İş görüşmesine gittim ama...

Makaleler
1
Daha fazla  
Meslek
Elektronik Mühendisi
İstedikleri kriterlere fazlasıyla uyuyorum. Elektronik Donanım-Tasarım Mühendisiyim. Aynı zamanda da orta-iyi arası derecede gömülü sistem yazılımı biliyorum. Görüştüğüm şirket sadece Donanım-Tasarım Mühendisi arıyor. Bu güzel bir şey. Çünkü şu an çalıştığım yerde donanım, tasarım, yazılım, EMI/EMC hepsini yapabilmemiz gerekiyor. Fakat söz konusu maaş olunca 3 yıllık tecrübeme ve 1 saatlik görüşmede 50 dakikalık süre boyunca konuya ne kadar hakim olduğumu anlatmama dayanarak maaş talebine 5000 deyince adam bana baktı. Sonra "Biz burada aslında yetiştirmek üzere birilerini arıyoruz." demeye getirdi lafı.

Merak ettiğim bir şey var. Tecrübesizken işe girmek zor, tecrübeliyken de zor ise ne yapacağız? Ülkemi seviyorum. Ülkemde az da olsa yapılan cihazlara katkı sağlamak istiyorum. Üretimi arttırmak, üretime çeşitlilik, yenilik katmak istiyorum. Ancak işverenler o kadar rahat ki, "Piyasada işsiz çok. Senin gibi 3000 lirayı kabul edeni de buluruz." kafasındalar. Şu anda çalıştığım firma da durumumuz kötü diyerek düşük zam sinyali verdi. Üstelik Aralık 2018'de "4 gün çalışma sözleşmesi" imzalamıştık. Kabul etmeyen tazminatını alıp çıkıyordu. Ben çalışmayı istedim, biraz daha bir şeyler öğrenmek istedim. Kaldım ve ekim ayında da netten brüte geçtik. Ekim ve kasım ayında almamız gerekenden 500 lira civarı daha düşük aldık. Ayrıca 4 gün çalıştığımızı da hesaba katarsak +%20 daha az maaş alıyoruz. Bunları artık kabul edemem. Ancak şu anda 4200 aldığım, rahatça işimi yaptığım yerden çıkıp da 5000 alamıyorsam vay halimize...

Bir şeyler ters gidiyor bu ülkede, anlam veremiyorum.

Ben bugun is gorusmesi yaptim. Acik ogretim okumus ve 1 sene tecrubesi olan grafiker kiz 6000 net maas istedi.

Isveren kafasiyla olaya yaklasinca karsindakinin neyi hak ettigini umursamiyorsun acikcasi, sadece sunu dusunuyorsun "Bu adam X maas istiyor ama bana X ten fazlasini katabilecek mi? ". Bu da genelde hayir oluyor.

Cunku sana 5000 para vermesi icin onun cebinden 8000 den fazla para cikiyor. Eh, 10 bin+ kazandirmazsan kimse o parayi vermez.

Ben de bugün Nidakule'de bir iş görüşmesine gittim Ağ ve Sistem Uzmanlığı alanındaki eğitimlerim ve Microsoft sertifikası gibi nedenlerden çağırdılar. Verdiğim fiyat yüksek bir fiyat değil ancak ingilizce kursuna yeni başladım ve başlamadan önce A2 olarak tespit edildi seviyem.

İş yerine sunmuş olduğum CV'de ingilizce seviyemi orta bile yapmadım, temel olarak işaretledim.
Buna karşılık görüşmede ingilizce konuşma becerisinin kendileri için oldukça önemli olduğunu aktardılar

Be mübarek madem bu kadar önemli neden CV'sinde ileri düzey ingilizce yazan kişileri değil de beni çağırıyorsun? Kaldı ki ingilizce eğitim de alıyorum, 1 sene içerisinde yabancı müşteriler ile yabancı dilde teknik olarak konuşabilecek düzeye gelmek için elimden gelen her şeyi yapıyorum ve yapacağımı da kendilerine aktarıyorum.

Yani CV'mizi okumadan mı çağırıyor bu insanlar bilmiyorum Neyse ki uzun sürmesine karşılık çok iyi kıvırdım cümleleri, tek pürüz ingilizce.

2015'te mezun olduktan sonra bana da oldu. Görüşmeye çağırıyor, önünde apaçık CV duruyor. Her şeyi konuşuyoruz. En son diyor ki " Aaaa sen askerliği yapmamışsın daha!". Gel de böylelerine saygı duy.

Tasarım Merkezi adı altında çalışanların maaşlarının bir kısmını devlet karşılıyor. Bu kısım da düşük bir yüzde değil biliyorum. Üstelik başvurduğum yerler giriş seviyesi yerler de değil. Yıllık 4-5 Millyon TL ciro yapan yerler. Buralar veremeyecekse nereler verecek, merak ediyorum.

