. O zamana kadar iş bulup hem borçlarımı kapatmam gerekiyor. Benim anlamadığım neden iş bulamıyoruz, çok mu yetersiziz? Kuryelikten tut vasıfsız eleman ilanlarından bile dönüş gelmedi
Diğer yandan kart borçları sürekli artıyor. Bazen diyorum yurt dışına gideyim belki oradan yürürüm, vasıfsız eleman işlerinden başlar en azından yapabilecek bir şey bulurum hem dilim gelişir. Öbür türlü Türkiye şartlarında üniversite bitirmenin bir faydası olduğunu görmedim. YBS mezunuyum bazı alanlarda kendimi geliştirdim ama o alanlarla ilgili bir tane ilan görmedim yaşadığım yerde. O zamanda insan acaba boşuna mı bunları öğrendim diyor.

Siz değerli üyelere sorum şu; benim yerimde olsaydınız nasıl hareket ederdiniz?
Yurt dışından mı medet umardınız yoksa bir alternatif mi bulurdunuz? Bazen diyorum belirli süre inşaat işlerine gireyim en azından borçlarımı öderim ama bugüne kadar ağır bir işte çalışmadık fiziksel olarak kaldıramayacağımı düşünüp vazgeçtim. B sınıfı ehliyetim var, üniversite zamanında cafelerde çeşitli işlerde çalıştım.

Sizin değerli fikirlerine ihtiyacım var. Bir yandan askerlik de yaklaşıyor onu da ne yapacağım hiçbir fikrim yok. Askere gitsem borçlar katlanacak. Kendi başıma bir çözüm bulamadım.

MC veya Burger da mı olmuyor?

Maalesef ülkede olması gereken bazı düzen ve nizamlar bozulduğu için birçok kişi bu durumda. Tek bir meslek değil, birçok meslek mezunu iş bulamıyor. İnsanın aklına şu geliyor, madem bu bölümden insan aranmıyor neden bu bölümler açık? Tabii sadece bu değil birçok etken var. Hangi il de yaşıyorsunuz bilmem ama Türkiye'nin ekonomik istihdam dağılımı belirli şehirlerde yüksek. 81 il varsa 5-6 sın da çoğu iş bulunabilir gerisinde pek mümkün değil. Yaşadığınız veya yaşayacağınız şehirdeki iş fırsatlarını göz önüne alıp bir bölümde okumak gerekli. Artık sevdiğim bölümü okuyorum durumları bitti. İş bulabilir miyim bu bölümden mezun olunca sorusunu kendinize sormalısınız. Ne yapmalısınız sorusuna kimse net cevap veremez, yetkinliklerini bilmiyoruz, sadece cafe, market vs gibi sektörler sizin gibi meslek gruplarına sahip insanlar için geçici işler olabilir. Yani evet, bu sektörlere girerek en azından maaş sahibi olup borçlarınızı hafifletebilirsiniz. Boşta durmaktansa düzenli bir maaş en iyisidir.

Yeni mezun öğrencilerimden iş bulmakta sorun yaşamayan yok/çok şu an, 12 aydır işsiz olanlar var farklı bölümlerden. Yeni yıl, zam durumları ve işten çıkarmalar açısından bakarsam; yeni yılda işten çıkarılanların yerine daha ucuz çalışan olarak alınma ihtimali olabilir bazı mesleklerde. Ancak bu firmanın gerçekten zeka seviyesine bağlı bir durum ve üretim yapmayan firmaları kuranlarda da o zeka seviyesi pek yok, bunu okuyanlardan bazılarının anne babası da buna dahil olabilir ve tabiki olayları geliştirmek sizin elinizde.

Kendi mesleğinle ilgili girebileceğin minimum bir yer var mı? "Bir gün çalışsam girermişim" kısmı nasip kısmet olmuyor, sınav/mülakat belliyken çalışmamayı seçmenden ötürü oluyor, bir dahakine daha iyi hazırlan.

Minimum vasıfla yapabileceğin mesleklerle kart borçlarının artmaması için dikkat etmeye çalışabilirsin - birden fazla kredi kartın varsa, neden var, olmasa ne olurdu? Kapatabilir misin?

Ben sana bir soru yönelteyim @Turk Kahvesi : Bunun sorumlularının Fransız ihtilali gibi bir sona ihtiyaçları var ki bir sonraki nesiller bundan örnek alsınlar ve tekrar yaşanmasın bunlar diye düşünür müsün peki?

Düzgün bir iş bulana kadar market vb. yerlerde çalışmaktan başka seçenek maalesef yok. Ben de bulamadım, Almanya'ya tersaneye gittim düşük ücrert ve ağır şartlar yüzünden geri dönmek zorunda kaldım, yine iş aradım bulamadım. Staj yerimden de çıkmadı maalesef en sonunda Migros amelesi olarak çalışmaya başladım. Linki bıraktım denemekten zarar gelmez, a101/şok bakkalcılık mantığı olmadığından daha rahat oluyor. Hiç yoktan birkaç ay işini görür. Geçen ay yan ödemeler cart curt ile 30k civarı geldi.

Senin yerinde olsaydım önce bir şekilde çalışıp borçlarımı kapatırdım ve bir süre kenara bir miktar para koyardım, sonra askerliğimi bir şekilde bir süre tecil ettirir ya da çürük raporu falan almaya çalışırdım. Zira bana gelecek vaat etmeyen ülkede bir de 6 ay boş boş komutanın dediklerine boyun eğemezdim (kendi şahsi düşüncem). Devamında aradığım işi bulamazsam YouTube'da içerik üreticiliğiyle falan uğraşırdım ya da vibe coding ile yazılım kovalardım muhtemelen. Onu da yapamazsam yurt dışına giderdim, o da kalan tek seçenek olurdu.

. Yeni yıl, zam durumları ve işten çıkarmalar açısından bakarsam; yeni yılda işten çıkarılanların yerine daha ucuz çalışan olarak alınma ihtimali olabilir bazı mesleklerde.
Şu an işe girmekle yeni yıldan sonra girmenin işveren ve işçi açısından avantaj ve dezavantajları ne ki?

Şu an işe girmekle yeni yıldan sonra girmenin işveren ve işçi açısından avantaj ve dezavantajları ne ki?
"Firma sahibiyim, 1 yıldır çalışıyorsun benim firmamda, bu sene sana zam yapmam gerek, bazı Mehmet Akif Ersoy partisi verilerine dayanarak yapacağım zam senin yeni yılda gelecek zamlarını karşılamayacak, gerçek enflasyon ve zam oranları karşısında bunları yapıp seninle tartışmaktansa, bir yolunu bulup seni çıkartmam, mümkünse tazminatın birikmeden bunu yapmam benim için çok faydalı."

Peki bu işten çıkarılmalar tam olarak hangi tarihlerde oluyor? Şundan soruyorum: ben de işsizim ve bu boşalan yerlere belki ben ve başlık sahibi arkadaş gibiler girebilir miyiz?

Peki bu işten çıkarılmalar tam olarak hangi tarihlerde oluyor? Şundan soruyorum: ben de işsizim ve bu boşalan yerlere belki ben ve başlık sahibi arkadaş gibiler girebilir miyiz?
Bilmiyorum, değişken durumlar... Kendi toprağından, suyundan üretim yoksa değişken durum çoktur.

Bu başlıklara da bakın, belki başka fikriler oluşur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…