İş hayatında lazım olacak yazılım dilleri

392450

Hectopat
Makaleler
1
İnternette bunun gibi bir sürü konu var ama tam olarak ne yapacağımı bir türlü bulamadım.
Daha lise 1'e gidiyorum bol bol vaktim var, oyun oynayarak boş geçirmek istemiyorum o yüzden öğrenmeye tekrar başlamaya karar verdim.

Tekrar başlamaya karar verdim demiştim. Önceden basit bir web sitenin temellerini oluşturacak HTML, CSS öğrendim.
Bunun dışında web sitesi harici bir şey öğreneyim dedim ve C dilinde, ağırlıklı problem çözme gibi matematiksel şeyler öğrendim ama zaten daha 9.sınıf olduğumdan olsa gerek bazı işlemler, fonksiyonlar, sin-cos gibi şeyleri anlayamadım.

Şunu istiyorum ileride muhtemelen yazılım mühendisliği okumak istiyorum yani daha doğrusu tek istediğim şey ileride işime yarasın, diyeyim ki küçüklüğümden beri bu dil üzerinde kendimi geliştirdim artık hakimim gibi olsun. yani nereden devam etmem gerekiyor?
İleriye yönelik de olmayabilir, şu an öğrenip küçük küçük projeler yapıp belki para kazanabilir miyim?

Onun dışında biraz siber güvenlik ile ilgili dersleri izledim ama bir yerden sonra takıldım çünkü Linux sanal makineyi kurdum ama bilgisayarımın harddiskinde sorun olduğu için sanırım 2 sistemi bir tartamadı o yüzden yarıda kaldı. Ama yine de siber güvenlik ile ilgili şuradan böyle devam edebilirsiniz diye bir bilginiz, fikriniz var ise ona da açığım.

C# ve C++ öğrenebilirsiniz.
Yani şimdi böyle deyip geçiliyor işte, mesela Unity C#, Unreal C++ yani ne demek istiyorsunuz sadece 1 cümle ile kapatılınca anlamıyorum.

Ben C yi öğrendiğim gibi fonksiyonlar vs. gibi mi öğreneyim ne yapayım.

Muhtemelen bilgin bile olmaya bilir sırf mesaj sayını arttırmak için internete yazıp karşına çıkan şeyleri veya farklı bir yerlerde duymuşsundur öyle yazdın.
Öyle değilsen kusura bakma ama öyle insan çok fazla.
C# ve C++ öğrenebilirsiniz.
Sayfayı yeniledim, cezalı rolü yemişsiniz. Tahmin ettiğim gibi.

Yazılım mühendisliği iş ilanları diye yaz Google amcaya, çıkan iş ilanlarına bak, ne istiyorlar.

İş ilanlarında göreceğin üzere yapacağın işe göre özel diller veya özel sistemler bilmen lazım. Yani tek bir konu seçip o konuda diğer konulara göre daha çok uzmanlaşmış kişileri arıyorlar.

Sana önerim, full stack developerlar neler biliyor onları araştırman.

Full Stack developer hem back-end hem front-end kısmını bilen kişiler olmuyor mu?
Şey için sordum ben web sitesi tasarlamak istemiyorum önceliğim daha çok uygulama gibisinden.

Full Stack developer hem back-end hem front-end kısmını bilen kişiler olmuyor mu?
Şey için sordum ben web sitesi tasarlamak istemiyorum önceliğim daha çok uygulama gibisinden.
Yapacağınız işe göre değişir. C++ ve Java önceliklidir.

Eğer web geliştirmesiyse HTML, CSS, PHP, React, javasicript, ruby on rails, Angular, flutter(aynı zamanda iOS, Android ve Windows için program yapabilirsin ) mobil programcılık için Java, Kotlin, UNO framwork, flutter, React Native (bu React ve React Native'nin bir sürü kütüphanesi var mesela websitelerindeki 3D karakterleri tree.js veya Redux ile yapablirsin ) C dilleriylede yapabilirsin iOS içinse Swift veya objectif-C öğrenebilirsin (ama ben Swift öneririm hem kolay objective-C ye göre hem de kullanışlı )
Siber güvenlik istiyosanda tersine mühendislik bilmelisin benim bildiğim dnspy, olldbg, X64dbg daha çok program var ama bunlarla exe dosyalarını ve DLL dosyalarını açıp değiştirebilirsin oyun yapacaksan Unity, Unreal, Godot kullanabilirsin.

Bu ileride ne yapmak istediğine göre değişir. Araştırma yaptıysan her dilin farklı alanlarda avantajı ve dezavantajı olduğunu görmüşsündür.

Şu an kendine yapabileceğin en büyük yatırım ne biliyor musun? Dil öğrenmek. İngilizce bilmek zorundasın, başka seçeneğin yok. İyi bilmek zorundasın. Dil biliyorsun diyelim, derslerine asıl. Yazılım dillerini üniversitede öğrenirsin yeter ki iyi bir üniversite kazan. Lise notlarını yüksek tutup dil öğrenirsen üniversiteyi yurt dışında bile okuyabilirsin. Üniversitede kariyer planını bu işi profesyonel olarak yapanların yardımıyla çizebilirsin. Acele etme, her şeyin zamanı var.

Ayrıca hedefin yazılım mühendisliği değil bilgisayar mühendisliği olsun. Yazılım mühendisinin bildiği şeyleri bilgisayar mühendisi de bilir ama bilgisayar mühendisinin bildiklerini yazılım mühendisi bilmez. Yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliğinin bir parçasıdır.

Son düzenleme:
Ingilizce ve matematik ogren.

Mesele programlama dilini bilmek degil cunku, musait oldugun bir haftasonu oturur caninin istedigi programlama dilini ogrenirsin.

Malesef boyle bir sey yok. Bir proje ile bunu gostermen gerekiyor. 9 yasindan beri Java yaziyorum demek yerine 3 senedir X projesinde Java developer olarak calistim demen cok daha degerli.

"6 yasindan beri evde Ingilizce ogreniyorum" diyen insanin mi Ingilizce bildiginden suphe etmezsin, "Son 3 senedir Ingiltere'de yasiyorum" diyen insanin mi?

Profesyonel tecrube esastir.

Programlama mantığını öğrendikten sonra bütün dilleri öğrenmek daha kolay oluyor. Maalesef Türkiye piyasasında hala daha C#'ın liderliği bulunmaktadır. Türkiye piyasasında iş yapmak istiyorsan C# öğrenmen gerekmektedir. Bunu yanında Java bilen yazılımcılar piyasada değerli konumdadır. Web kısmı için HTML CSS JS(jquery, vue.js, Angular, React) öğrenmek işine yarayacaktır.

Veri tabanı kısmında kendini geliştirmen de yazılımcı olarak sana avantaj sağlayacaktır. Bu konuda tavsiyem MSSQL ve t-sql bilginin olması yönündedir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…