Zaten bu iş bulma sürecinde bir yerden atmazsa insan kendini, ilerleyen dönemde kolay kolay başına bir şey gelmez Neyse ki benim +3 yıl tecil süremin olduğunun farkına vararak çağırmışlar; o konuda bir pürüz yaşamadım.

Sizin alanınızla alakalı sektörü yöneten devlerin sertifikaları var mı? Ağ ve sistem alanında gerek Microsoft gerekse Cisco'nun itibar gören sertifikaları var; ben bunları elde ettikçe maaşıma da zam istemeyi planlıyorum. Sonuç olarak bir müşteriye hizmet verirken o kişinin alanında itibar gören sertifikalara sahip olmadı iş vereni yücelten bir durumdur.

Türkiye şartlarında ne yazık ki bazı şeylere boyun eğmek mecburiyetinde bırakılıyor insan.

Şöyle belirteyim açıkçası şu ana kadar doğru düzgün insan kaynaklarında çalışıp da işini doğru dürüst yapana denk gelmedim.
Gebze'den kalkıp Mersin'e o kadar online mülakatı geçip iş yerine geliyorum. Adamlar, hem hammallık yapacağımı hem de işi takip edeceğimi söylüyor. Vardiyalı çalışmak da cabası.
Ben istiyorum ki 2-2.5k verseler bile işin ehlini öğrenmek, deneyim kazanmak mutlu olmak vs. Ama gerçekten dediğin gibi başlangıçta iş bulmak deneyimli olduktan sonra bulmaktan daha kolay. 5k alabilecek kadar deneyimli olursun adamlar bunu 3k ya yaptırırım gözüyle bakıyorlar.

@BilgisayarKurdu 'nun söylediği gibi iş yerine gidiyorum adamlar bana baştan CV yazdırıyorlar. Hayatımda gördüğüm en saçma sapan kişilerle karşılaşıyorsun. Ama mecbur diyip susuyorsun.

Sertifikadan ziyade tecrübe ve yapılan projelere bakılıyor. Mülakatta çok fazla teknik soru soruluyor. Bunları geçiyorsun. En son maaşa gelince yine mutlu olamıyorsun. Ocakta büyük ihtimalle bulunduğum şirketten 4 gün çalışma sözleşmesini kabul etmeyip çıkacağım. O zamana kadar uygun ortam arıyordum ama bakalım ne olacak. Çalışsak bir dert, çalışmasak apayrı bir dert.

Ülkede işsizlik olunca işveren de bunu lehine kullanmaktan geri durmuyor elbette. Taşa, toprağa, çimentoya yatırım yapılmış bir ülkede yaşamanın gençler açısından en zorlayıcı noktası da bu.

Kız arkadaşım ile hemen hemen aynı dönemde iş aramaya başladık, o bir haftada buldu bir hastahanede çalışıyor Ben ise bir yandan kendimi geliştirmeye çabalarken bir yandan da başvuru yapıyorum. İş arama tecrübesi anlamında henüz çok yeniyim, Allah iyiler ile karşılaştırsın diyelim.

Öyle veya böyle bir işe girip, ilerleyen dönemde askerliği yapmak gerekiyor; kız bile vermiyorlar bu ikisi olmayınca

Senin maaşın 5000 TL ancak senin bütün masrafın 2 katı olarak gider çalıştığın firmaya. Yani senin masrafın firmaya 10.000 TL net olarak. Şirkete 10.000 TL+ kazandıracak kapasite bulmadılarsa vermezler o parayı. 3000'e çalışacak adam da bulacaklarından emin oldukları için hatta direkt CV'nin ekstra özelliklerini hiçe sayarak CV'ni yırtıp çöpe atarlar.

Temel olarak olay böyledir. Eğer şirket iyiyse bir süre düşük maaşla çalışmaya katlanın. Çalıştıkça zam istersiniz ve performansınızdan memnun kalınırsa o maaşlar 2-3 katına çıkıyor zaten. Türkiye'nin en büyük ve en kurumsal firmalarının birinde kriz var diye çok komik bir rakam teklif etmişlerdi bir arkadaşıma. Hak ettiği 4-5 iken 1.5-2 civarı verdiler diyeyim örnek olarak Şu an o paranın 4-5 katını kazanıyor. Yani girin, tecrübe kazanın ve kendinizi gösterin Gerisi gelir.

Bu durumda zam isteme hakkına sonuna kadar hak ediyorsunuz, şirkete bir şeyler katıyorsanız da kaybetmek istemezler bu durumu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…