İş yerinde ölen işçi için tazminat ödenmesi kanunu hakkında ne düşünüyorsunuz?

AWSHİİ

Hectopat
Hemen olayı anlatayım. Benim babam bir esnaf gazete dağıtımcısı 5-6 tane işcisi var. Gece 2'de gelip sabah 8 gibi evlerine gidiyorlar. Bir işçi kendisi hasta hissetmesine rağmen işe geliyor. Benim babama hasta olduğunu önceden haber veriyor izinli olarak doktora vs. gidiyor, doktor kolundaki sıkıntı için krem vs. veriyor yolluyor. Sonra işe erkenden geliyor kendini kötü hissetmesine rağmen 1.50 civarı. Dükkanın içinde kalp krizi geçiriyor ve sonra hastanede ölüyor. Benim babamın hiçbir suçu yok erken gel demiyor, zorla getirmiyor. Adamın sigortası var 3 aylık sağlık raporu var, kamera görüntüleri daha bir sürü ayrıntı var ama hepsi olması gerektiği gibi sırf dükkanda öldüğü için babam ailesine 20-30 bin lira tazminat ödeyebileceğini söylüyor bu işlerle ilgilenler. Sizce bu kanun doğru mu? Şahsen bana çok saçma geldi. Kanun 2016 yılında getiriliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kanuna göre işyerinde öldüyse ne şekilde olduğu fark etmiyor. Adama da kötü olmuş.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 13. maddesine göre iş kazası sayılan ve tazminat davası açılabilecek haller şunlardır:

• İşçinin işverene ait işyerinde bulunduğu sırada uğradığı her türlü bedensel veya ruhsal zararlar iş kazası sayılır. İşçinin ne şekilde yaralandığı veya öldüğünün önemi yoktur. İşçinin maruz kaldığı olay işyerinde gerçekleşmişse, iş kazası olarak kabul edilir ve tazminat davasına konu edilebilir. Örneğin, kalp krizi işyerinde gerçekleştiği takdirde Yargıtay tarafından, sadece bu nedenle iş kazası olarak kabul edilmektedir.
  • Bir işverene bağlı olarak çalışan işçinin görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda işçinin maruz kaldığı fiiller iş kazası olup tazminat davasına konu olabilir.
  • İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle işçi kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle gerçekleşen her türlü olay iş kazası olarak tazminat davasına konu olabilir.
  • Emziren kadın işçinin, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda maruz kaldığı kazalar iş kazasıdır. Örneğin, çocuğunu emzirdiği sırada üst balkondan düşen bir sandalye ile yaralanan işçi, işverene iş kazası tazminat davası açabilir.
  • İşçinin, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen her türlü kaza iş kazasıdır. Uygulamada, bu tarz kazalara trafik iş kazası denilmektedir
  • "Avukat baran doğan web sitesinden alınmıştır"

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…