İş sözleşmesi haklı olarak feshedilebilir mi?

Uurlauur

Kilopat
Öncelikle iyi akşamlar! 1 yıl 3 aydır çalıştığım şirketten bugün ayrılmak için önce sözlü olarak bildirimde bulunmak ardından da yazılı olarak beyan etmek için müdürümle görüştüm. Kendisi bana bu yaptığımın "iş ahlakına aykırı olduğunu" ve çıkamayacağımı söyledi. Ki ben sadece güzellikle çıkmak istemiştim fakat sarf ettiği sözler incitti açıkçası.

Şimdi ise mesailerimi elden aldığım için bildirimde bulunmaksızın iş sözleşmemi haklı olarak feshetmek istiyorum, bu durum mümkün müdür? Biliyorum burası bir avukatlık sayfası değil fakat cidden konu hakkında aydınlanmaya ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim.

Bu kısımları pek bilmiyorum ama olurda ayrılmana falan izin verirlerse, istifa dilekçenden 2 tane olsun, ikisinide imzalat, biri işverende diğeri sende kalsın, eğer imzalı bir tanesi sende olmazsa dilekçeyi alıp çöpe atarlar senide 3 gün mazeretsiz işe gelmemekten işten çıkarırlar tazminatta alamazsın.

Aynı dediğiniz şekilde yapacağım hocam, bunu çokca kişiden duydum dediğiniz gibi mutlaka ıslak imzalı bir nüsha bende kalacak

Niyetin ihbar süresini tanımamak ise yani işten çıkmadan önce en az 3 hafta daha aynı işyerinde çalışmak istemiyorsan sözleşmeni haklı olarak feshedebilirsin.

Islak imza ile fesih dilekçesi işi yaş, işveren imzalamak istemeyebilir. Daha önce çalıştığım yerde imzalamamıştı ve davalık olmuştuk.

Niyetin ihbar süresini tanımamak ise yani işten çıkmadan önce en az 3 hafta daha aynı işyerinde çalışmak istemiyorsan sözleşmeni haklı olarak feshedebilirsin.
Amacım ihbar süresini tanımamaktan ziyade yaptıkları yüzünden tüm haklarımı almaya ek ihbar süresini de tanımamak istiyorum. İş uzarsa direkt şahitlerin de beraberinde iş mahkemesine taşımayı bile düşünüyorum konuyu

Dava senin lehine olmuştur ama dimi?

Direkt mahkemeye götür işi o zaman ben öyle yaptım. İstersen kısa bir özet geçerim.

Dava senin lehine olmuştur ama dimi?
Evet lehime sonuçlandı ama 2.5 sene filan sürdü.

Direkt mahkemeye götür işi o zaman ben öyle yaptım. İstersen kısa bir özet geçerim.
Ben üniversite sınavına kendimi vermek için bırakıyorum işi, öncelikle ilk etapta zorluk çıkartmadan bırakmalarını olmazsa ihtar çekeceğimi ve yine değişen bir durum olmazsa işci mahkemesine götüreceğimi belirtecegim. Ayrıca kısaca özet geçerseniz de çok sevinirim

@Uurlauur
1-) Kıdem tazminatı vs istemiyorsanız hiçbir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.
2-) Kıdem tazminatı almak istiyorsanız, adli süreç sonucu hakkınıza kavuşacağınızı düşünüyorum.
3-) Dilekçe konusu yukarıda çokça geçtiği için: Dilerseniz fesih bildirimini noterden de çekebilirsiniz.
4-) Doğruluğundan emin olmamakla beraber sanırım şöyle birşey duymuştum. Fesih nedenini net belirterek kendinizi bağlamayın. Haklı nedenle feshettiğinizi ve kıdem tazminatı vs yasal haklarınızı talep ettiğinizi beyan edin gibi..

Son düzenleme:
Aslında kısa özeti sen geçtin. Bir kere yılını doldurduğun direkt işine son veremezler çünkü tazminat devreye girer. Bunu da hiçbiri istemez.

Zora koşarlar ise ıslak imza istenen dilekçe olayını koy önlerine. Baktın imzalamıyorlar aynı gün notere gidip ihtarname çek. Zaman kaybı olmaması lazım çünkü işe gelmediğin için işten çıkarabilirler.

Gerçi asıl önemli olan işverene çıkış iradeni yansıtabilmek.

Noter işi biraz masraflı çünkü yazdığın açıklama kadar ücret alıyorlar. Ben 2 sayfa yazmıştım yaklaşık 2.500 lira gibi bir para aldılar.

İhtarname de işverenin uyguladığı hukuksuzluklardan ve alacak haklarından bahsedip, sonunu tüm alacaklarımı 1 hafta içinde istiyorum diyerek iş sözleşmeni haklı feshettiğini yazıp bağlayacaksın.

Muhtemelen 3. gün geldiğinde işine son verecekler ama yukarıda dediğim gibi önemli olan işi bıraktığın iradesini karşı tarafa geçirebilmek yani onlar seni 3 gün işe gelmediğin için çıkarsa bile senin aleyhine bir durum yok.

Son olarak bağlarsak...

Önce işverene gittin çıkmak istediğini söyledin. Baktın arıza çıkardılar ıslak imzalı dikekçeyi önlerine koydun(2 nüsha), imzalamazlar ise aynı gün notere gidip ihtarı çektin. İhtar ulaşana kadar 3 günden fazla geçerse ki geçer, onlar seni mazeretsiz işe gelmediğin için tazminat vermeden çıkaracak. Sorun yok, elindeki ihtar ile herhangi bir avukata gidip dava açabilirsin.

Dava da önce ara bulucuya gidersiniz, firma istediğin ücretleri vermez ise arabuluculuk sonlanır, avukat gerekli belgeleri hazırlayıp işçi mahkemesine davayı açar. Ondan sonra en az 2 senesi var.

Özet dedim ama baya yazmışım.

Bu arada işverene imzalatmak istediğin ıslak imzalı da eğer alacak haklarından vazgeçersen çıkışın kolaylaşabilir. Yani tazminat vs.istemez isen, içerde alacağın filan yok ise bunlar der ki, iyi lan para istemiyor çıkaralım gitsin. Ama alacakların var ve kıdem tazminatı filan da istiyorsan onları dilekçede gördükleri an imza filan atmazlar. Fesih dilekçeni imzalamadıkları için mecbur ihtarname çekmen gerekir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…